CSI / Rusia

Rogozin despre îngrădirea accesului militarilor ruşi în Transnistria: Kievul şi-a trădat propriii cetăţeni care trăiesc în regiune

În urma acestei decizii a legislativului de la Kiev, militarii ruşi au o singură posibilitate de a ajunge în mod legal în Transnistria – prin Chişinău. Dar zilele trecute, autorităţile moldovene au reţinut şi deportat de pe aeroportul din Chişinău un militar rus care se îndrepta spre Tiraspol, scrie Agerpres.

Surse din cadrul forţelor de ordine din Republica Moldova au declarat pentru Kommersant că sunt sute de astfel de cazuri începând cu luna octombrie. Ministerul Apărării rus nu a confirmat însă aceste cifre.

Astfel, militarilor ruşi din forţa de pace şi din cadrul Grupului operativ de trupe ruseşti (GOTR) din Transnistria le este dificil în ultimul timp şi uneori chiar imposibil să ajungă la destinaţie, pe fondul crizei din Ucraina, mai scrie ziarul rus.

Atât GOTR, cât şi batalionul de menţinere a păcii se completează şi cu personal din Transnistria, având în vedere că între 150.000 şi 160.000 de transnistreni deţin cetăţenia Federaţiei Ruse.

După decizia Radei de la Kiev, singura modalitate a militarilor ruşi de a ajunge în Transnistria, în cadrul procedurii de înlocuire a trupelor prin rotaţie, este aeroportul din Chişinău.

‘Este o trădare a autorităţilor Ucrainei faţă de propriii cetăţeni care trăiesc în Transnistria – nu mai puţin de 60.000 – de protejarea lor se va ocupa de acum Rusia’, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, trimisul special al preşedintelui rus în Transnistria.

‘Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse era pregătit pentru o astfel de evoluţie şi a luat în calcul în avans modalităţi de ieşire din situaţie’, a adăugat el, indicând că denunţarea acordului de către Ucraina nu va afecta aprovizionarea de zi cu zi a militarilor ruşi din Transnistria. ‘Alimentele vor fi achiziţionate la faţa locului’, a spus Rogozin, care nu se aşteaptă nici la probleme în ceea ce priveşte echiparea cu arme. Arme sunt ‘suficiente’ acolo, adaugă el.

Rusia are desfăşurate pe teritoriul Transnistriei, potrivit Kommersant, un contingent de forţe ruse de menţinere a păcii (un batalion de aproximativ 412 de persoane) şi unitatea militară N13962 (sau GOTR) compusă din două batalioane de circa 1.000 de persoane.

Militarii din cadrul GOTR asigură în principal securitatea depozitelor de muniţii din Colbasna, care au rămas aici după prăbuşirea URSS şi care nu au fost repatriate de Moscova nici până acum.

Dar chiar şi cu acest traseu au apărut dificultăţi. Joia trecută, pe aeroportul din Chişinău a fost reţinut, iar apoi deportat cetăţeanul rus Evgheni Şaşin. În documentele prezentate poliţiei de frontieră moldovene era menţionat că el este sergent în rezervă şi se îndreaptă, conform contractului, la unitatea N13962 din Tiraspol (Transnistria). Nu este singurul caz de acest gen. Cu două săptămâni în urmă, poliţia de frontieră moldoveană a reţinut şi deportat alţi doi militari ruşi.

Potrivit unei surse Kommersant în cadrul guvernului de la Chişinău, partea moldoveană a cerut Moscovei, prin canale diplomatice, să fie informată în prealabil cu privire la sosirea militarilor ruşi. Înştiinţarea trebuie trimisă cu o lună înainte. Militarii ruşi care sosesc fără această înştiinţare în avans sunt reţinuţi şi deportaţi. Regulile Chişinăului se aplică doar asupra militarilor din forţa de menţinere a păcii. Cei din categoria sergentului Şaşin sunt catalogaţi ca ‘nedoriţi’.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *