Astăzi 21 Aprilie 2015, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:53
Abonamente

Istorie 21 Octombrie 2013, ora 06:48    Din editia print

Personalitate zilei. Florence Nightingale, precursoarea serviciului sanitar modern

Marime Font

Foto: www.theguardian.com

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 46 Hânceşti 46 Tiraspol 46

 

Florence Nightingale a fost prima infirmieră modernă. Datorită ambiției și devotamentului de care a dat dovadă, spitalele secolului al XIX-lea s-au transformat în instituții de tratament adecvate, dotate din punct de vedere sanitar și cu personal de specialitate gata oricând să îngrijească bolnavii.  

Florence Nightingale s-a născut în 1820 la Florenţa într-o familie britanică bine poziționată în societate. Dorința de a-și ajuta semenii a apărut din adolescență, confirmarea fiind însemnările ei din jurnalele acelei vremi. Cu timpul, sentimentele sale au devenit și mai puternice. Se simțea limitată și inutilă și își căuta ocupații care să ofere un sens vieții. Aceste dorințe puternice contraveneau planurilor mamei sale, care ar fi dorit s-o mărite.

Aflarea veștii că Florence va deveni infirmieră a avut consecințe violente. În perioada victoriană, infirmierele erau desconsiderate de către clasa burgheză, spitalul nu era nici pe departe cel mai indicat loc pentru o viitoare doamnă de societate.


Părinții săi s-au opus categoric deciziei luate de fiica lor, interzicându-i orice acțiune în acest sens. Reacția părinților i-a provocat o depresie puternică, Florance pierzându-și astfel dorința de a mai trăi. În taină, a adunat cât mai multe informații privind desfășurarea activității spitalelor din Anglia, starea lor sanitară și tratamentul oferit. Și-a dezvoltat astfel planul de creare a unui sistem de tratament medical adecvat.

În această perioadă i-a cunoscut la Roma (1847) pe Sidney și Liz Herbert, secretarul de stat al Angliei și soția acestuia. În momentul în care a împlinit 31 de ani, Florence s-a decis să plece în Germania, lăsând în urmă restricțiile impuse de familie, pentru a urma cursuri de specialitate.

După întoarcerea în Regat, Liz Herbert a recomandat-o pentru funcția de directoare a spitalului pentru femei din Harley Street. Instituția după spusele lui Charles Dickens, a fost transformată de Florence într-un adevărat spital: cu bucătărie, grupuri sanitare, farmacie, lifturi și clopoțele pentru solicitarea ajutorului.  

Contribuția cea mai cunoscută a lui Florence a avut loc în timpul războiului din Crimeea (1853-1856). Condițiile din spitalele pentru soldații englezi răniți în Crimeea, descrise de primul reporter de război din istorie, William Russell, erau înfricoșătoare - lipsea îngrijirea medicală de specialitate iar igena era inexistentă. Pentru a dezamorsa situația, guvernul britanic a hotărât să trimită pe cineva capabil care să se ocupe de acest serviciu și anume pe Florence Nightingale. Aceasta, însoțită de 38 dintre cele mai bune infirmiere formate de ea, a ajuns la spitalul de pe front pe 21 octombrie 1854. Bazele britanice erau amplasate în Scutari, (sau Üsküdar, o suburbie a Istanbulului), la 545 km de Crimeea.

Acolo au descoperit soldații răniți rău îngriți de personalul medical complet demoralizat ca urmare a indiferenței oficiale. Pe deasupra, era o lipsă de medicamente, igiena era neglijată, iar infecțiile în masă erau răspândite, multe fiind fatale. Nu exista echipament pentru prepararea mâncării pentru pacienți. Doctorii britanici desconsiderau aportul infirmierelor în recuperarea postoperatorie a răniților.

În timpul primei sale ierni la Scutari au murit 4077 de soldați, majoritatea din cauza unor boli ca tifosul, holera și dizenteria, nu din cauza rănilor. În spital condițiile erau mizerabile din cauza suprapopulării, ventilației proaste și a lipsei grupurilor sanitare. O comisie sanitară a guvernului britanic a fost trimisă la un moment dat și a reglat aceste aspecte. Mortalitatea a fost redusă.

Nightingale a continuat să creadă că rata de mortalitate a crescut din cauza alimentației proaste și supraîncărcării cu soldați. După ce s-a întors din Marea Britanie, ea a început să colecteze dovezi pentru a le prezenta Comisiei Regale pentru Sănatate în Armată pentru a demonstra că majoritatea soldaților au fost omorâți de condițiile proaste din spitale. Aceasta experiență a influențat-o și mai târziu în carieră, ea susținând mereu importanța condițiilor de trai. Ca urmare, a contribuit la reducerea mortalității în armata britanică pe timp de pace, îndreptând atenția asupra aspectelor ce țin de igiena în spitale.

O dată cu mărirea numărului de răniți aduși de pe front, spiritul organizatoric al Florencei a fost apreciat de către doctori. În acea perioadă, ea și-a dobândit numele de "Lady with the Lamp" (Femeia cu lampa), deoarece personalul infirmier făcea turul de noapte al saloanelor. Totuși, în momentul în care spitalul a început să funcționeze normal, ea s-a îmbolnăvit atât de grav, încât, după revenirea în Anglia, la vârsta de 37 de ani, a rămas paralizată la pat.
 
Cu tenacitate și ambiție, ea și-a depășit invaliditatea, și a condus acțiunea de organizare a spitalelor de garnizoană din Anglia, a creat un sistem de sănătate în India, a înființat și a condus școlile sanitare. Nimeni nu a fost deranjat de faptul că, practic, consultațiile aveau loc în dormitorul lui Florence sau prin corespondență. I-au cerut părerea miniștri, generali și directori, iar ea le-a răspuns cu același
profesionalism. A ajuns astfel, de-a lungul vieții, să scrie peste 17.000 de scrisori, ceea ce-i conferă un loc înalt în istoria epistolografiei.
Datorită ei, s-a înființat Academia Medicală Militară și Școala de infirmiere de pe lângă Spitalul Sf. Thomas.

La bătrânețe s-a împăcat cu oamenii: mult timp și l-a petrecut cu infirmierele sale la picnicurile organizate la proprietatea surorii sale din Chaydon și și-a vizitat familia. În anul 1901 și-a pierdut definitiv vederea, ceea ce a împiedicat-o să mai poarte corespondență. Șase ani mai târziu, ca recunoaștere a activității sale, i s-a acordat Ordinul pentru merite deosebite.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

CSI / Rusia 21 Aprilie 2015, ora: 16:53

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) Un soldat ucrainean a fost ucis, iar altul rănit lângă aeroportul în ruine din Donețk

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) Un soldat ucrainean a fost ucis, iar altul rănit lângă aeroportul în ruine din Donețk

Separatiștii pro-ruși au atacat, în această dimineață 21 aprilie, cu tancuri pozițiile regimentului Azov, din localitatea Șirokino.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2015, ora: 16:41

MARE ATENȚIE! Mai multe străzi vor fi BLOCATE mâine

MARE ATENȚIE! Mai multe străzi vor fi BLOCATE mâine

Mâine, 22 aprilie, țara noastră va fi vizitată de către Președintele Republicii Lituania, Dalia Grybauskaite. În timpul acestui eveniment, în adiacentul Reşedinţei de Stat: străzile 31 August 1989, Nicolaie Iorga, Veronica Micle și București, va fi sistat temporar...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 Aprilie 2015, ora: 16:19

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis și-a dat DEMISIA

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis și-a dat DEMISIA

Tatiana Niculescu Bran a anunţat, marţi, că s-a retras din funcţia de purtător de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, menţionând că decizia a fost motivată de constatarea că, în perioada decembrie 2014 - aprilie 2015, colaborarea sa cu presa nu a fost cea pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 Aprilie 2015, ora: 16:13

Președintele Lituaniei vine mâine la Chișinău

Președintele Lituaniei vine mâine la Chișinău

Președintele Republicii Lituania, doamna Dalia Grybauskaitė, va întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova pe 22 aprilie, la invitația președintelui Nicolae Timofti.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Aprilie 2015, ora: 15:39

Moscova a publicat cea mai nouă tehnică militară care va lua parte la parada de 9 mai (GALERIE FOTO)

Moscova a publicat cea mai nouă tehnică militară care va lua parte la parada de 9 mai (GALERIE FOTO)

Ministerul rus al Apărării a publicat cea mai nouă tehnică militară care va lua parte la parada de 9 mai din Piața Roșie, transmite gazeta.ru.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Aprilie 2015, ora: 15:15

Rada Supremă de la Kiev a adoptat o rezoluție privind "respingerea agresiunii armate a Rusiei"

Rada Supremă de la Kiev a adoptat o rezoluție privind "respingerea agresiunii armate a Rusiei"

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat marți o rezoluție privind "respingerea agresiunii militare a Rusiei", cu o majoritate de 259 de voturi dintr-un minim necesar de 226, relatează agenția de presă TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 21 Aprilie 2015, ora: 15:13

Grevă la Soroca. Transportatorii cer majorarea taxei de călătorie

Grevă la Soroca. Transportatorii cer majorarea taxei de călătorie Foto: Vadim Sterbate

Transportul public orăşenesc din Soroca a intrat în grevă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2015, ora: 14:48

Raportul Kroll cu privire la situația celor trei bănci din țară a ajuns astăzi la CNA

Raportul Kroll cu privire la situația celor trei bănci din țară a ajuns astăzi la CNA

Raportul Kroll cu privire la situația de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, a ajuns astăzi la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată de către șefa serviciului de presă al instituției, Angela Starinschi.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Aprilie 2015, ora: 14:45

Washingtonul nu îl crede pe Putin că nu are soldați în Ucraina

Washingtonul nu îl crede pe Putin că nu are soldați în Ucraina

Departamentul de Stat al SUA nu crede afirmațiile făcute joi de președintele rus Vladimir Putin privind absența de trupe ruse în Ucraina, a declarat Marie Harf, purtător de cuvânt al diplomației americane, potrivit newsru.com.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Aprilie 2015, ora: 14:25

(DECLARAȚIE) Este important ca Putin să rămână în viaţă pentru Tribunalul de la Haga

(DECLARAȚIE) Este important ca Putin să rămână în viaţă pentru Tribunalul de la Haga

Oponenţii preşedintelui Vladimir Putin nu trebuie să spere în moartea grabnică a liderului, pentru că după decesul sau, în Rusia lucrurile nu se vor schimba în bine, avertizează într-un interviu pentru „Apostrof” scriitorul rus Viktor Senderovici.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 Aprilie 2015, ora: 14:25

Fostul ministru Elena Udrea a fost trimisă în judecată

Fostul ministru Elena Udrea a fost trimisă în judecată

Jurnalistul Cătălin Tolontan, redactorul-şef al GSP, a declarat că procurorii au finalizat dosarul "Gala Bute" și în câteva zile urmează să fie trimis în instanță. Tolontan susține că vor exista cinci capete de acuzare la adresa Elenei Udrea.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 Aprilie 2015, ora: 13:27

Gherman: R. Moldova s-a alăturat la rezoluția propusă de Rusia privind comemorarea celor 70 de ani de la victoria în cel de-Al Doilea Război Mondial

Gherman: R. Moldova s-a alăturat la rezoluția propusă de Rusia privind comemorarea celor 70 de ani de la victoria în cel de-Al Doilea Război Mondial

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a participat luni la cea de-a șasea reuniune ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), care a întrunit la Luxemburg miniștrii Afacerilor Externe ai statelor membre UE şi PaE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2015, ora: 13:01

Ministrul maghiar de externe citează Republica Moldova ca exemplu în cadrul Parteneriatului Estic

Ministrul maghiar de externe citează Republica Moldova ca exemplu în cadrul Parteneriatului Estic

Summitul UE de la Riga şi Parteneriatul Estic din mai vor fi cruciale în privinţa continuării acestui proces de apropiere între fostele republici sovietice şi Uniune, a declarat ministrul maghiar de Externe Peter Szijjarto pentru presă luni, la reuniunea omologilor săi de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2015, ora: 13:00

CEDO: Rusia trebuie să achite 40.000 de euro părinților tânărului împușcat de un militar rus

CEDO: Rusia trebuie să achite 40.000 de euro părinților tânărului împușcat de un militar rus

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului urmează să se pronunțe astăzi, 21 aprilie, în cazul lui Vadim Pisari, care a fost ucis de un militar rus, lângă Vadul lui Vodă.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Aprilie 2015, ora: 12:52

Incendiile de vegetație din Siberia au omorât 34 de oameni și au rănit 7500

Incendiile de vegetație din Siberia au omorât 34 de oameni și au rănit 7500

Incendiile de vegetație care au afectat părți din Siberia, încercuind săptămâna trecută orașe din regiunea Hakasia, au omorât 34 de oameni și au rănit 7500.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 21 Aprilie 2015, ora: 12:48

Manifestări dedicate Zilei Europei vor avea loc la Chișinău pe data de 9 mai

Manifestări dedicate Zilei Europei vor avea loc la Chișinău pe data de 9 mai

O serie de manifestări dedicate Zilei Europei vor avea loc la Chișinău pe data de 9 mai. Cu această ocazie vor fi organizate întruniri cu scriitorii, tururi turistice prin Chișinău și un concert în Piața Marii Adunări Naționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2015, ora: 11:58

(STUDIU) Climatul investițional din țară este nefavorabil

(STUDIU) Climatul investițional din țară este nefavorabil

Mai multe întreprinderi cu capital străin din Republica Moldova califică climatul investițional din țară drept unul nefavorabil, arată datele Barometrului de afaceri pentru perioada ianuarie-aprilie 2015.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 Aprilie 2015, ora: 11:55

Leancă, Hadârcă, Godea și Costiuc au semnat acordul de constituire a blocului electoral PPEM

Leancă, Hadârcă, Godea și Costiuc au semnat acordul de constituire a blocului electoral PPEM

Liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, președintele Partidului Liberal Reformator, Ion Hadârcă, cel al Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea, şi liderul Partidul "Democraţia Acasă", Vasile Costiuc, au semnat astăzi, 21 aprilie acordul...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Aprilie 2015, ora: 11:30

(OFICIAL CEH) Scopul principal al lui Putin este să restabilească Imperiului Rus. El vrea toată Ucraina

(OFICIAL CEH) Scopul principal al lui Putin este să restabilească Imperiului Rus. El vrea toată Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a plătit un preţ economic uriaş doar pentru a captura infrastructura distrusă din Donbas şi câteva sate – el are nevoie de controlul întregii Ucraine, afirmă fostul ministru de externe ceh şi liderul partidului de centru-dreapta TOP 09,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2015, ora: 11:23

Ministrul Apărării: R. Moldova vrea să achiziţioneze tehnologie şi să creeze o nouă bază militară

Ministrul Apărării: R. Moldova vrea să achiziţioneze tehnologie şi să creeze o nouă bază militară

Republica Moldova plănuieşte să achiziţioneze tehnologie în domeniul Apărării şi să creeze o nouă bază militară, iar noul Guvern de Chişinău speră să obţină ajutor de la parteneri, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 Aprilie 2015, ora: 11:18

DNA cere Parlamentului de la București încuviinţarea arestării unui alt deputat, pentru luare de mită

DNA cere Parlamentului de la București încuviinţarea arestării unui alt deputat, pentru luare de mită

DNA cere Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului PSD Ion Ochi, el fiind suspectat că în perioada în care a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov a aprobat contracte cu dedicaţie, el fiind acuzat de luare de mită...

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 21 Aprilie 2015, ora: 11:01

Unirea explicată prin turism: 50 de tineri norocoși din R. Moldova vor participa într-un tur al României

Unirea explicată prin turism: 50 de tineri norocoși din R. Moldova vor participa într-un tur al României

50 de tineri norocoși din Republica Moldova au șansa de a participa timp de 5 zile într-un tur al României, pentru a vedea care vor fi beneficiile Unirii cu statul vecin. Palatul Parlamentului, Castelul Corvinilor sau munții sunt doar unele din atracțiile turistice pe care le pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2015, ora: 10:50

Moise Guran: O săptămână în care n-am ratat nimic

Moise Guran: O săptămână în care n-am ratat nimic

Am lipsit o săptămână. Plecat prin țară după subiecte, filmări, chestii pe care o să le vedeți în curând la TV, n-am prea avut timp să mă uit la știri, ba chiar nici pe net n-am mai citit despre ce s-a întâmplat în România, decât aseară...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2015, ora: 10:02

Analiză FUMN: Republica Moldova la sfârşit de epocă. Fotografia momentului

Analiză FUMN: Republica Moldova la sfârşit de epocă. Fotografia momentului

Criza politică, economică şi socială care a cuprins Republica Moldova a schimbat contextul în care s-au desfăşurat până în prezent relaţiile bilaterale cu România. Războiul declanşat de Rusia în Ucraina împotriva extinderii Occidentului în...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Aprilie 2015, ora: 09:51

Lukaşenko nu va participa la manifestaţiile de la Moscova de 9 mai. Kremlinul vine cu explicații

Lukaşenko nu va participa la manifestaţiile de la Moscova de 9 mai. Kremlinul vine cu explicații

Preşedintele belarus, Alexandr Lukaşenko, nu va participa la manifestaţiile de la Moscova, dedicate zilei de 9 mai. Liderul de la Minsk a precizat că nu va putea onora invitaţia autorităţilor ruse.

( ) Citeşte tot articolul


Constantin Tănase 21 Aprilie 2015, de Constantin Tănase

Cum arată Iuda cel modern?

Pregătisem altceva să scriu, dar, când am dat în arhiva mea de un articol mai vechi, semnat de + IPS Bartolomeu Anania, am decis să renunţ la el în favoarea articolului acestui cunoscut scriitor şi cleric ortodox român (n. 18 martie 1921 – d. 31 ianuarie 2011). 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Aprilie 2015, de Moni Stănilă

Ciocârlia live

Încă așteptăm să se întâmple un miracol cu televiziunile noastre. La sat ai foarte multe șanse să nimerești la ambele posturi de televiziune - Prime și Moldova 1 - emisiuni în limba rusă. 

() Citeşte tot articolul

Atitudini 21 Aprilie 2015, de George Simion

Inclusiv, nu exclusiv!

Prezența Familiei Regale de Înviere la Chișinău și la Catedrala unde slujește mitropolitul Vladimir a stârnit discuții în spațiul public: este bine sau nu faptul că reprezentanții de vârf ai dinastiei monarhice românești s-au aflat într-o biserică care ține canonic de...

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 18 Aprilie 2015, de Constantin Tănase

Între Iisus și Iuda

Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Aprilie 2015, de Tudor Cojocariu

Reconfigurarea scenei politice, dar nu și a publicului

De fiecare dată, la fiecare alegeri, foarte mulți dintre noi mergem cu impresia că partidele care se regăsesc în listă vor rămâne acolo, sau, mai mult, în preferințele noastre, pentru totdeauna. Cu toții vorbim despre caracterul schimbător al scenei noastre politice, dar puțini dintre noi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2015, de Pavel Păduraru

Paștile Blajinilor sau teribila orgie naţională…

Iată că deja a venit timpul ca să ne pregătim cele mai alese haine, vopsele de păr, ochi, pantofi, sprâncene și unghii, dar şi să preparăm cele mai delicioase bucate. Pentru că poimâine vom merge împreună la întâlnirea cu absolvenții. Acolo, pe lângă toate astea,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 17 Aprilie 2015, de Marin Basarab

Ce-ar fi să vă comportaţi în fiecare zi ca de Paște

Sărbătoarea Paştelui este una dintre cele mai importante sărbători pentru creştinii-ortodocşi. Moldovenii sunt şi ei un popor creştin-ortodox, chiar dacă pe parcursul celorlalte zile nu prea dau dovadă de comportament creştin. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Aprilie 2015, de Octavian Țâcu

Sensul vieții

Motto: Atunci când Columb se ducea să descopere America, grimăncăuțenii veneau de-acolo de la odihnă

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 16 Aprilie 2015, de Constantin Tănase

De ce ninge cu Dumnezeu…

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Aprilie 2015, de Octavian Țâcu

Tăcerea mieilor

Motto: „Adevărul poate fi denaturat prin minciună, dar și prin tăcere.” (Cicero)

() Citeşte tot articolul

Comentariu 14 Aprilie 2015, de George Simion

Și cuie pentru ea se pregătesc...

Săptămâna Mare este un prilej de reculegere și de reflecție privind rolul nostru, individual, dar și ca neam creștin. Jertfa făcută de Mântuitor pentru sufletele noastre face să pălească orice act de bravură pe care vreodată l-am făcut pe Pământ. A murit ca să fim liberi și, de...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Aprilie 2015, de Moni Stănilă

„Iată Împăratul tău vine"

Hristos a înviat! Să ne bucurăm și să prăznuim cum se cuvine.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 14 Aprilie 2015, de Tudor Cojocariu

Minoritățile noastre cele manipulate

Suntem obișnuiți, de când ne știm, să depindem de alte popoare și state, cam sub toate aspectele. Recent, am mai primit o palmă peste obrazul întors de atâtea ori, prin care stângiștii au făcut primul pas spre formalizarea unui nou act de separatism.

() Citeşte tot articolul

 

 


 

 

SondajSPUNE-ŢI părerea şi votează. Opinia ta contează.

Credeți că în RM trebuie organizate alegeri parlamentare anticipate?

vezi rezultatele sondajului de până acum

Cele mai citite articole Timpul.md