Actualitate

Raionul Făleşti fără deşeuri de pesticide

Potrivit colonelului Mariana Grama, locţiitor şef al Direcţiei Logistică în cadrul Marelui Stat Major, în perioada respectivă, echipa operaţională din cadrul Armatei Naţionale, formată din şapte militari din Brigada 2 infanterie motorizată şi Batalionul 22 de menţinere a păcii, împreună cu compania E.S. Field Services Veolia din Marea Britanie, a desfăşurat activităţi de pregătire pentru export a circa 200 tone de deşeuri de pesticide (reambalare, paletare, marcare, fixare, cântărire, încărcare în camioane) din depozitul central raional din satul Hitreşti, raionul Făleşti.

Sursa a specificat că pesticidele au fost colectate din localităţile Năvârneţ, Pânzăreni, Glinjeni, Bocani, Mărăndeni, Işcălău, Egorovca, Hitreşti, Reuţel, Pompa, şi urmează a fi exportate pentru distrugere în Polonia, la incineratorul SARPI Dabrowa Gornicza.

Colonelul Mariana Grama a adăugat că începând cu 1 noiembrie, activităţile de evacuare şi distrugere a pesticidelor vor demara la depozitul din satul Bugeac, raionul Comrat, U.T.A. Gagauzia.

De menţionat că activităţile respective sunt realizate în cadrul Proiectului Fondului de Încredere NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase în Republica Moldova, susţinut financiar de către Guvernul Republicii Moldova, dar şi ţări ca: România, Polonia, Turcia, Italia, Cehia, Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Bulgaria, Japonia.

Obiectivul general al Proiectului constă în evacuarea şi distrugerea a 1 260 tone de pesticide din 15 depozite centrale raionale. Până în prezent, din Republica Moldova au fost evacuate şi distruse circa 830 tone de pesticide.

Proiectul NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova a fost lansat în anul 2003 şi cuprinde trei etape.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *