Istorie

Personalitatea zilei. Alexandra Remenco, educatoarea care s-a întâlnit cu Papa Pius al XI-lea

A absolvit cu mențiune Liceul de fete din or. Orhei (1915) și a făcut studii la Facultatea de matematică a Universității din Odesa.

Evidențiindu-se ca fruntaș al învățământului preșcolar, a fost promovată ca directoare a orfelinatului „Casa copilului”, din care a creat o instituție model. Activitatea ei a devenit cunoscută în toată România și peste hotarele ei. În anul 1938 orfelinatul a fost vizitat de reprezentantul Ligii Națiunilor, Maria Montessori, care a propus ca experiența acestuia să fie comunicată la Congresul de la Roma. Alexandra Remenco se prezintă la congres cu un raport despre cele mai progresive metode de educație a preșcolarilor. În același an, a fost invitată la Vatican, unde a fost primită de Papa Pius al XI-lea.

În anul 1940, după răpirea Basarabiei și instaurarea regimului sovietic, Alexandra Remenco a fost alungată în stradă din locuința pe care o ocupa în clădirea orfelinatului. Orfelinatul a fost închis, averea s-a spulberat, copiii s-au împrăștiat. În anii celui de-al Doilea Război Mondial, Alexandra Remenco s-a aflat în refugiu lângă Ploiești. A activat acolo ca soră de caritate. Pentru merite deosebite de care a dat dovadă a fost decorată cu ordinul „Crucea Roșie”.

După război a lucrat educatoare la o grădiniță din Chișinău. A decedat în 1959 și este înmormântată la Cimitirul Central din Chișinău.
 
Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *