Finanţe

O nouă surpriză fiscală: Cota zero la TVA ar putea fi anulată

Ministerul Finanţelor propune ca până pe 1 septembrie 2017 să fie revizuite și examinate normele ce țin de obiectul și sfera de aplicare a TVA, operațiunile care cad sub incidența TVA (baza impozabilă), faptul generator și exigibilitatea TVA, revizuirea și introducerea noțiunilor noi (deducerea TVA, scutire de TVA cu drept de deducere etc.).

Totodată până pe 1 septembrie 2019 urmează a fi analizate scutirile de TVA aferente importului/livrărilor de mărfuri și servicii.

Rata zero TVA contravine directivelor UE

Ministerul Finanţelor susţine că în cadrul examinării prevederilor legislației fiscale și a Directivelor UE, în ceea ce privește TVA, deja s-a constatat că în Moldova:

a) cota standard (20%) se află în limitele admise de Directiva 2006/112/CE;

b) existența ratei zero este împotriva acestei directive, fiind necesar a fi luate măsuri în anumite domenii pentru armonizare;

c) scutirile de TVA depășesc nivelul permis;

d) pragul minim pentru ca o entitate să devină plătitoare de TVA urmează a fi examinată în contextul majorării acesteia;

e) inexistența unor cerințe administrative privind sistemul fiscal al TVA.

În aceste condiţii deja în acest an urmează a fi examinate şi adoptate modificări în Codul Fiscal Titlul III privind taxa pe valoarea adăugată.

De restituirea TVA vor beneficia şi producătorii de lapte

Astfel se propune acordarea dreptului de restituire a TVA pentru întreprinderile ce produc lapte nesupus unui tratament termic corespunzător şi destinat consumului direct sau prelucrării ulterioare. Prin modificările respective producătorii autohtoni de lapte vor fi trataţi în mod egal cu procesatorii de lapte.

Totodată, se propune ca restituirea TVA aferente producţiei de pâine şi produse de panificaţie şi lapte şi produse lactate să se efectueze în limita de 12% din valoarea livrării ce se impozitează la cota redusă.

Modificarea respectivă este condiţionată de raţionamentul economic prin care agentul economic care achită 8% la bugetul de stat pentru valorile materiale, serviciile procurate pentru efectuarea livrărilor de pâine şi produse de panificaţie şi lapte şi produse lactate, poate beneficia de restituirea TVA în limita diferenţei dintre cota standard şi cota redusă a TVA (20%-8%), susţin autorii Politicii fiscale şi vamale pentru 2018.

Se propune excluderea dreptului de trecere în cont a sumei TVA aferent cheltuielilor efectuate până la momentul înregistrării şi legate de procurarea mijloacelor fixe cu destinaţie de producţie în agricultură, de construcţia şi reconstrucţia obiectelor cu destinaţie de producţie în agricultură, de crearea şi întreţinerea plantaţiilor tinere, de creşterea tineretului animal şi întreţinerea cirezilor.

Totodată în vederea excluderii interpretării duale, se propune reglementarea termenului de modificarea regimului fiscal, care presupune schimbarea printr-un act legislativ regimul de impozitare din scutit în impozabil sau invers, sau schimbarea destinaţiei utilizării mărfurilor pentru efectuarea livrărilor impozabile sau scutite.

Mold-street.com

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *