Sport

Obiecte suspecte la una dintre ieşirile stadionului din Dortmund

UPDATE 19:00 Măsuri de securitate speciale înaintea meciului de la Dortmund, reprogramat pentru miercuri seara. Autocarul în care se aflau jucătorii a fost escortat de mai multe mașini de poliție, iar pe stadion au pătruns "câini-soldați", învățați să descopere eventuale bombe.

UPDATE 16:00: Purtătorul de cuvânt al Parchetului din Karlsruhe, Frauke Koehle, a precizat că trei scrisori cu acelaşi font au fost descoperite în apropiere de locul exploziilor iar acestea arată că atacatorul are legături cu Statul Islamic.

"Printre altele, au cerut retragerea avioanelor germane din Siria şi, citez, închiderea bazei aeriene de la Rammstein", a declarat Frauke Koehle.

Procurorul nu crede că scrisoarea apărută online, în care un grup de extremă stânga a revendicat atactul, este autentică.

UPDATE 15:30: Scrisoarea găsită după exploziile de marţi seară asupra autocarului cu fotbaliştii echipei Borussia Dortmund ar prezenta incoerenţe, ea fiind considerată neobişnuită pentru mediile islamiste, au indicat surse apropiate anchetei, potrivit presei germane, citată de ziarul belgian Le Soir.

Din scrisoare ar lipsi mai ales simbolurile organizaţiei teroriste Statul Islamic, a scris agenţia DPA. Conform presei germane, un examen mai amănunţit al scrisorii arată incoerenţe, cum ar fi folosirea majusculelor şi prezenţa unor greşeli de ortografie.

Felul de a proceda al autorului sau autorilor este de asemenea considerat atipic. La precedentele atentate, autorii au încercat să producă un număr cât mai mare de victime, cum s-a întâmplat mai alea la atacul produs la Târgul de Crăciun de Berlin în decembrie anul trecut.

UPDATE 15:20: Autoritălie germane cercetează două persoane în legătură cu atacul asupra autocarului Borussiei Dortmund, anunță presa internațională. Un suspect a fost deja arestat. Acesta ar fi un extremist islamist conform procurorilor germani.

Procurorii federali, care de obicei conduc investigaţii legate de terorism, au precizat că toate cele trei dispozitive explozive conţineau benzi metalice. Aceştia cercetează şi o scrisoare găsită la faţa locului.

"Doi suspecţi cu legături islamiste au intrat în atenţia noastră. Apartamentele lor au fost percheziţionate, iar unul dintre ei a fost reţinut", a declarat procurorul Frauke Koehle.

UPDATE 12:01: Anchetatorii germani care investighează exploziile de marţi seară asupra autocarului Borussiei Dortmund analizează o a doua scrisoare prin care este revendicat atacul în care au fost răniţi un fotbalist şi un poliţist, relatează DPA şi revista online Focus, citată de Reuters.

Alături de investigarea unei note găsite la locul exploziilor care indică o posibilă legătură a atacului cu islamismul, autorităţile examinează de asemenea o serie de postări pe internet de marţi seară scrise într-un stil care este asemănător cu grupări de extremă-stânga din Germania.

Este vizat în special un mesaj pe un portal anti-fascist în care se spune că atacul ar fi o răzbunare pentru ceea ce se consideră a fi reacţia slabă a clubului faţă de fanii neo-nazişti şi rasişti.

Borussia Dortmund a avut probleme în trecut cu unele grupări din cadrul numeroşilor săi suporteri.

UPDATE 11:08 Autorităţile germane investighează o legătură islamistă după atacul ţintit de marţi seară asupra autocarului Borussiei Dortmund.

Conform DPA, Sueddeutsche Zeitung şi posturilor de televiziune WDR şi NDR, la locul atacului a fost găsită o scrisoare prin care era revendicat atentatul şi care făcea referire la atacul cu un camion dintr-un târg de Crăciun la Berlin în decembrie 2016 şi la implicarea avioanelor de luptă germane în conflictul din Siria.

"În numele lui Allah cel milostiv", au anunţat anchetatorii germani că ar fi fost mesajul găsit în scrisoare.

Totuşi, Sueddeutsche Zeitung citează anchetatori care spun că scrisoarea ar putea fi şi o încercare a celor din spatele atacului de a-i duce în eroare de procurori.

Cotidianul Die Welt a relatat de asemenea că Procuratura Federală a Germaniei se ocupă acum de investigaţia privind cele trei explozii.

Marc Bartra, fundaşul spaniol al Borussiei, şi un poliţist pe motocicletă care mergea în faţa autocarului au fost răniţi în exploziile care s-au produs la scurt timp după ce echipa pornise spre meciul cu Monaco, din sferturile Ligii Campionilor. Meciul a fost reprogramat pentru miercuri, de la ora 19.45.

Cele trei explozii care au pus pe jar întreaga comunitate germană, care au avut loc înaintea partidei de fotbal dintre Borussia Dortmund și Monaco, ce trebuia să se dispute marți seară în sferturile Champions League, se pare că au fost revendicate.

Potrivit jurnaliștilor de la ”Bild”, poliţiștii au descoperit la locul tragediei ceea ce pare a fi o scrisoare de revendicare și, în plus, caută o maşină înregistrată în străinătate.

"Am găsit o scrisoare în care este revendicat atacul. Nu putem dezvălui conţinutul din motive tactice. Trebuie să examinăm autenticitatea. A fost vorba de o tentativă de omor", a spus Sandra Lucke, un magistrat. Lucke nu s-a referit însă la conţinutul scrisorii şi nu e menţionat în ce limbă a fost scrisă, dar a subliniat că se verifică autenticitatea acesteia. Cel puțin acestea sunt informațiile de acum pe care le are poliția din Dortmund.

În schimb, Parchetul a deschis imediat o anchetă doar pentru ”tentativă de omor”, fără să menţioneze în acest stadiu ipoteza unui atac terorist. Potrivit unor surse apropiate serviciilor de securitate, citate de presa germană, autorităţile de la Berlin nu dispun la momentul actual de elemente în acest sens.

Explozivii par să fi fost plasaţi într-un tufiş şi acţionaţi la trecerea autocarului. Potrivit acelorași jurnaliști de la Bild, anchetatorii cred că au de a face cu bombe artizanale confecţionate cu bucăţi de ţeavă.

Motivaţiile rămân deocamdată misterioase. Actul a avut loc într-o atmosferă marcată de atentatele comise în 2016 în Germania, în special cel de la Berlin din luna decembrie. Poliţia a prevăzut măsuri de securitate întărite pentru cele două echipe în vederea meciului care va avea loc miercuri seară de la ora 19:45.

Poliţia este convinsă că exploziile au avut ca ţintă echipa din Dortmund. "Pornim de la principiul, şi am făcut asta de la bun început, că este un atac care a vizat direct" Borussia Dortmund, una dintre cele mai renumite echipe din ţară, a declarat şeful poliţiei locale, Gregor Lange.

"Vom face totul pentru ca meciul să se desfăşoare în deplină siguranţă", a mai spus şeful poliţiei.

sursa: digi24.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *