Astăzi 26 Mai 2015, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:11
Abonamente

Istorie 21 Octombrie 2013, ora 06:48    Din editia print

Personalitate zilei. Florence Nightingale, precursoarea serviciului sanitar modern

Marime Font

Foto: www.theguardian.com

 

 
 
Chişinău
26°
Hânceşti
27°
Tiraspol
27°
Chişinău 79 Hânceşti 81 Tiraspol 81

 

Florence Nightingale a fost prima infirmieră modernă. Datorită ambiției și devotamentului de care a dat dovadă, spitalele secolului al XIX-lea s-au transformat în instituții de tratament adecvate, dotate din punct de vedere sanitar și cu personal de specialitate gata oricând să îngrijească bolnavii.  

Florence Nightingale s-a născut în 1820 la Florenţa într-o familie britanică bine poziționată în societate. Dorința de a-și ajuta semenii a apărut din adolescență, confirmarea fiind însemnările ei din jurnalele acelei vremi. Cu timpul, sentimentele sale au devenit și mai puternice. Se simțea limitată și inutilă și își căuta ocupații care să ofere un sens vieții. Aceste dorințe puternice contraveneau planurilor mamei sale, care ar fi dorit s-o mărite.

Aflarea veștii că Florence va deveni infirmieră a avut consecințe violente. În perioada victoriană, infirmierele erau desconsiderate de către clasa burgheză, spitalul nu era nici pe departe cel mai indicat loc pentru o viitoare doamnă de societate.


Părinții săi s-au opus categoric deciziei luate de fiica lor, interzicându-i orice acțiune în acest sens. Reacția părinților i-a provocat o depresie puternică, Florance pierzându-și astfel dorința de a mai trăi. În taină, a adunat cât mai multe informații privind desfășurarea activității spitalelor din Anglia, starea lor sanitară și tratamentul oferit. Și-a dezvoltat astfel planul de creare a unui sistem de tratament medical adecvat.

În această perioadă i-a cunoscut la Roma (1847) pe Sidney și Liz Herbert, secretarul de stat al Angliei și soția acestuia. În momentul în care a împlinit 31 de ani, Florence s-a decis să plece în Germania, lăsând în urmă restricțiile impuse de familie, pentru a urma cursuri de specialitate.

După întoarcerea în Regat, Liz Herbert a recomandat-o pentru funcția de directoare a spitalului pentru femei din Harley Street. Instituția după spusele lui Charles Dickens, a fost transformată de Florence într-un adevărat spital: cu bucătărie, grupuri sanitare, farmacie, lifturi și clopoțele pentru solicitarea ajutorului.  

Contribuția cea mai cunoscută a lui Florence a avut loc în timpul războiului din Crimeea (1853-1856). Condițiile din spitalele pentru soldații englezi răniți în Crimeea, descrise de primul reporter de război din istorie, William Russell, erau înfricoșătoare - lipsea îngrijirea medicală de specialitate iar igena era inexistentă. Pentru a dezamorsa situația, guvernul britanic a hotărât să trimită pe cineva capabil care să se ocupe de acest serviciu și anume pe Florence Nightingale. Aceasta, însoțită de 38 dintre cele mai bune infirmiere formate de ea, a ajuns la spitalul de pe front pe 21 octombrie 1854. Bazele britanice erau amplasate în Scutari, (sau Üsküdar, o suburbie a Istanbulului), la 545 km de Crimeea.

Acolo au descoperit soldații răniți rău îngriți de personalul medical complet demoralizat ca urmare a indiferenței oficiale. Pe deasupra, era o lipsă de medicamente, igiena era neglijată, iar infecțiile în masă erau răspândite, multe fiind fatale. Nu exista echipament pentru prepararea mâncării pentru pacienți. Doctorii britanici desconsiderau aportul infirmierelor în recuperarea postoperatorie a răniților.

În timpul primei sale ierni la Scutari au murit 4077 de soldați, majoritatea din cauza unor boli ca tifosul, holera și dizenteria, nu din cauza rănilor. În spital condițiile erau mizerabile din cauza suprapopulării, ventilației proaste și a lipsei grupurilor sanitare. O comisie sanitară a guvernului britanic a fost trimisă la un moment dat și a reglat aceste aspecte. Mortalitatea a fost redusă.

Nightingale a continuat să creadă că rata de mortalitate a crescut din cauza alimentației proaste și supraîncărcării cu soldați. După ce s-a întors din Marea Britanie, ea a început să colecteze dovezi pentru a le prezenta Comisiei Regale pentru Sănatate în Armată pentru a demonstra că majoritatea soldaților au fost omorâți de condițiile proaste din spitale. Aceasta experiență a influențat-o și mai târziu în carieră, ea susținând mereu importanța condițiilor de trai. Ca urmare, a contribuit la reducerea mortalității în armata britanică pe timp de pace, îndreptând atenția asupra aspectelor ce țin de igiena în spitale.

O dată cu mărirea numărului de răniți aduși de pe front, spiritul organizatoric al Florencei a fost apreciat de către doctori. În acea perioadă, ea și-a dobândit numele de "Lady with the Lamp" (Femeia cu lampa), deoarece personalul infirmier făcea turul de noapte al saloanelor. Totuși, în momentul în care spitalul a început să funcționeze normal, ea s-a îmbolnăvit atât de grav, încât, după revenirea în Anglia, la vârsta de 37 de ani, a rămas paralizată la pat.
 
Cu tenacitate și ambiție, ea și-a depășit invaliditatea, și a condus acțiunea de organizare a spitalelor de garnizoană din Anglia, a creat un sistem de sănătate în India, a înființat și a condus școlile sanitare. Nimeni nu a fost deranjat de faptul că, practic, consultațiile aveau loc în dormitorul lui Florence sau prin corespondență. I-au cerut părerea miniștri, generali și directori, iar ea le-a răspuns cu același
profesionalism. A ajuns astfel, de-a lungul vieții, să scrie peste 17.000 de scrisori, ceea ce-i conferă un loc înalt în istoria epistolografiei.
Datorită ei, s-a înființat Academia Medicală Militară și Școala de infirmiere de pe lângă Spitalul Sf. Thomas.

La bătrânețe s-a împăcat cu oamenii: mult timp și l-a petrecut cu infirmierele sale la picnicurile organizate la proprietatea surorii sale din Chaydon și și-a vizitat familia. În anul 1901 și-a pierdut definitiv vederea, ceea ce a împiedicat-o să mai poarte corespondență. Șase ani mai târziu, ca recunoaștere a activității sale, i s-a acordat Ordinul pentru merite deosebite.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 26 Mai 2015, ora: 14:11

(SURSE) CNA a cerut ajutorul UE pentru a recupera miliardele furate de la BEM

exclusiv (SURSE) CNA a cerut ajutorul UE pentru a recupera miliardele furate de la BEM

Astăzi a avut loc o întâlnire între ambasadorii statelor UE din RM și conducerea CNA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2015, ora: 12:45

(SONDAJ) Filat, Lupu și Voronin sunt la PĂMÂNT. Dacă mâine ar avea loc alegeri PL ar obține 25.4% din voturi, PSRM - 21.2%, PCRM - 3.4%, PLDM - 2.8%, PDM - 1.6%

(SONDAJ) Filat, Lupu și Voronin sunt la PĂMÂNT. Dacă mâine ar avea loc alegeri PL ar obține 25.4% din voturi, PSRM -  21.2%, PCRM - 3.4%, PLDM - 2.8%, PDM - 1.6%

Daca mâine ar avea loc alegerile în Consiliul Municipal de Chișinău, 25,4% dintre respondenți ar vota pentru Partidul Liberal, iar 21.2% pentru PSRM, PPE ar obține 7.2% dintre voturi, PN - 5.6%, PCRM - 3.4%, PLDM - 2.8%, PDM - 1.6%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2015, ora: 12:44

ȘOFERI ATENȚIE! Traficul rutier va fi restricționat bulevardul Constantin Negruzzi

ȘOFERI ATENȚIE! Traficul rutier va fi restricționat bulevardul Constantin Negruzzi

În legătură cu executarea lucrărilor de reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și servicii de canalizare menajeră, dar și de reabilitare și extindere a rețelelor de canalizare pluvial, în perioada 25 mai - 7 iulie 2015, traficul rutier în zona Gării Feroviare...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 26 Mai 2015, ora: 12:14

Washington: Rușii merită un Guvern care să susțină ideile liberale

Washington: Rușii merită un Guvern care să susțină ideile liberale

Oficialii Departamentului de Stat al SUA și-au exprimat îngrijorarea față de legea promulgată de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, prin care ONG-urile străine de pe teritoriul rus pot fi declarate indezirabile iar angajații acestora arestați, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 26 Mai 2015, ora: 12:05

(PROVOCĂRI DE CAMPANIE) Comuniștii vor organizează un REFERENDUM la Bălți

(PROVOCĂRI DE CAMPANIE) Comuniștii vor organizează un REFERENDUM la Bălți

Consiliul Municipal din Bălţi a decis organizarea unui referendum consultativ privind autonomia locală. Plebiscitul urmează să se desfăşoare în data de 1 noiembrie 2015. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2015, ora: 11:41

Partidul Nostru îl propune pe Petkov în funcția de consilier municipal

Partidul Nostru, condus de Renato Usatâi, şi-a prezentat echipa de candidaţi pentru funcţia de consilier municipal în Chişinău. Candidaţii sunt foşti deputaţi, profesori universitari şi oameni de afaceri, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2015, ora: 11:21

(ÎNCOTRO?) Pensionarii judecători vor primi anul acesta 40 milioane de lei comparativ cu 15 milioane anul trecut

(ÎNCOTRO?) Pensionarii judecători vor primi anul acesta 40 milioane de lei comparativ cu 15 milioane anul trecut

Anul acesta suma planificată pentru acoperirea pensiilor judecătorilor în 2015 este de 39.820.200 de lei. Suma este de 2,6 ori mai mare decât cea planificată pentru anul trecut, care a fost 15.049.600 de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 26 Mai 2015, ora: 11:00

Ambasadori acreditaţi la Chişinău, printre care Pirkka Tapiola se află în sediul CNA (GALERIE FOTO)

Ambasadori acreditaţi la Chişinău, printre care Pirkka Tapiola se află în sediul CNA (GALERIE FOTO)

Peste 10 ambasadori acreditaţi la Chişinău, printre care Pirkka Tapiola, se află în aceste momente în sediul CNA. Informația a fost furnizată pe o rețea de socializare, însoțită și de câteva poze.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2015, ora: 10:36

Guvernul Gaburici vrea să desființeze agenția de știri ”Moldpres”?

Guvernul Gaburici vrea să desființeze agenția de știri ”Moldpres”?

Guvernul condus de premierul Chiril Gaburici urmează să abroge în ședința de astăzi, 26 mai, cinci hotărâri care se referă la modul de activitate a Agenției Informaționale de Stat ”Moldpres”.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 26 Mai 2015, ora: 09:54

O grupare pro-Kiev cere o recompensă de 300 de mii de dolari pentru uciderea unui lider separatist

O grupare pro-Kiev cere o recompensă de 300 de mii de dolari pentru uciderea unui lider separatist

Combatanţii grupări pro-Kiev Tini (Umbrele) au cerut o recompensă de 300.000 de dolari Guvernului ucrainean pentru uciderea lui Aleksei Mozgovoi, comandantul batalionului separatist Prizrak (Fantoma), relatează site-ul LifeNews, citat de agenţia rusă Sputnik.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 26 Mai 2015, ora: 09:32

(Deutsche Welle) Ucraina se zbate între faliment şi război

(Deutsche Welle) Ucraina se zbate între faliment şi război

Petro Poroşenko le-a promis ucrainenilor o viaţă mai bună. Până acum nu s-a schimbat nimic. Criticile la adresa preşedintelui se înmulţesc, pe bună dreptate. Poroşenko trebuie să acţioneze, este de părere Bernd Johann.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 26 Mai 2015, ora: 09:15

(DECLARAȚIE) ”Putin este însetat de sânge. Atât timp cât va fi președinte al Rusiei, nu va fi pace în Europa”

(DECLARAȚIE) ”Putin este însetat de sânge. Atât timp cât va fi președinte al Rusiei, nu va fi pace în Europa”

Atât timp cât Vladimir Putin va fi președinte al Rusiei, nu va fi pace în Europa, a declarat opozantul rus Garry Kasparov, fost campion mondial la șah, într-un interviu acordat luni agenției EFE, el considerând de asemenea că 'Putin va muri la Kremlin'.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2015, ora: 09:03

Tiraspolul trece la sistemul rus de tranzacții cu carduri de anul viitor

Tiraspolul trece la sistemul rus de tranzacții cu carduri de anul viitor

Vicepreședintele Băncii Republicane din Transnistria, Serghei Russov, a declarat, luni, 25 mai, că autoritățile centrale de la Tiraspol vor implementa sistemul rus de tranzacții cu carduri de anul viitor, după ce Kremlinul a renunțat la VISA.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 26 Mai 2015, ora: 08:50

(SCENARIU) Alianța ruso-chineză este o amenințare pentru al Treilea război mondial

(SCENARIU) Alianța ruso-chineză este o amenințare pentru al Treilea război mondial

Miliardarul american George Soros a admis posibilitatea unui nou război mondial, care va fi generat de un conflict dintre China și Statele Unite ale Americii, scrie Market Watch.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 26 Mai 2015, ora: 08:30

În turul doi se vor bate Chirtoacă şi Greceanîi, susțin experții

În turul doi se vor bate Chirtoacă şi Greceanîi, susțin experții

Actualul primar de Chişinău, vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă, şi candidatul PSRM, Zinaida Greceanîi, sunt candidaţii la funcţia de primar al capitalei care se vor bate în turul doi al alegerilor, iar şansele lor de a câştiga sunt egale.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 26 Mai 2015, ora: 08:22

Corlăţean: UE nu a anulat şansa aderării pentru țările din Parteneriatul Estic

Corlăţean: UE nu a anulat şansa aderării pentru țările din Parteneriatul Estic

Uniunea Europeană nu a anulat şansele de aderare pentru statele din Parteneriatul Estic. Declaraţia aparţine fostului ministru de Externe al României, consilier onorific al premierului Victor Ponta în domeniul relaţiilor cu Republica Moldova, Titus Corlăţean, şi a fost...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 26 Mai 2015, ora: 08:12

Premierul britanic l-a atenționat pe Putin despre unele divergenţe serioase între Londra şi Moscova privind războiul din Ucraina

Premierul britanic l-a atenționat pe Putin despre unele divergenţe serioase între Londra şi Moscova privind războiul din Ucraina

Premierul britanic David Cameron şi preşedintele rus Vladimir Putin au discutat, luni, la telefon despre conflictul din Siria şi situaţia din estul Ucrainei, cei doi lideri remarcând atât existenţa unor poziţii comune, cât şi a unor divergenţe, a anunţat Downing Street,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 26 Mai 2015, ora: 08:05

12.000 de militari şi 250 de avioane de vânătoare participă la EXERCIŢII de amploare în Rusia

12.000 de militari şi 250 de avioane de vânătoare participă la EXERCIŢII de amploare în Rusia

Aproximativ 12.000 de militari ai armatei ruse şi 250 de avioane de vânătoare au iniţiat, luni, un vast exerciţiu, în vestul, centrul şi sudul ţării, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de publicaţia Stars and Stripes.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2015, ora: 08:00

Global talent îți remunerează cunoștințele prin intermediul stagiilor plătite

Global talent îți remunerează cunoștințele prin intermediul stagiilor plătite

Dacă ești proaspăt absolvent sau tânăr specialist și îți dorești o carieră de succes, atunci ai posibilitatea să aplici la programul Global Talent.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 26 Mai 2015, ora: 07:58

Rusia Unită a pierdut alegerile locale din Kaliningrad

Partidul Rusia Unită a înregistrat, duminică, o înfrângere dureroasă, în alegerile locale care s-au desfășurat în raionul Baltiisk, din regiunea Kaliningrad, informează tvrain.ru.

( ) Citeşte tot articolul

Social 26 Mai 2015, ora: 07:44 de Dorin Galben

REPORTAJ O familie cu 3 copii doarme sub cerul liber. Nu au nici frigider, nici televizor și nici măcar un aparat radio

O familie cu 3 copii doarme sub cerul liber. Nu au nici frigider, nici televizor și nici măcar un aparat radio Din editia print

Dorm afară împreună cu doi copii mici, iar între timp încearcă să facă reparație cosmetică în casă, pentru ca în perioada rece să nu înghețe. Se roagă zi și noapte să nu plouă, altfel n-ar avea unde să se adăpostească. Dormitoarele improvizate...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 26 Mai 2015, ora: 07:35

(SĂNĂTATE) Scapă de vânătăi cu trucuri de prin casă

(SĂNĂTATE) Scapă de vânătăi cu trucuri de prin casă Foto: www.romaniatv.net

Chiar şi cel mai precaut om a avut nenorocul de a se lovi şi, implicit, de a se alege cu o vânătaie de toată frumuseţea. Pe lângă durerile care pot varia în funcţie de gravitatea loviturii, vânătaia presupune şi un aspect inestetic. Află din materialul nostru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2015, ora: 07:17 de Lia Ciutac

Prețurile turismului intern împiedică cetățenii să-și cunoască țara

Prețurile turismului intern împiedică cetățenii să-și cunoască țara

În ultimii doi ani se vorbește foarte mult despre dezvoltarea sectorului turistic în țara noastră. S-au făcut spoturi publicitare și aplicații pentru a promova destinațiile moldave peste hotare pentru a atrage turiști noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2015, ora: 07:15

Sintagma zilei: EVAZIUNE FISCALĂ

Sintagma zilei: EVAZIUNE FISCALĂ

În ultima perioadă, în presă, este folosit tot mai des termenul de evaziune fiscală, iar mulți oameni nu cunosc prea bine ce înseamnă acesta.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 26 Mai 2015, ora: 07:00

REȚETA ZILEI: Portofele de pui cu brânză

Ai observat obiceiul bucătăreselor de a pune pe masă fel de fel de mâncăruri tot mai complicate? Este o idee generală formată: cu cât se prepară mâncarea mai greu, cu atât va fi mai gustoasă.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 26 Mai 2015, ora: 06:50

Începe operațiunea de eliminare a pesticidelor învechite în raionul Criuleni

Începe operațiunea de eliminare a pesticidelor învechite în raionul Criuleni

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Mediului, ong-urile naţionale, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie și Agricultură și Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova lansează astăzi operaţiunea de eliminare durabilă, conform...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 26 Mai 2015, ora: 06:21

Ucraina a fost mereu speriată de Transnistria. Planurile lui Putin depășesc conflictul de la Tiraspol

Ucraina a fost mereu speriată de Transnistria. Planurile lui Putin depășesc conflictul de la Tiraspol

„Acțiunile lui Putin în regiunea Donbas urmăresc ca teritoriile ocupate la acest moment să fie de fapt niște piedici pentru Ucraina în demararea unei politici independente. Cu toate acestea Kievul le va finanța”. De această părere este politologul rus Andrei...

( ) Citeşte tot articolul


Opinii & Editoriale 25 Mai 2015, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Fețele Munchenului

De câte ori merg în Germania sau mă gândesc la nemți, îmi amintesc cazul anecdotic povestit de profesor la unul din cursurile de istorie modernă a României, când trupele române, aflate la grea încercare în bătălia de la Mărășești, au fost nevoite să se...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 25 Mai 2015, de Moni Stănilă

Cel mai tradus scriitor tânăr din Moldova

Un lucru care mă roade de multă vreme are de a face cu neluarea în seamă a valorilor proprii. Iar dacă la capitolul literatură română stăm cumva, la literatura rusă din Republica Moldova suntem corigenți.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Mai 2015, de Constantin Tănase

Ideea europeană și umilința națională

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Mai 2015, de Moni Stănilă

Din vina lui Chirtoacă

Am vorbit despre primăriile de la sate și orașe. Despre capitală - e simplu. Voi începe cu o analogie. Ori de câte ori mă duc în România, la invitația unui cuiva sau din proprie inițiativă, intru pe mersul trenurilor și caut varianta cea mai bună. Evident că ideal ar fi să am...

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Mai 2015, de Moni Stănilă

Rugăciunea lui Iisus

„Părinte, a venit ceasul! Preaslăveşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul să Te preaslăvească. Precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viaţă veşnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Mai 2015, de Marin Basarab

Republica Moldova trebuie să dispară

Mi-am expus de nenumărate ori părerea față de unionism. Sunt sceptic, chiar dacă, în adâncul sufletului tind şi eu spre Unire, ca orice român sănătos la cap. Nu-mi place însă să-mi etalez unionismul, e o chestie personală, care nu mă face nici mai bun, nici mai rău decât...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Mai 2015, de George Simion

Domnilor Gaburici, Candu, Timofti

Vă scriu cu simpatia omului care nu vă cunoaște, dar îndrăznește să spere la ce-i mai bun din firea umană, până la capăt. Am auzit despre multe lucruri făcute de către Domniile Voastre. Unele mai bune, majoritatea mai puțin bune. Oricum, raportul este unul mai echilibrat decât la...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 Mai 2015, de Moni Stănilă

Orbul din naștere

Și în această duminică este rânduită o lectură din Evanghelia după Ioan, de la capitolul 9.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 Mai 2015, de Moni Stănilă

Cartea anului

Dumitru Crudu nu se dezminte, după ce a scuturat poezia românească, cu douăzeci de ani în urmă, a trecut furtunos și cu succes la proză și dramaturgie, iar acum s-a apucat de ceea ce pare mai ușor, dar de fapt e dificil și complicat: literatură pentru copii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Mai 2015, de Constantin Tănase

Prea făcurăți neamul nostru de rușine și ocară…

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Mai 2015, de Marin Basarab

Cardiopolitika – Faust în vremuri putiniste

„Cardiopolitika”, documentarul regizat de rusoaica Svetlana Strelnikova şi editat de conaţionalul nostru Denis Bartenev, a câştigat marele premiu la Festivalul Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF – ediţia a XII-a.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 19 Mai 2015, de Ana Gherciu

Ipocrizia din spatele homofobiei

Vreau să precizez de la bun început că respect cu tot sufletul pe cei care urmează cu sfințenie Scripturile și nu doar se bat cu pumnul în piept că sunt mari credincioși. Totuși, de câteva ori pe an mi se face scârbă de mai multe organizații religioase și chiar reprezentanți ai...

() Citeşte tot articolul

 

 


 

 

SondajSPUNE-ŢI părerea şi votează. Opinia ta contează.

Cine credeți că ar trebui să fie Primarul Chișinăului ?

vezi rezultatele sondajului de până acum

Cele mai citite articole Timpul.md