Externe

Referendum anti-Soros în Ungaria. Cele 7 întrebări puse de Guvern cetăţenilor maghiari

Guvernul conservator al populistului Viktor Orban lansează, începând de duminică, o consultare a ungurilor în legătură cu ceea ce el numeşte ”Planul Soros”. Această formulă desemnează, la Budapesta, un presupus proiect al omului de afaceri de a impune acceptarea unui milion de migranţi pe an în UE.

După modelul precedentelor ”consultări” organizate de Guvern – pe tema unor presupuse legături între ”imigraţie şi terorism” sau cu privire la un presupus pericol pe care-l reprezintă politicile europene la adresa suveranităţii ungare – operaţiunea combină trimiterea unor mii de chestionare gospodăriilor ungare şi o campanie de afişaj în întreaga ţară şi în presa proguvernamentală.

Practic, cetăţenii pot răspunde până pe 24 noiembrie la şapte întrebări. Prima este dacă susţin „Planul lui Soros de a convinge Bruxelles-ul să relocheze cel puţin un milion de migranţi pe an din Africa şi Orientul Mijlociu pe teritoriul UE”. A doua întrebare e dacă sunt de acord ca statele Uniunii, inclusiv Ungaria, să scoată gardurile de la frontiere şi să îşi deschidă graniţele. A treia întrebare este dacă sunt de acord cu cotele obligatorii de migranţi iar a patra, dacă sunt de acord ca statele UE să le dea migranţilor un ajutor de 29.000 de euro în primii 2 ani. La a cincea întrebare, cetăţenii pot comenta „planul lui Soros ca autorităţile să îi trateze cu blândeţe pe migranţii care comit fapte penale”. A şasea întrebare este dacă maghiarii sutn de acord cu diminuarea importanţei limbilor şi culturilor europene pentru a accelera integrarea migranţilor ilegali. În fine, cetăţenii sunt întrebaţi dacă sunt de acord cu atacurile politice şi sancţiunile la adresa ţărilor care se opun migraţiei.

Premierul Viktor Orban l-a desemnat pe omul de afaceri George Soros, în vârstă de 87 de ani, drept principalul inamic al Ungariei şi a lansat, de la începutul anului, o serie de acţiuni şi de mesaje vizând să-l discrediteze pe miliardar şi numeroasele ONG-uri pe care acesta le susţine financiar. ”Planul Soros” face trimitere la un articol publicat de miliardar în septembrie 2015, în care îşi schiţa, în toiul crizei migraţiei, propuneri în vederea ”restabilirii sistemului azilului”.

Referendumul „vizează să alimenteze sentimentul xenofobiei”, a criticat vineri ONG-ul Human Right Watch (HRW), care denunţă ”o nouă campanie a urii”, relatează AFP. HRW îi îndeamnă pe oficialii europeni să ”condamne aceste tentative de a alimenta ura”.

”Planul lui Soros nu există, este o invenţie a Guvernului”, a reacţionat săptămâna aceasta Csaba Csontos, un purtător de cuvânt în Ungaria al Fundaţiei Open Society, finanţată de George Soros, care se teme că această campanie de afişaj va face Budapesta să semene ”Berlinului anilor ’30”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *