Ultima oră

Proiect pentru fortificarea independenţei ANRE, aprobat în Guvern

Documentul stabileşte procedura de aplicare de către ANRE a sancţiunilor financiare pentru încălcările înregistrate, precum şi normele de asigurare a dreptului întreprinderilor energetice de a se apăra şi evita eventualele abuzuri din partea organului de reglementare.

Legea cu privire la energetică în redacţie nouă modifică şi procedura de numire în funcţie a directorilor Consiliului de administraţie. Conform noilor prevederi, aceştia vor fi numiţi în baza unui concurs public şi transparent, organizat de Parlament şi selectaţi pe principii de profesionalism. De asemenea, bugetul Agenţiei va fi aprobat de Consiliul de administraţie, care va informa ulterior Parlamentul despre decizia luată şi îl va supune controlului din partea Curţii de Conturi.

Potrivit ministrului economiei, Octavian Calmâc, acest proiect va consolida transparenţa activităţii angajaţilor ANRE. De asemenea, noua redacţie a Legii cu privire la energetică a prelungit de la cinci la 10 zile termenul în care Ministerul Justiţiei va putea înregistra ordinile şi deciziile ANRE.

Sub incidenţa Legii cu privire la energetică cad sectoarele energiei electrice, gazelor naturale, energiei termice şi produselor petroliere. Documentul urmează să fie remis Parlamentului pentru examinare şi adoptare.

IPN
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *