Economie Mondială

Reuters: Dacă Grecia va cădea, nimeni nu vrea să aibă amprentele pe arma crimei

Dacă Atena va rămâne fără bani și va intra în incapacitate de plată în următoarele săptămâni, ceea ce pare tot mai posibil, nimeni nu vrea să fie acuzat că a împins țara în prăpastie sau că nu a reușit să o salveze.

Guvernul de stânga al Greciei a identificat deja vinovatul, Germania, cel mai mare contributor al Europei, acuzată că a impus grecilor politici de austeritate toxice, provocând o criză umanitară.

Guvernele din zona euro pregătesc terenul pentru a da vina pe guvernul fără experiență al premierului Alexis Tsipras pentru că nu a reușit să își respecte angajamentele și a evitat deciziile dificile.

"Facem tot posibilul să salvăm Grecia de ea însăși, dar în final depinde de ei", este mesajul venit de la Berlin, Bruxelles și sediul FMI din Washington.

Tsipras și vocalul ministru de Finanțe Yanis Varoufakis au încercat la început să formeze o coaliție împotriva Berlinului, cu turnee în Franța, Italia, Marea Britanie, Bruxelles și studiourile de televiziune, după ce au fost aleși, dar nu au obținut niciun sprijin în afara presei.

Premierul a reluat cererile de despăgubiri pentru ocupația nazistă a Greciei din perioada 1941-44, evaluate de guvernul elen la 279 miliarde de euro, sumă mai mare decât ajutorul de 240 de miliarde de euro din partea zonei euro și a FMI.

Berlinul a răspuns că a despăgubit deja victimele, iar un acord din 1990 cu cele patru puteri victorioase în Al Doilea Război Mondial, referitor la unificarea Germaniei, a pus capăt cererilor în acest sens.

Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat bunăvoința și a încercat să construiască o relație de încredere cu Tsipras, dar a insistat în același timp că Grecia trebuie să respecte condițiile creditorilor, care includ reducerea pensiilor și reforme ale legislației muncii.

"Trebuie făcut tot posibilul pentru ca Grecia să nu rămână fără bani. Germania este gata să ofere tot sprijinul care va fi solicitat. Dar reformele trebuie făcute", a spus Merkel după discuțile cu Tsipras de săptămâna trecută.

Investitorii au sperat pentru scurt timp că angajamentul lui Merkel poate fi similar cu cel al președintelui Băncii Central Europene (BCE), Mario Draghi, din 2012, că instituția va face tot ce va fi necesar pentru menținerea zonei euro.

Dar comentariile cancelarului german pot fi interpretate și ca un exercițiu de evitare a asumării vinovăției.

Ministrul german de Finanțe Wolfgang Schaeuble este în mod deschis sceptic că Atena poate evita ieșirea din zona euro.

Miniștrii de Finanțe din zona euro au arătat clar, la întâlnirea de la Riga de vineri, că sunt departe de un acord cu Grecia, au respins categoric solicitarea lui Varoufakis pentru acordarea unor fonduri anticipate pentru reforme parțiale și au refuzat să discute despre finanțarea pe termen lung și acordarea unor termeni mai favorabili de plată a datoriilor, până când Grecia nu va semna și implementa un plan complet de reforme.

Varoufakis susține că statele europene au ajutat Grecia pentru a a-și salva de fapt băncile care au acordat împrumuturi riscante și a extins vina și asupra BCE, pe care o acuză că asfixiază statul elen prin privarea băncilor de lichidități și limitarea finanțării pe termen scurt a guvernului.

Președintele BCE Mario Draghi a replicat în Parlamentul Europeană că sprijinul instituției destinat Greciei s-a ridicat la circa 110 miliarde de euro, iar legislația nu îi permite să finanțeze guverne.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, unul dintre părinții monedei unice, vrea să sprijine Grecia până în ultimul moment. Plecarea unui membru al zonei euro ar fi o lovitură dureroasă pentru poziția uniunii monetare la nivel mondial și un precedent periculos, încurajând investitorii să speculeze împotriva unor alte state membre, în cazul unor crize viitoare.

Chiar dacă Grecia va rămân în zona euro, un default al acesteaia ar fi unul dintre cele mai dificile momente din istoria Uniunii Europene.

Sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *