CSI / Rusia

„Pacifistul” Putin condamnă intervenţia saudită în Yemen

Într-o convorbire telefonică cu şeful Iranului Hassan Rohani, Putin a subliniat importantă stopării luptelor şi a cerut ONU să găsească o soluţie paşnică pentru rezolvarea conflictului, potrivit site-ului oficial al Kremlinului.

Cererea lui Putin este cu atât mai ciudată pentru că, în Europa, el este unul dintre promotorii intervenţionismului militar în treburile altor state (ex. Ucraina). Fără să mai vorbim despre politică dusă aproape până la absurs (inclusiv prin propunerea unei rezoluţii ONU) de a interzice „revoluţiile”. Amintim că, în Yemen se desfăşoară o rebeliune a minorităţii Huthis.

Joi dimineaţă, Arabia Saudită a lansat o operaţiune militară împotriva rebelilor Huthis care controlează o mare parte a ţării. Saudiţii au desfăşurat 150 de mii de soldaţi şi 100 de avioane militare. Din grupul de sprijin al saudiţilor în Yemen mai fac parte Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuweit, Qatar, Iordania, Maroc şi Sudan.

Intenţia de a participa la operaţiunea militară în Yemen au manifestat-o şi ţări precum Egipt, Iordania, Sudan, Pakistan şi Turcia. „Militanţii rebeli şi armata iraniană ar trebui să plece din Yemen”, – a sdeclarat astăzi preşedintele Turciei Recep Erdogan Tiyip, citat de Reuters.

În Siria, preşedinte Bashar al-Assad a făcut un apel la Puţin să consolideze prezenţa militară a Rusiei în Orientul Mijlociu.

sursa. paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *