Astăzi 25 Aprilie 2014, Vineri - Ultima actualizare la ora 10:16
Abonamente

Istorie 21 Octombrie 2013, ora 06:48    Din editia print

Personalitate zilei. Florence Nightingale, precursoarea serviciului sanitar modern

Marime Font

Foto: www.theguardian.com

 

 

 

 


Chişinău
13°
Hânceşti
15°
Tiraspol
15°
Chişinău 56 Hânceşti 59 Tiraspol 59

 

Florence Nightingale a fost prima infirmieră modernă. Datorită ambiției și devotamentului de care a dat dovadă, spitalele secolului al XIX-lea s-au transformat în instituții de tratament adecvate, dotate din punct de vedere sanitar și cu personal de specialitate gata oricând să îngrijească bolnavii.  

Florence Nightingale s-a născut în 1820 la Florenţa într-o familie britanică bine poziționată în societate. Dorința de a-și ajuta semenii a apărut din adolescență, confirmarea fiind însemnările ei din jurnalele acelei vremi. Cu timpul, sentimentele sale au devenit și mai puternice. Se simțea limitată și inutilă și își căuta ocupații care să ofere un sens vieții. Aceste dorințe puternice contraveneau planurilor mamei sale, care ar fi dorit s-o mărite.

Aflarea veștii că Florence va deveni infirmieră a avut consecințe violente. În perioada victoriană, infirmierele erau desconsiderate de către clasa burgheză, spitalul nu era nici pe departe cel mai indicat loc pentru o viitoare doamnă de societate.


Părinții săi s-au opus categoric deciziei luate de fiica lor, interzicându-i orice acțiune în acest sens. Reacția părinților i-a provocat o depresie puternică, Florance pierzându-și astfel dorința de a mai trăi. În taină, a adunat cât mai multe informații privind desfășurarea activității spitalelor din Anglia, starea lor sanitară și tratamentul oferit. Și-a dezvoltat astfel planul de creare a unui sistem de tratament medical adecvat.

În această perioadă i-a cunoscut la Roma (1847) pe Sidney și Liz Herbert, secretarul de stat al Angliei și soția acestuia. În momentul în care a împlinit 31 de ani, Florence s-a decis să plece în Germania, lăsând în urmă restricțiile impuse de familie, pentru a urma cursuri de specialitate.

După întoarcerea în Regat, Liz Herbert a recomandat-o pentru funcția de directoare a spitalului pentru femei din Harley Street. Instituția după spusele lui Charles Dickens, a fost transformată de Florence într-un adevărat spital: cu bucătărie, grupuri sanitare, farmacie, lifturi și clopoțele pentru solicitarea ajutorului.  

Contribuția cea mai cunoscută a lui Florence a avut loc în timpul războiului din Crimeea (1853-1856). Condițiile din spitalele pentru soldații englezi răniți în Crimeea, descrise de primul reporter de război din istorie, William Russell, erau înfricoșătoare - lipsea îngrijirea medicală de specialitate iar igena era inexistentă. Pentru a dezamorsa situația, guvernul britanic a hotărât să trimită pe cineva capabil care să se ocupe de acest serviciu și anume pe Florence Nightingale. Aceasta, însoțită de 38 dintre cele mai bune infirmiere formate de ea, a ajuns la spitalul de pe front pe 21 octombrie 1854. Bazele britanice erau amplasate în Scutari, (sau Üsküdar, o suburbie a Istanbulului), la 545 km de Crimeea.

Acolo au descoperit soldații răniți rău îngriți de personalul medical complet demoralizat ca urmare a indiferenței oficiale. Pe deasupra, era o lipsă de medicamente, igiena era neglijată, iar infecțiile în masă erau răspândite, multe fiind fatale. Nu exista echipament pentru prepararea mâncării pentru pacienți. Doctorii britanici desconsiderau aportul infirmierelor în recuperarea postoperatorie a răniților.

În timpul primei sale ierni la Scutari au murit 4077 de soldați, majoritatea din cauza unor boli ca tifosul, holera și dizenteria, nu din cauza rănilor. În spital condițiile erau mizerabile din cauza suprapopulării, ventilației proaste și a lipsei grupurilor sanitare. O comisie sanitară a guvernului britanic a fost trimisă la un moment dat și a reglat aceste aspecte. Mortalitatea a fost redusă.

Nightingale a continuat să creadă că rata de mortalitate a crescut din cauza alimentației proaste și supraîncărcării cu soldați. După ce s-a întors din Marea Britanie, ea a început să colecteze dovezi pentru a le prezenta Comisiei Regale pentru Sănatate în Armată pentru a demonstra că majoritatea soldaților au fost omorâți de condițiile proaste din spitale. Aceasta experiență a influențat-o și mai târziu în carieră, ea susținând mereu importanța condițiilor de trai. Ca urmare, a contribuit la reducerea mortalității în armata britanică pe timp de pace, îndreptând atenția asupra aspectelor ce țin de igiena în spitale.

O dată cu mărirea numărului de răniți aduși de pe front, spiritul organizatoric al Florencei a fost apreciat de către doctori. În acea perioadă, ea și-a dobândit numele de "Lady with the Lamp" (Femeia cu lampa), deoarece personalul infirmier făcea turul de noapte al saloanelor. Totuși, în momentul în care spitalul a început să funcționeze normal, ea s-a îmbolnăvit atât de grav, încât, după revenirea în Anglia, la vârsta de 37 de ani, a rămas paralizată la pat.
 
Cu tenacitate și ambiție, ea și-a depășit invaliditatea, și a condus acțiunea de organizare a spitalelor de garnizoană din Anglia, a creat un sistem de sănătate în India, a înființat și a condus școlile sanitare. Nimeni nu a fost deranjat de faptul că, practic, consultațiile aveau loc în dormitorul lui Florence sau prin corespondență. I-au cerut părerea miniștri, generali și directori, iar ea le-a răspuns cu același
profesionalism. A ajuns astfel, de-a lungul vieții, să scrie peste 17.000 de scrisori, ceea ce-i conferă un loc înalt în istoria epistolografiei.
Datorită ei, s-a înființat Academia Medicală Militară și Școala de infirmiere de pe lângă Spitalul Sf. Thomas.

La bătrânețe s-a împăcat cu oamenii: mult timp și l-a petrecut cu infirmierele sale la picnicurile organizate la proprietatea surorii sale din Chaydon și și-a vizitat familia. În anul 1901 și-a pierdut definitiv vederea, ceea ce a împiedicat-o să mai poarte corespondență. Șase ani mai târziu, ca recunoaștere a activității sale, i s-a acordat Ordinul pentru merite deosebite.


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Aprilie 2014, ora: 10:16

Un bărbat s-a luat la harță cu doi vameşi după ce aceștia i-au confiscat țigările nedeclarate

Un bărbat s-a luat la harță cu doi vameşi după ce aceștia i-au confiscat țigările nedeclarate

Șoferul unui autocar a fost stopat la vama Leuşeni – Albiţa, unde în urma controlului, în autovehiculul acestuia au fost depistate şi confiscate aproximativ 100 de pachete de ţigări. Supărat că i-au fost confiscate țigările, inculpatul a agresat fizic doi vameşi,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 25 Aprilie 2014, ora: 10:11

Voluntarul zilei – Ion Dranicer

Voluntarul zilei – Ion Dranicer

Voluntarul zilei de astăzi este Ion Dranicer.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 25 Aprilie 2014, ora: 09:57

Președintele Timofti s-a întâlnit la Praga cu Stefan Fule

Președintele Timofti s-a întâlnit la Praga cu Stefan Fule

Situația din Republica Moldova, incluzând provocările regionale cu care se confruntă țara noastră a fost discutată de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti și Comisarul European pentru Extindere și Politica de Vecinătate, Stefan Fule la Praga.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 25 Aprilie 2014, ora: 09:30

(UCRAINA ÎN DIRECT / GALERIE FOTO) O explozie de proporţii s-a produs la un punct de control în apropiere de Odesa. La granița ruso-ucraineană sunt 200 de tancuri rusești

(UCRAINA ÎN DIRECT / GALERIE FOTO) O explozie de proporţii s-a produs la un punct de control în apropiere de Odesa. La granița ruso-ucraineană sunt 200 de tancuri rusești

Ministerul ucrainean de Externe a cerut Moscovei să ofere explicaţii cu privire la manevrele militare ale armatei ruse la frontiera cu Ucraina. Oficialul a spus că prin acţiunile sale Rusia încearcă să "influenţeze acţiunile legitime" ale autorităţilor de la Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 25 Aprilie 2014, ora: 09:29

StarNet a lansat un portal de televiziune online OTT: www.magictvbox.org

StarNet a lansat un portal de televiziune online OTT: www.magictvbox.org

Cea mai inovatoare companie în furnizarea Internetului, iptv și telefonie din Moldova schimbă fața televiziunii. Datorită StarNet, posturile TV preferate din țară și de peste hotare pot fi văzute online oriunde v-ați afla.  

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Aprilie 2014, ora: 09:03

(Le Figaro) Principalul partid de opoziție din Franța, a reafirmat că este împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen

(Le Figaro) Principalul partid de opoziție din Franța, a reafirmat că este împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen

Uniunea pentru o Mișcare Populară, principalul partid de opoziție din Franța, a reafirmat că este împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, scrie publicația franceză Le Figaro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2014, ora: 08:44

Liberalizarea regimului de vize va motiva şi mai mult moldovenii să creadă în viitorul european al ţării, susține Timofti

Liberalizarea regimului de vize va motiva şi mai mult moldovenii să creadă în viitorul european al ţării, susține Timofti

Liberalizarea regimului de vize va motiva şi mai mult moldovenii să creadă în viitorul european al ţării. Republica Moldova doreşte o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană. Cu acest mesaj a venit preşedintele ţării, Nicolae Timofti, la Summit-ul aniversar al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2014, ora: 07:59

Leancă promite medicilor salarii mai mari, dar de la 1 iulie

Leancă promite medicilor salarii mai mari, dar de la 1 iulie

Premierul Iurie Leancă promite angajaţilor din domeniul sănătăţii salarii cu 21 de procente mai mari, de la 1 iulie 2014. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 25 Aprilie 2014, ora: 07:33

FILM LA HANUL MORȚII, episodul 1

LA HANUL MORȚII, episodul 1

Moartea a devenit o afacere la moldoveni, susținută inclusiv de către reprezentanții instituțiilor de drept din Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 25 Aprilie 2014, ora: 07:31

Tradiții legate de Paștele Blajinilor, sărbătoarea celor adormiți

Tradiții legate de Paștele Blajinilor, sărbătoarea celor adormiți Din editia print

În credinţa populară, în lunea de după Duminica Tomii se sărbătoreşte aşa-numitul Paşte al Blajinilor.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 25 Aprilie 2014, ora: 07:18

Statistici din sondaje: persoanele educate consideră că limba de stat e româna iar cele cu educație scăzută - moldovneasca

Statistici din sondaje: persoanele educate consideră că limba de stat e româna iar cele cu educație scăzută - moldovneasca

61% din persoanele cu educație înaltă consideră limba de stat - româna. 

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 25 Aprilie 2014, ora: 07:07

Veaceslav Untilă, vicepreședinte al Partidului Liberal: Liberalizarea regimului de vize şi cinismul politicienilor

Veaceslav Untilă, vicepreședinte al Partidului Liberal: Liberalizarea regimului de vize şi cinismul politicienilor Din editia print

În câteva zile, regimul de vize cu Uniunea Europeană va fi liberalizat, ceea ce înseamnă, într-un limbaj mai simplu, că cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize în spaţiul comunitar. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 25 Aprilie 2014, ora: 06:43

Calendar istoric. Pe 25 aprilie începe construirea Canalului Suez

Calendar istoric. Pe 25 aprilie începe construirea Canalului Suez

1719: Este publicat romanul „Robinson Crusoe” a lui Daniel Defoe. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 25 Aprilie 2014, ora: 06:24 de Ana Gherciu

Când și de ce nu e bine să stai în casă

Când și de ce nu e bine să stai în casă Din editia print

Expoziție de pictură „Stropi de Moldova”

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 25 Aprilie 2014, ora: 05:48

John Kerry: Rusia nu a luat nici cea mai mică inițiativă pentru aplicarea acordului de la Geneva. Senatori ruşi vor să trimită forţe de menţinere a păcii în sud-estul Ucrainei

Secretarul de stat american, John Kerry a declarat joi seară că Rusia "nu a luat nici cea mai mică inițiativă" pentru a pune în aplicare acordul încheiat în urmă cu o săptămână la Geneva cu scopul de a reduce tensiunile din Ucraina, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2014, ora: 17:16

Estonia a oferit pompierilor moldoveni echipament modern

Pompierii moldoveni au fost dotaţi cu echipament nou. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Aprilie 2014, ora: 17:07

Legătura dintre DODON, ROGOZIN și sondajul FOB

Legătura dintre DODON, ROGOZIN și sondajul FOB

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin și socialistul Igor Dodon sunt singurii politicieni care au salutat rezultatele sondajului dat publicității ieri de către necunoscuții de la Fondul Opiniei Publice (FOB), scrie ZN.

( ) Citeşte tot articolul

Bălti 24 Aprilie 2014, ora: 17:00

Comuniști de la Bălți își bat joc de comuniștii chinezi

Comuniști de la Bălți își bat joc de comuniștii chinezi

Redactorul publicației de limba rusă „Gazeta” din orașul Bălți, Maxim Kalmîkov, a scris un articol tendențios despre Chișinău și locuitorii capitalei. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 24 Aprilie 2014, ora: 15:52

Lupte în orașul Slaviansk, un post de control al separatiştilor în flăcări. NATO trimite o altă navă de război în Marea Neagră

Lupte în orașul Slaviansk, un post de control al separatiştilor în flăcări. NATO trimite o altă navă de război în Marea Neagră

Autorităţilor ucrainene au anunţat că un soldat a fost rănit în timpul unui asalt al separatiştilor pro-ruşi în noaptea de miercuri spre joi la o baza militară aflată în Artemivsk, aproape de Slaviansk (est), relatează AFP. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2014, ora: 15:48

Fost poliţist condamnat la închisoare pentru cultivarea cânepei

Un fost poliţist din raionul Edineţ a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru circulaţia ilegală a substanţelor narcotice.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2014, ora: 15:41

CNI a pus ochiul pe averile nedeclarate ale președintelui Academiei de Științe a Moldovei

CNI a pus ochiul pe averile nedeclarate ale președintelui Academiei de Științe a Moldovei

Comisia Națională de Integritate a dispus astăzi, 24 aprilie, iniţierea unui control în privința averilor nedeclarate ale președintelui Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Gheorghe Duca. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2014, ora: 15:28

Un poliţist este cercetat penal pentru maltratarea unui elev

Un poliţist riscă 3 ani de închisoare, fiind învinuit că a bătut un băiat de 11 ani, elev în clasa a şasea la un liceu din capitală 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2014, ora: 14:44

(DOCUMENT) A fost emis un ghid de informare privind libera circulație a moldovenilor în UE

(DOCUMENT) A fost emis un ghid de informare privind libera circulație a moldovenilor în UE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM a lansat un ghid pentru fiecare dintre moldovenii care intenționează să călătorească în spațiul european doar cu pașaportul biometric, începând cu 28 aprilie. 

( ) Citeşte tot articolul


 

Atitudini 25 Aprilie 2014, de Moni Stănilă

Târgul Național al Cărții de Poezie

În 14-18 mai la București are loc TNCP-ul (Târgul Național al Cărții de Poezie sau Tu nu citești poezie?) organizat de Muzeul Național al Literaturii Române și de Biblioteca Metropolitană. Un târg care umple capitala României de poeți, de editori, de cărţi de poezie.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Aprilie 2014, de Constantin Tănase

Formuzal s-a dat cu românii şi cu unioniştii

În sfârşit, am înţeles de ce e slut la Prut şi de ce lucrurile merg din prost tot în mai prost în ţara noastră: de vină sunt civilizaţiile care se bat cap în cap pe necuprinsa noastră patrie. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Aprilie 2014, de Octavian Țâcu

Peisajul politic din Republica Moldova (XI). PCRM

Dominația totalitară a partidelor comuniste în societățile est-europene după al Doilea Război Mondial a făcut ca în contextul postcomunist percepția asupra partidelor comuniste, socialiste și social-democrate să fie extrem de greu de fragmentat. 

() Citeşte tot articolul

Comentariu 22 Aprilie 2014, de Tudor Cojocariu

Şi de ne vom pomeni că suntem ruşi…

Iată că după un lung şir de dezbateri publice privind recensământul populaţiei şi locuinţelor din Republica Moldova, guvernul a aprobat zilele trecute chestionarul, logoul şi sloganul acestuia. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Aprilie 2014, de George Damian

Războiul de PR din Ucraina

Confruntările din Ucraina lasă impresia unei gigantice operaţiuni de PR, Public Relations, noua industrie codificată în tot felul de laboratoare mai mult sau mai puţin publice. 

() Citeşte tot articolul

Comentariu 22 Aprilie 2014, de Moni Stănilă

Marile bucurii

Așa începe titlul celei mai recente cărţi scrise de Augustin Cupșa, care a citit la ultima ședință a cenaclului Republica, întâlnire realizată cu sprijinul Platformei Unioniste Acțiunea 2012: Marile bucurii și marile tristeți, apărută anul trecut la Editura Trei. 

() Citeşte tot articolul

Comentariu 22 Aprilie 2014, de Moni Stănilă

Ziua neînserată

După roadele lor îi veţi cunoaşte (Matei 7; 20) 

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Aprilie 2014, de Moni Stănilă

Cine strigă „Baraba”?

Având în vedere marea sărbătoare din această duminică, aș vrea tare mult să vă scriu despre lucruri frumoase. Despre cum se îndrăgostesc străinii de copacii și pădurile capitalei. 

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Aprilie 2014, de Marin Basarab

Paşte fericit!, dacă ai ce paşte

Să mă iertaţi, însă voi folosi termenul „paşte” în articolul dat, în calitate de verb, nu de substantiv. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 21 Aprilie 2014, de Constantin Tănase

Cum arată Iuda cel modern?

Pregătisem altceva pentru acest col de pagină, dar, când am dat în arhiva mea de un articol mai vechi, semnat de + IPS Bartolomeu Anania, am decis să renunţ la el în favoarea articolului acestui cunoscut scriitor şi cleric ortodox român (n. 18 martie 1921 – d. 31 ianuarie...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 17 Aprilie 2014, de Constantin Tănase

Moscovă iubită, mândră capitală…

Când Federația Rusă s-a declarat succesoarea de drept a defunctei Uniuni Sovietice câți dintre liderii politici ai R. Moldova au pus problema înaintării notei de plată rușilor pentru crimele comise de URSS împotriva moldovenilor pentru pagubele uriașe produse?

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Aprilie 2014, de Constantin Tănase

Apropo, de dedesubturile (geo)politice ale atacurilor lui Dodon la adresa compozitorului Eugen Doga

…Povestea odată Eugeniu Doga că s-a nimerit să zboare la Moscova în același avion cu I. Dodon, pe atunci mare grangur în guvernul comunist al lui Voronin. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 16 Aprilie 2014, de Dorin Galben

Drama moldovenilor de la sate

Bătrânii trăiesc dintr-o pensie foarte mică, tinerii nu au locuri de muncă și mulți pleacă peste hotare, iar cei care rămân acasă își beau mințile. Zeci de case au rămas părăsite, iar drumurile sunt într-o stare degradată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Aprilie 2014, de Marin Basarab

Pietonala pentru bărbați și discriminarea femeii într-o țară „europeană”

Mai în glumă, mai în serios, multașteptata stradă pietonală din Chișinău s-a dovedit a fi una doar pentru bărbați. 

() Citeşte tot articolul

 

 


 

 

Cele mai citite articole Timpul.md