Externe

Revoltele prind forma unei răscoale populare

Guvernatorul Jay Nixon a triplat numărul de soldați din Garda Națională până la 2200, care au fost expediați în suburbiile orașului St. Louis în încercarea de a preveni o repetare a haosului izbucnit pe 24 noiembrie. Marele juriu al Instanțe de judecată din acea zi a refuzat punerea sub acuzarea a ofițerului „alb” de poliție care a împușcat și a ucis un adolescent „de culoare”, Michael Brown.

Trupele de soldați au lucrat împreună cu poliția pentru a potoli revoltele. „Ofițerii au confiscat un cocktail Molotov, două arme și mai multe sticle care păreau a fi umplute cu urină”, a declarat Jon Belmar, șeful departamentului de Poliție din St. Louis. Poliția a făcut 37 de arestări, printre care șapte pe motiv de infracțiuni, iar Poliția de Patrulare din Missouri a realizat opt arestări pe motiv de contravenții, transmite un comunicat de presă.

„În general, a fost o noapte mult mai calmă”, a declarat Belmar în cadrul unei conferințe de presă, noaptea trecută, după ce mai multe mulțimi s-au dispersat. „Ofițerii au acționat cu o disciplină incredibilă în seara asta și am văzut niște protestatari care erau la protest pentru motive corecte”.

Drumuri blocate de protestatari

În New York, demonstranții au închis pentru scurt timp o intrare spre tunelul Lincoln și au blocat traficul pe drumul Franklin D. Roosevelt. În Oakland, California, protestatarii au vandalizat întreprinderile și au blocat două autostrăzi. Traficul a fost perturbat în Houston, Los Angeles, Cincinnati, Atlanta, Dallas și în alte orașe.

În Ferguson, mai aproape de miezul nopții, autoritățile au împrăștiat gaze nocive pentru a dispersa mulțimea din jurul Primăriei, unde un automobil a poliției a fost răsturnat și aprins.

„Am continuat să cerem calmarea protestelor”, a declarat Lesley McSpadden, mama lui Brown, pentru CBS News . McSpadden a criticat comentariile ofițerul care a spus că a avut o „conștiință curată” și și-a făcut treaba corect. „Cum ar putea conștiința ta să fie curată după uciderea cuiva, chiar dacă aceasta a fost o moarte accidentală?”, a spus McSpadden și a început să plângă. „Nu am putut măcar avea organele fiului meu pentru donare”, a adăugat aceasta.

Justificarea protestatarilor

Unii oameni de pe străzile orașului Ferguson au spus că violențele masive au început după anunțul marelui juriu. Întreprinderile au fost jefuite, clădirile – incendiate, mașinile de poliție au fost aprinse, iar vinovații au fugit.

„Aceste acțiuni atrag atenția greșită”, a declarat Chester Oglesby, un șofer de autobuz, în vârstă 36 de ani din Ferguson. „Ei spun, că vor da foc la toate acestea, pentru a fi auziți, dar distrugând aceste lucruri, nu este o soluție pentru a fi auziți”.

Alynne Clay, o asistentă medicală în vârstă de 46 de ani, a declarat că haosul a inspirat-o să se alăture demonstrației pașnice din St. Louis. „Dacă vor arde toate magazinele, nu vom avea ce să mâncăm”, a declarat Clay îndreptându-se spre un grup de 100 de oameni. „Ceea ce fac ei este diferit de motivul protestelor noastre”.

„Războiul nu se oprește până nu câștigăm”

Kenny Thomas, în vârstă de 56 de ani, este de partea cealaltă a baricadei. „Imaginile distrugătoare din Ferguson au servit pentru un scop mai bun”, a spus el, „aceasta a folosit pentru ca în țară să se producă un lanț de proteste, care au atras atenția asupra problemelor ca rasismul, inegalitatea și brutalitatea poliției”.

„Nu este nevoie să oprim violența, este deja război”, a spus Thomas, arătând la aproximativ 75 de ofițeri a Gărzii Naționale din Ferguson care purtau scuturi de protecție. Câteva minute mai devreme, un vehicul Humvee a fost răsturnat. „Războiul nu se oprește până nu câștigăm”.
Mii de oameni au participat la marșurile din New York, aglomerându-se lingă Times Square și pe străzile din Brooklyn, strigând „Mâinile sus, nu trage!”. Taisha Herrera, de 36 de ani a ieșit în stradă cu băiatul ei de 10 ani și fetița de 9 ani. „Eu nu vreau ca ei să crească și să le fie frică din cauza culorii pielii lor”, a declarat Herrera, bugetar care studiază managementul afacerilor și trăiește în Bronx. „Vreau ca ei să aibă încredere în poliție”.

Poliția este gata de contra-atac

În Los Angeles, demonstrațiile au luat o amploarea mai mare decât în noaptea precedentă. Protestatarii au înconjurat mașinile de poliție, au blocat o intersecție mare și au încercat să închidă drumul statal 10, atunci când poliția i-a amenințat cu arestarea.

„Dacă nu primim nici o dreptate, ei nu vor primi pace!”, mulțimea scanda încontinuu într-un refren la nivel național. Oamenii continuau să protesteze în susținerea familiei îndurerate printre clădirile cartierului financiar, apropiindu-se de departamentul de poliție din Los Angeles. Ofițerii stăteau gata pregătiți în spatele baricadei metalice, purtând echipament de protecție, în timp ce elicopterele roiau deasupra lor.
Noaptea a devenit un pic mai calmă în Ferguson, după ce guvernatorul statului Missouri a promis că va potoli violența ce a dominat noaptea de dinainte. Liderul comunității, primarul orașului Ferguson, James Knowles III, a criticat răspunsul statului la cererea de a proteja locuitorii și întreprinderile într-un oraș în care se duc lupte și unde două treimi din locuitori sunt de culoare.

Protestele au continuat și ieri. Organizatorul paradei pentru ziua Recunoștinței care urma să aibă loc în orașul St. Louis, a amânat evenimentul anual pentru o dată mai târzie.

Sursa: bloomberg.com
T
radaptare: Lia Ciutac

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *