Astăzi 13 Octombrie 2015, Marţi - Ultima actualizare la ora 10:06
Abonamente

Istorie 21 Octombrie 2013, ora 06:48    Din editia print

Personalitate zilei. Florence Nightingale, precursoarea serviciului sanitar modern

Marime Font

Foto: www.theguardian.com

 


 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 38 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

 

Florence Nightingale a fost prima infirmieră modernă. Datorită ambiției și devotamentului de care a dat dovadă, spitalele secolului al XIX-lea s-au transformat în instituții de tratament adecvate, dotate din punct de vedere sanitar și cu personal de specialitate gata oricând să îngrijească bolnavii.  

Florence Nightingale s-a născut în 1820 la Florenţa într-o familie britanică bine poziționată în societate. Dorința de a-și ajuta semenii a apărut din adolescență, confirmarea fiind însemnările ei din jurnalele acelei vremi. Cu timpul, sentimentele sale au devenit și mai puternice. Se simțea limitată și inutilă și își căuta ocupații care să ofere un sens vieții. Aceste dorințe puternice contraveneau planurilor mamei sale, care ar fi dorit s-o mărite.

Aflarea veștii că Florence va deveni infirmieră a avut consecințe violente. În perioada victoriană, infirmierele erau desconsiderate de către clasa burgheză, spitalul nu era nici pe departe cel mai indicat loc pentru o viitoare doamnă de societate.


Părinții săi s-au opus categoric deciziei luate de fiica lor, interzicându-i orice acțiune în acest sens. Reacția părinților i-a provocat o depresie puternică, Florance pierzându-și astfel dorința de a mai trăi. În taină, a adunat cât mai multe informații privind desfășurarea activității spitalelor din Anglia, starea lor sanitară și tratamentul oferit. Și-a dezvoltat astfel planul de creare a unui sistem de tratament medical adecvat.

În această perioadă i-a cunoscut la Roma (1847) pe Sidney și Liz Herbert, secretarul de stat al Angliei și soția acestuia. În momentul în care a împlinit 31 de ani, Florence s-a decis să plece în Germania, lăsând în urmă restricțiile impuse de familie, pentru a urma cursuri de specialitate.

După întoarcerea în Regat, Liz Herbert a recomandat-o pentru funcția de directoare a spitalului pentru femei din Harley Street. Instituția după spusele lui Charles Dickens, a fost transformată de Florence într-un adevărat spital: cu bucătărie, grupuri sanitare, farmacie, lifturi și clopoțele pentru solicitarea ajutorului.  

Contribuția cea mai cunoscută a lui Florence a avut loc în timpul războiului din Crimeea (1853-1856). Condițiile din spitalele pentru soldații englezi răniți în Crimeea, descrise de primul reporter de război din istorie, William Russell, erau înfricoșătoare - lipsea îngrijirea medicală de specialitate iar igena era inexistentă. Pentru a dezamorsa situația, guvernul britanic a hotărât să trimită pe cineva capabil care să se ocupe de acest serviciu și anume pe Florence Nightingale. Aceasta, însoțită de 38 dintre cele mai bune infirmiere formate de ea, a ajuns la spitalul de pe front pe 21 octombrie 1854. Bazele britanice erau amplasate în Scutari, (sau Üsküdar, o suburbie a Istanbulului), la 545 km de Crimeea.

Acolo au descoperit soldații răniți rău îngriți de personalul medical complet demoralizat ca urmare a indiferenței oficiale. Pe deasupra, era o lipsă de medicamente, igiena era neglijată, iar infecțiile în masă erau răspândite, multe fiind fatale. Nu exista echipament pentru prepararea mâncării pentru pacienți. Doctorii britanici desconsiderau aportul infirmierelor în recuperarea postoperatorie a răniților.

În timpul primei sale ierni la Scutari au murit 4077 de soldați, majoritatea din cauza unor boli ca tifosul, holera și dizenteria, nu din cauza rănilor. În spital condițiile erau mizerabile din cauza suprapopulării, ventilației proaste și a lipsei grupurilor sanitare. O comisie sanitară a guvernului britanic a fost trimisă la un moment dat și a reglat aceste aspecte. Mortalitatea a fost redusă.

Nightingale a continuat să creadă că rata de mortalitate a crescut din cauza alimentației proaste și supraîncărcării cu soldați. După ce s-a întors din Marea Britanie, ea a început să colecteze dovezi pentru a le prezenta Comisiei Regale pentru Sănatate în Armată pentru a demonstra că majoritatea soldaților au fost omorâți de condițiile proaste din spitale. Aceasta experiență a influențat-o și mai târziu în carieră, ea susținând mereu importanța condițiilor de trai. Ca urmare, a contribuit la reducerea mortalității în armata britanică pe timp de pace, îndreptând atenția asupra aspectelor ce țin de igiena în spitale.

O dată cu mărirea numărului de răniți aduși de pe front, spiritul organizatoric al Florencei a fost apreciat de către doctori. În acea perioadă, ea și-a dobândit numele de "Lady with the Lamp" (Femeia cu lampa), deoarece personalul infirmier făcea turul de noapte al saloanelor. Totuși, în momentul în care spitalul a început să funcționeze normal, ea s-a îmbolnăvit atât de grav, încât, după revenirea în Anglia, la vârsta de 37 de ani, a rămas paralizată la pat.
 
Cu tenacitate și ambiție, ea și-a depășit invaliditatea, și a condus acțiunea de organizare a spitalelor de garnizoană din Anglia, a creat un sistem de sănătate în India, a înființat și a condus școlile sanitare. Nimeni nu a fost deranjat de faptul că, practic, consultațiile aveau loc în dormitorul lui Florence sau prin corespondență. I-au cerut părerea miniștri, generali și directori, iar ea le-a răspuns cu același
profesionalism. A ajuns astfel, de-a lungul vieții, să scrie peste 17.000 de scrisori, ceea ce-i conferă un loc înalt în istoria epistolografiei.
Datorită ei, s-a înființat Academia Medicală Militară și Școala de infirmiere de pe lângă Spitalul Sf. Thomas.

La bătrânețe s-a împăcat cu oamenii: mult timp și l-a petrecut cu infirmierele sale la picnicurile organizate la proprietatea surorii sale din Chaydon și și-a vizitat familia. În anul 1901 și-a pierdut definitiv vederea, ceea ce a împiedicat-o să mai poarte corespondență. Șase ani mai târziu, ca recunoaștere a activității sale, i s-a acordat Ordinul pentru merite deosebite.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Internațional 13 Octombrie 2015, ora: 10:06

Crima imigranților într-o GALERIE FOTO

Crima imigranților într-o GALERIE FOTO

Exodul imigranților către Europa se transformă într-o cursă contra cronometru cu iminenta venire a sezonului rece. În doar o lună, numărul celor care au ajuns în insula grecească Lesbos, una dintre porțile de acces către Europa, aproape că s-a dublat. 

( ) Citeşte tot articolul

Externe 13 Octombrie 2015, ora: 10:02

Parlamentul de la Teheran a aprobat acordul nuclear încheiat cu marile puteri

Parlamentul de la Teheran a aprobat acordul nuclear încheiat cu marile puteri

Parlamentul iranian a aprobat marți cu 161 de voturi pentru, 59 împotrivă și 13 abțineri acordul nuclear încheiat cu marile puteri în urmă cu trei luni, la 14 iulie.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 13 Octombrie 2015, ora: 09:52

Uniunea Europeană a decis să suspende sancţiunile europene împotriva Belarus

Uniunea Europeană a decis să suspende sancţiunile europene împotriva Belarus

Uniunea Europeană a decis să suspende pentru patru luni sancţiunile europene împotriva Belarus, a anunţat luni ministrul pentru afaceri europene al Franţei, Harlem Deşir, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2015, ora: 09:45

MARE ATENȚIE! Se circulă bară la bară pe strada Alecu Russo din Chişinău (GALERIE FOTO)

MARE ATENȚIE! Se circulă bară la bară pe strada Alecu Russo din Chişinău (GALERIE FOTO)

Circulaţia este infernală pe strada Alecu Russo din Chişinău. Un accident rutier în care este implicat un taximetru de pe ruta 14474 a fost cauza.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Octombrie 2015, ora: 09:18

Premierul i-a vorbit vicepreședintelui Comisiei europene pentru Uniunea Energetică despre necesitatea extinderii gazoductului pe segmentul Ungheni-Chișinău

Premierul i-a vorbit vicepreședintelui Comisiei europene pentru Uniunea Energetică despre necesitatea extinderii gazoductului pe segmentul Ungheni-Chișinău

Prim-ministrul Valeriu Streleț a discutat, în cadrul vizitei pe care o întreprinde la Bruxelles, cu vicepreședintele Comisiei europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 13 Octombrie 2015, ora: 09:13

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) Rachetele şi tunurile au amuţit în Donbas, doar lunetiştii mai prezintă pericole

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) Rachetele şi tunurile au amuţit în Donbas, doar lunetiştii mai prezintă pericole

În ciuda faptului că situaţia din Donbas s-a stabilizat oarecum, luptele pot izbucni din nou oricând, susţine Andrei Melnik, ambasadorul Ucrainei în Germania, într-un interviu pentru ziarul german Frankfurter Neue Presse.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Octombrie 2015, ora: 09:06

Chirtoacă despre cele două şanse ale R. Moldova să facă reforme: ”Ori facem REVOLUȚIE, ori presiuni asupra Guvernului”

Chirtoacă despre cele două şanse ale R. Moldova să facă reforme: ”Ori facem REVOLUȚIE, ori presiuni asupra Guvernului”

Republica Moldova are două şanse ca să facă reforme: sau revoluţie, sau presiuni asupra Guvernului. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Octombrie 2015, ora: 09:05

Streleț încearcă să îl convingă pe președintele Consiliului European că obiectivul strategic al țării rămâne integrarea europeană

Streleț încearcă să îl convingă pe președintele Consiliului European că obiectivul strategic al țării rămâne integrarea europeană

În cadrul primei sale vizite întreprinse la Bruxelles, Șeful Executivului de la Chișinău a avut o întrevedere cu Donald Tusk, Președintele Consiliului European. Oficialii au făcut o evaluare a dialogului politic dintre Repulica Moldova și Uniunea Europeană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2015, ora: 08:54

România a fost zguduită de trei cutremure, în mai puțin de 24 de ore

România a fost zguduită de trei cutremure, în mai puțin de 24 de ore

Trei cutremure au avut loc, luni, în România, cel mai mare dintre ele fiind de 2,6 pe Richter, informează Institutul Naţional pentru Fizică Pământului (INFP).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Octombrie 2015, ora: 08:49

Obama îl face praf pe Putin și-l acuză că a prăbușit economia Rusiei

Foc încrucişat peste Oceanul Atlantic între preşedintele american Barack Obama şi omologul rus Vladimir Putin. Ambii au dat interviuri în care şi-au justificat acţiunile şi strategia din Orientul Mijlociu. Liderul de la Casa Albă e categoric - intervenţia Rusiei în...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Octombrie 2015, ora: 08:44

O nouă EXPLOZIE la un depozit din China. În august, 165 de oameni au murit în urma unei explozii în aceeași zonă

O nouă EXPLOZIE la un depozit din China. În august, 165 de oameni au murit în urma unei explozii în aceeași zonă

O explozie a avut loc luni seară la un depozit din Tianjin, a informat agenția oficială de presă Xinhua, la două luni după deflagrațiile uriașe care au făcut peste 160 de morți în acest port din estul Chinei, scrie AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Octombrie 2015, ora: 08:25

Moscova crede în continuare că URSS-ul există și „avertizează” România

Rusia avertizează din nou România în privinţa scutului antirachetă. Ţara noastră şi Statele Unite trebuie să renunţe la acest scut cât timp nu e prea târziu, susţine Mihail Ulianov, un oficial din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Octombrie 2015, ora: 08:22

(VIOLENȚE ÎN KOSOVO): Poliția a lansat gaze lacrimogene pentru a împrăștia zeci de suporteri ai opoziției

(VIOLENȚE ÎN KOSOVO): Poliția a lansat gaze lacrimogene pentru a împrăștia zeci de suporteri ai opoziției

Poliția kosovară a lansat gaze lacrimogene pentru a împrăștia zeci de suporteri ai unui lider al opoziției care au aruncat cu pietre pentru a protesta față de un interogatoriu la care era supus șeful partidului ultranaționalist Vetëvendosije (Autodeterminare), relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Octombrie 2015, ora: 08:22

R. Moldova, încă un pas spre reducerea dependenței de gazul rusesc

Republica Moldova va semna Memorandumul de Înţelegere privind includerea în Grupul de lucru de nivel înalt pentru interconectarea conductelor de gaz în Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEC).

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Octombrie 2015, ora: 08:19

SUA și-au exprimat "dezamăgirea" în urma alegerilor prezidențiale din Belarus

SUA și-au exprimat "dezamăgirea" în urma alegerilor prezidențiale din Belarus

SUA și-au exprimat luni "dezamăgirea" în urma alegerilor prezidențiale din Belarus, considerând că nu au fost respectate criteriile internaționale în ce privește libertatea și corectitudinea scrutinului, Washingtonul fiind în contrasens cu UE care a decis...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Octombrie 2015, ora: 08:14

Băsescu, despre Merkel: Generozitatea faţă de imigranţi, posibil stimulată de Nobelul pentru Pace

Băsescu, despre Merkel: Generozitatea faţă de imigranţi, posibil stimulată de Nobelul pentru Pace

Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a declarat, luni seara la postul public de televiziune, că nu exclude ca "generozitatea" cancelarului german faţă de migranţii sirieni este posibil să fi fost "stimulată" de faptul că aceasta se afla pe lista...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2015, ora: 08:11 de Dorin Galben

Un veteran de război a ajuns fără casă și fără masă

Un veteran de război a ajuns fără casă și fără masă Din editia print / Foto: Dorin Galben

A luptat în timpul Războiului de Independență din 1992, iar acolo s-a ales cu o contuzie gravă la cap. Mai bine de 20 de ani este pacient permanent al spitalelor, dar nimeni nu poate să-l scape de durere. Pe lângă această nenorocire, Ion Olaru trăiește, de mai mulți ani,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2015, ora: 08:10

Zeci de persoane, evacuate dintr-un centru comercial din Capitală după ce o hotă s-a aprins

Zeci de persoane, evacuate dintr-un centru comercial din Capitală după ce o hotă s-a aprins

Un incendiu era cât pe ce să izbucnească aseară într-un restaurant situat într-un centru comercial din Capitală. Pompierii au intervenit cu două autospeciale și o scară mobilă.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Octombrie 2015, ora: 08:06

Trei zile de doliu în Turcia: „11 septembrie turcesc“, înconjurat de zone de umbră

Trei zile de doliu în Turcia: „11 septembrie turcesc“, înconjurat de zone de umbră

Anchetatorii încearcă să descopere cine a comandat atacul sângeros de la Ankara (97 de morţi) şi cine sunt autorii, în timp ce în Turcia au fost decretate trei zile de doliu naţional.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 13 Octombrie 2015, ora: 07:56

Polițiștii RUȘI s-au făcut de RUȘINE. Cum arată GOLANII cu chipiu de care RÂDE o lume întreagă (GALERIE FOTO)

Polițiștii RUȘI s-au făcut de RUȘINE. Cum arată GOLANII cu chipiu de care RÂDE o lume întreagă (GALERIE FOTO)

Rusia pare să fi intrat în mentalul colectiv occidental cu frumusețea rusoaicelor, agresivitatea politicii externe și situațiile absurde, care ne demonstrează că în țara lui Putin totul este posibil.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2015, ora: 07:47

(TIMPUL 13 OCTOMBRIE 2014) Moise Guran REVOLTAT: O presă debilă rostogoleşte un fel de relatare de trei rânduri despre marşul "cu trei mii de participanţi" pentru Basarabia

(TIMPUL 13 OCTOMBRIE 2014) Moise Guran REVOLTAT: O presă debilă rostogoleşte un fel de relatare de trei rânduri despre marşul "cu trei mii de participanţi" pentru Basarabia

"O presă debilă rostogoleşte un fel de relatare de trei rânduri despre marşul "cu trei mii de participanţi" pentru Basarabia. Nici măcar nu s-au obosit să vadă. A fost o coloana de cel puţin 500 de metri pe toată Calea Victoriei".

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Octombrie 2015, ora: 07:31

(ISTORIA DESPRE 13 OCTOMBRIE) Al Doilea Război Mondial: Armata Roşie intră în Riga

La data de 13 octombrie 1926 s-a născut Ray Brown, cel mai important basist de jazz. În anii '60, Brown a făcut senzaţie cu un instrument hibrid, o combinaţie între violoncel şi contrabas. Brown este unul dintre fondatorii stilului be-bop. A fost căsătorit cu Ella Fitzgerald...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 13 Octombrie 2015, ora: 07:24

(REȚETA ZILEI) Shaorma de casă cu pui

(REȚETA ZILEI) Shaorma de casă cu pui

Shaorma de casă este foarte simplu de făcut. Vă trebuie doar lipii libaneze, carne de pui şi nişte salată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2015, ora: 07:19

Tinerii Moldovei vor să discute cu autoritățile de la Chișinău

Tinerii Moldovei vor să discute cu autoritățile de la Chișinău

Cea mai reprezentativă organizație de tineret din Republica Moldova dorește să participe cu revendicări concrete la dezbaterile propuse prin Pactul pentru Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Octombrie 2015, ora: 07:02

HOROSCOP 13 OCTOMBRIE 2015

HOROSCOP 13 OCTOMBRIE 2015

Berbec - Dragostea conţine ceva aparte, un punct de reper ce îţi poate schimbă viaţă. Parcă ai fi în faţă unei mari decizii în care e implicată şi persoană iubita.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 13 Octombrie 2015, ora: 06:27

Cauze ale căderii părului

Cauze ale căderii părului

Este adevărat, bărbaţii sunt mai predispuşi spre a-şi pierde podoaba capilară, însă nici femeile nu sunt ocolite de această problemă.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 13 Octombrie 2015, ora: 06:25

Suferi de frig? Greșelile pe care le facem ca să ne încălzim

Suferi de frig? Greșelile pe care le facem ca să ne încălzim

Nu tot ceea ce ştiam despre metodele de a ne încălzi iarna funcţionează cum ne-am dori! Obişnuim să ne încălzim consumând băuturi calde, dar acestea nu oferă căldură pe care o aşteptăm, expunându-ne mai mult frigului decât efectului opus pe care sperăm...

( ) Citeşte tot articolul


Bună Dimineața 13 Octombrie 2015, de Victoria Colesnic

Calvarul unei călătorii cu troleibuzul

Domnule Chirtoacă, dați-mi voie să vă spun ceva: nu ați rezolvat definitiv problema transportului public din Chișinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Octombrie 2015, de Silviu Tănase

17 luni de la începutul morții „moldoveniștilor”

„Cum și-o fac unii cu mâna lor, nici n-au nevoie de inamici”. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Octombrie 2015, de Octavian Țâcu

Basarabia noastră: 100 de ani după Iorga

Reciteam zilele astea, în contextul preocupărilor mele finale de redactare a cărții despre problema identitară în R. Moldova, o lucrare de mare încărcătură emoțională și simbolică a profesorului Nicolae Iorga - Basarabia noastră: scrisă după 100 ani de la răpirea ei de către ruși,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Octombrie 2015, de Moni Stănilă

Orășelul nedumeriților

După ce Platforma DA și-a declarat PMAN-ul orășelul demnității și al adevărului, plini de inspirație Dodon și Usatâi și-au tras la rândul lor orășele. Chișinăul a devenit orașul orășelelor. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2015, de George Simion

Românul de mlaștină

M-am ferit de multe ori să recunosc franc în fața românilor din Republica Moldova propriile neajunsuri și pe neaveniții din rândurile noastre, a celor din dreapta Prutului, care fac rușine însăși noțiunii de ROMÂN. Dar Biblia spune că „adevărul ne va elibera”, iar...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Octombrie 2015, de Moni Stănilă

Voia noastră

„Căci chiar dacă aş vrea să mă laud, nu voi fi fără minte, căci voi spune adevărul; dar mă feresc de aceasta, ca să nu mă socotească nimeni mai presus decât ceea ce vede sau aude de la mine. 

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 8 Octombrie 2015, de Constantin Tănase

Un lider al dreptei sau un lider național?

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 8 Octombrie 2015, de Constantin Tănase

Umorul te pedepsește

Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 8 Octombrie 2015, de Moni Stănilă

Poets in Transylvania

Radu Vancu, poetul, criticul, profesorul, tăticul, soțul și câte și mai câte e el, nu obosește niciodată. Exact ca prietenul său Dragoș Varga. Dacă nu obosește, mai face câte ceva. De exemplu a făcut cenaclul Zona Nouă. Unde au mai adunat câțiva tineri talentați și...

() Citeşte tot articolul

Editorial 8 Octombrie 2015, de Silviu Tănase

De ce această groapă de gunoi n-are nicio șansă?

Este greu să identifici o cale corectă pe care să mergi, dacă nu reușești să evaluezi obiectiv ce efecte au avut asupra ta mersul pe cărările care te-au dus unde ești.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 7 Octombrie 2015, de Victoria Colesnic

Educația face un pas înapoi

Educația reprezintă o prioritate națională pentru orice țară dezvoltată. În statele europene, pregătirea cadrelor didactice, imparțialitatea și profesionalismul sunt însușirile definitorii ale acestui domeniu, singurul responsabil de pregătirea intelectuală a cetățenilor săi.

() Citeşte tot articolul

Editorial 7 Octombrie 2015, de Pavel Păduraru

R. Moldova, între Renato Usatîi şi Vlad Plahotniuc

Moldovenii au pierdut încrederea în partidele proeuropene şi simpatizează politicienii proruşi, arată ultimul sondaj al CBS-AXA

() Citeşte tot articolul

Editorial 7 Octombrie 2015, de Moni Stănilă

Țara bogaților

În țara asta, cum nu o dai, tot săracul iese în pierdere. În loc să existe facilități, care să încerce să îi ajute pe cei săraci, unde mergi și cum nu faci, tot ei dau de greu.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 6 Octombrie 2015, de Octavian Țâcu

Basarabenii din sportul românesc (1). Frații Vîlcov

Editorialul de săptămâna trecută despre chinurile fotbalului nostru m-a dus cu gândul la tema pe care de mult îmi doresc să o abordez și pe care probabil o voi finaliza într-o lucrare monografică.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 6 Octombrie 2015, de Marin Basarab

Criza refugiaților a scos la iveală toată ura și idioțenia noastră

În acest articol nu voi încerca să explic ce înseamnă criza refugiaților și de unde a pornit.  S-au scris deja sute și mii de articole la această temă, unele mai adecvate, altele stupide până la patetic. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 3 Octombrie 2015, de George Simion

Votați Platforma DA!

Acest editorial nu este ironic, nu vrea să atace protestele anti-guvernamentale și nici inițiatorii lor. După caz, dacă nu m-am exprimat corect și pe placul lor, nu votați Platforma DA, ci votați emanația politică a Platformei DA, indiferent cum s-ar intitula.

() Citeşte tot articolul