Editorial

REFERENDUMUL SOCIALIST ANTI-CHRTOACĂ: 1 mln 800 de mii de pâini pentru mofturile lui Dodon

Faptul că președintele a decis să-și trimită echipa doar în trei localităţi, unde PSRM se bucură de susţinere, a fost interpretat în mod diferit. Unii consideră că Dodon a hotărât să nu protesteze în Capitală din frică de a nu se face de ruşine cu un număr prea neînsemnat de susţinători, mai ales în preajma referendumului anti-Chirtoacă. Iar gurile rele presupun că astfel el pregăteşte o lovitură de stat şi mizează în această privință pe cetăţenii din toate raioanele ţării, conduse de către adepţii săi.

Scriam săptămâna trecută şi rămân la aceeaşi părere, că Igor Dodon va fugi de Chișinău ca de duhul necurat până la referendumul din 19 noiembrie, care, după cum visează el, îl va face stăpân pe principalul oraş al statului. Capul socialiștilor a investit prea multe speranțe în acest scop, pentru ca acum să piardă rezultatul din mâini. A pierdut şi bani pentru a lupta în ultimele campanii electorale locale atât el, cât şi Zinaida Greceanâi, împotriva lui Dorin Chirtoacă, însă n-au fost capabili să-l învingă. Acum, însă, când se bucură şi de ajutorul altor camarazi de luptă, dintre care un rol crucial îl are CNA, pentru Dodon ar însemna un dezastru să piardă lupta. Iar CNA, după cum ştie toată lumea, nu că aş zice-o eu, apără exclusiv interesele Partidului Democrat, adică al Puterii.

CNA, un aliat al PSRM în lupta contra lui Chirtoacă

Cu adevărat, miracole deosebite au săvârșit cei de la Anticorupţie pentru a-l elimina pe Dorin Chirtoacă de la cârma Primăriei. Eu au lucrat ca într-o poveste. Mai întâi l-au arestat pe viceprimarul Nistor Grozavu, liberal convins, susţinător al lui Chirtoacă. Peste puţin, l-au reţinut şi pe Dorin, care este ținut închis în casă până astăzi. După aceasta, pe neprins de veste, Grozavu a fost eliberat și a devenit primar general interimar. Spre stupefacția tuturor, în prezent, el conlucrează fructuos cu majoritatea socialistă din Consiliul Municipal Chișinău, în timp ce consilierii liberali tac chitic. De ce oare? Răspunsul vine de la sine. Liberalii tac, deoarece se tem să nu urmeze calea lui Dorin Chirtoacă. În același timp, dacă Grozavu a fost iertat de procurori, contra lui Chirtoacă sunt intentate noi dosare. Chiar aș vrea să greșesc, când tind să cred că primarul este pur și simplu supus unui șir de intimidări, pentru a ceda. Sau, mai curând, pentru a-și da demisia până la referendum.

Faptul că CNA face capriciile PSRM, în lupta pentru Chișinău, ne este demonstrat și prin reținerea fostului consilier municipal socialist Oleg Onișcenco. Puțin probabil că acesta ar fi ajuns la răcoare, dacă ar fi rămas în fracțiunea PSRM, dar după ce a intrat în conflict cu echipa lui Dodon și a decis să fie consilier independent, el devenise pur și simplu incomod. Or, problema s-a rezolvat pe alte căi. În cele din urmă, zilele trecute, Onișcenco și-a dat demisia din pușcărie. Acum, când socialiștii vor avea iarăși cu un consilier mai mult, se pare că Oleg Onișcenco va vedea libertatea, la fel ca și Grozavu.

Ultima luptă contra liberalilor

Nu zic că cei încătușați de mascații de la CNA ar fi cheie de biserică. Puterea ne corupe pe toți, în orice stat am trăi, cu atât mai trist în R. Moldova. Însă nu putem trece peste un alt fapt, pe care îl voi repeta ori de câte ori voi avea ocazia, cu riscul de a-mi plictisi cititorii, că socialiștii se bucură de imunitate absolută în fața instituțiilor de drept (!). De unde putem conchide că așa ar fi fost înțelegerea lor cu patronii acestor instituții. Altă explicație, din păcate, chiar nu există, pentru că, și iarăși mă repet, presa a scris în repetate rânduri despre o mulțime de încălcări de lege, comise de către membrii sau susținătorii PSRM. Chiar în urma unei investigații a subsemnatului, a fost intentat un dosar penal pe numele unei actuale consiliere municipale din același partid, care a fost clasat, cât ai zice pește, după ce femeia s-a atașat de Igor Dodon. Respectiva stare de lucruri ne demonstrează că asistăm la ultima luptă a tandemului PD-PSRM contra liberalilor. Ulterior, odată cu eliminarea lui Dorin Chirtoacă din fruntea Primăriei, cele două partide îşi vor împărţi cireaşa de pe tort, în cazul în care și această confruntare nu va avea în ultimă instanță decât un singur și democrat câștigător…

Dacă totuși se va ajunge la împărţirea puterii în Chișinău, vor urma reglările de conturi, conform tradiţiei moldovenești înrădăcinată în RM după 2009. În fine, va câştiga cel care va fi mai pregătit.

Niciun om care se respectă nu le-ar pune socialiștilor Chişinăul pe tavă

Pe noi n-ar trebui să ne intereseze boarfele lor, ci durerea noastră. De aceea singura obligaţiune a oamenilor de rând, care cred că luptă pentru dreptate, este să le pună piedici groparilor lui Dorin Chirtoacă. Cu atât mai mult, cu cât acum trăim o excepţie, în care chiar putem să le stricăm jocul. Pentru aceasta nu ni se cere mai mult decât să uităm de referendum pe data de 19 noiembrie, căci plebiscitul nu este evenimentul nostru, ci mascarada deplorabilă a lui Dodon. Într-o atare situație, niciun om care se respectă nu şi-ar permite să le pună socialiștilor Chişinăul pe tavă.

Ca să gândim corect, n-ar strica să ne amintim unele lucruri relativ recente. Cine a insistat ca şeful statului să fie ales de popor? Nu tot noi, la protestele lui Năstase şi ale Maiei Sandu? Da, nu e culpa lui Dodon că a ajuns preşedinte, ci sunt păcatele noastre. Și acum cu ce ocazie i-am ceda şi Capitala? Pentru a ne blestema pe noi înșine atunci când va fi mult prea târziu să mai cântăm vreo melodie? Nu-i Chirtoacă sfânt, nici înger, el e om, dar este un om de-al nostru, pe când Dodon ne este străin. Umilindu-se în fața celor care ne-au ocupat ţara, care ne-au organizat foametea şi ne-au ucis neamul, Dodon s-a transformat într-un vânzător de neam, într-o nulitate politică.

Nouă milioane pierdute în van

Zilele trecute, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea referendumului anti-Chirtoacă. Astfel, din haznaua publică se vor cheltui pentru mofturile lui Dodon șapte mii de pensii sau, mai explicit vorbind, nouă milioane de lei, exact cât costă un milion opt sute de mii de pâini sau două sute cincizeci mii de călătorii cu taxiul prin Chișinău. Indiferent de rezultatul plebiscitului, acești bani vor fi risipiți în van.

Dacă Chirtoacă va fi demis, vă asigur că îl vom visa cu mai mult dor decât ne gândim astăzi la președintele Nicolae Timofti. Dacă rezultatul referendumului va fi în favoarea primarului, nu-i exclus că se vor întâmpla multe șmecherii pentru a ni se demonstra contrariul. Prin urmare, unica soluție a noastră este să nu ieșim la vot. Doar boicotând acest plebiscit, am putea salva ultima oază a libertății din R. Moldova.

E adevărat că, în cazul în care referendumul socialist va eșua, Dorin Chirtoacă va fi cel mai probabil arestat. Nu la domiciliu, ci în pușcărie, ba chiar în condiții mizerabile, pentru a fi distrus psihologic și a-și da benevol demisia. Dar tot noi putem să-l scoatem la libertate, dacă vrem. Pentru că încă bate inima în noi și suntem vii. Sau, dacă dovezile procurorilor îi vor demonstra cu certitudine vina, am putea să cerem la unison, de la vlădică până la opincă, să fie băgați la zdup absolut toți cei care au încălcat legea, nu doar cei de care vrea regimul să se izbăvească.
În încheiere, mi-a venit așa un gând. Că, dacă Vlad Filat nu l-ar fi supărat pe Vlad Plahotniuc, ex-premierul nu ar fi văzut pușcăria nici în cel mai negru vis. Na, ce să-i faci? Așa e țara noastră și nu avem încotro decât să ne asumăm consecințele acțiunilor celor pe care tot noi i-am ales, cu mintea moldoveanului cea de pe urmă…  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *