Editorial

Râde hârb de oală spartă

Nu contează ce va fi cu capra noastră, atâta timp cât capra vecinului va fi moartă. Nemţii au un termen aparte pentru acest sentiment, căruia nu i-am putut găsi echivalentul în română – Schadenfreude. Schadenfreude înseamnă plăcerea pe care o primeşti atunci când nenorocirea îl bate pe altcineva. Te bucuri când vezi un incendiu, pentru că nu arde casa ta; eşti îngrozit să vezi un accident soldat cu morţi, însă pe de altă parte eşti fericit că nu ai nimerit tu în acel accident ş.a.m.d. E vorba de un sentiment universal, însă am impresia că la moldoveni acest sentiment e mai puternic. Tradiţia populară ne reaminteşte de un proverb potrivit pentru sentimentul Schadefreude în rândurile moldovenilor – râde hârb de oală spartă.

Criza economică din Rusia a stârnit o mulţime de glumiţe, bancuri şi zâmbete în rândurile moldovenilor. De parcă această criză s-ar fi întâmplat undeva la mii de kilometri depărtare de noi. Să nu uităm că vorbim despre nenorocirea unei ţări care nu ne este vecină directă, însă are cea mai mare influenţă în spaţiul geopolitic în care trăim. Cum n-ai da, tot ce se întâmplă în Rusia are consecinţe şi la noi. Criza economică şi devalorizarea valutei a stârnit reacţii ilare şi isterico-optimiste în rândurile moldovenilor. Hohote de bucurie şi declaraţii care de care mai cinice, pline de sarcasm şi ironie. Ai impresia că moldovenii au un nivel de viaţă nord-european, şi-au instaurat democraţia acasă de mult timp şi cu toţii, de la mic la mare, sunt experţi în economie. Nimeni nu se gândeşte la faptul că această criză loveşte în primul rând în straturile vulnerabile ale societății. Nu Putin şi nu Duma de stat are de suferit în urma devalorizării rublei, ci pensionarii, orfanii, invalizii şi cei care-şi numără fiecare copeică. Îmi pare de-a dreptul groaznic să te bucuri de această tragedie multinaţională. Da, e multinaţională pentru că au de suferit toate popoarele care într-o mare măsură depind de economia Rusiei. Să nu uităm nici de cei aproape un milion de moldoveni care muncesc în Federaţia Rusă. Sunt sigur că majoritatea din ei îşi primesc salariile în ruble, nu în dolari sau euro. Ce vor face aceştia, vor reveni acasă unde situaţia cu locurile de muncă e şi mai jalnică? E de-a dreptul inuman, sau cel puţin stupid să te bucuri te această criză care cu siguranţă va avea un efect de lungă durată în toată Europa de Est.

Nu sunt mare economist, însă sunt sigur că această situaţie ne va afecta şi pe noi. La moment mulţi din noi jubilează, de parcă devalorizarea rublei a pus capăt regimului Putin. Clasa politică a luat apă în gură, până şi marele economist Dodon tace. Dacă tot ne împinge în Uniunea Vamală, de ce nu vine cu o analiză serioasă a situaţiei? De ce nu oferă nişte soluţii pentru moldovenii care muncesc în Rusia? Sau poate Dodon a uitat că anume moldovenii din Rusia l-au votat în masă şi i-au adus atâtea mandate? Ce soluţii le propune acum? Şi ce soluţii propun ceilalţi lideri de partide care vor forma viitorul guvern? Se vede că sunt încă ocupaţi cu partajarea funcţiilor. Vor realiza că vine criza peste noi când vom da 30 de lei pentru un euro. Pentru că iarăşi, criza economică n-o să-i afecteze pe ei, ci pe noi, muritorii de rând. Aşa că îmi pare de-a dreptul stupid să ne bucurăm. Ar trebui să sperăm că acolo, la Kremlin, au mai rămas câţiva oameni care gândesc pragmatic, oameni care vor lua măsurile necesare pentru a opri acest dezastru economic. Sperăm că Putin are şi economişti în echipă, nu doar ideologi fanatici cu manii imperialiste. Pentru că ideologia imperialistă este cauza principală a crizei, rămâne să ghicim care vor fi consecinţele, însă am impresia că nu sunt deloc pozitive.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *