Eveniment

Rolul Curţilor Constituţionale în protecţia valorilor democratice

 Iniţiativa constituirii acestei Asociaţii aparţine Curţilor Constituţionale a Moldovei şi a Lituaniei, iniţiativă care s-a materializat la 26 octombrie 2016 la Vilnius prin semnarea de către preşedinţii Curţilor Constituţionale din Georgia, Lituania, Moldova şi Ucraina, a Declaraţiei de constituire a BBCJ. Prima preşedinţie a Asociaţiei BBCJ este deţinută de către Curtea Constituţională a Republicii Moldova.

Prin Declaraţia de constituire a Asociaţiei, Curţile fondatoare şi-au exprimat intenţia de a consolida justiţia constituţională în statele din regiunea Mării Baltice şi Mării Negre şi au subliniat rolul de importanţă determinantă al instanţelor de jurisdicţie constituţională în afirmarea supremaţiei Constituţiei şi justiţiei constituţionale, respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, exprimând nevoia respectării independenţei şi suveranităţii statelor, precum şi a integrităţii lor teritoriale.

Evenimentul a reunit reprezentanţi ai curţilor constituţionale – membre ale Asociaţiei BBCJ, dar şi invitaţi din partea curţilor constituţionale şi instituţiilor echivalente din alte state (România, Polonia, Turcia, Azerbaidjan, Cipru).

De asemenea, la lucrările Congresului au participat înalţi reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia, OSCE, GUAM, reprezentanţi ai mediului academic şi ai societăţii civile din Germania, România, Polonia, Statele Unite ale Americii, precum şi personalităţi ale vieţii politice, juridice şi academice din ţară.

Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, în cuvântul de salut adresat participanţilor la Congres, a subliniat că constituirea Asociaţiei BBCJ reprezintă un moment important pentru istoria cooperării dintre curţile constituţionale. Preşedintele statului a menţionat că în ultimul timp jurisprudenţa constituţională în statele din regiunea Mării Baltice şi a Mării Negre se remarcă prin complexitate şi dinamism, care, pornind de la valorile statului de drept, sunt orientate spre realizarea angajamentelor consolidării valorilor spaţiului democratic european. Acest lucru se datorează, în special, faptului că unul dintre obiectivele de bază ale justiţiei constituţionale a statelor Parteneriatului Estic în ultimii ani îl constituie protecţia identităţii constituţionale a statului.

În acest context, este iminentă necesitatea consolidării independenţei curţilor constituţionale membre ale Asociaţiei, întrucât asigurarea independenţei lor reprezintă un element semnificativ pentru garantarea democraţiei şi a statului de drept, precum şi a supremaţiei Constituţiei.

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu, a salutat participanţii primului Congres al Asociaţiei BBCJ şi a menţionat că mereu este binevenită crearea unui nou nivel de dezvoltare a cooperării dintre curţile constituţionale, deoarece astfel se deschide calea spre o asistenţă mutuală a acestor instanţe în protejarea unor valori comune care trebuie să se facă cu efortul conjugat al tuturor puterilor statului, rolul unei instanţe de jurisdicţie constituţională fiind covârşitor. Anume din acest motiv independenţa Curţilor Constituţionale trebuie protejată, indiferent de criticile sau remarcile la care ea este supusă. Atitudinea faţă de deciziile instanţei constituţionale reflectă nivelul de maturitate politică al actorilor politici şi a societăţii în ansamblu.

În acelaşi timp, Andrian Candu a ţinut să sublinieze сă, recent, a fost publicat Raportul de evaluare a Curţii Constituţionale, elaborat de către experţii Uniunii Europene, potrivit căruia „Curtea este bine organizată iar hotărârile acesteia concordă cu standardele de calitate ale statelor UE”. De asemenea, experţii au subliniat că „reieşind din sarcina supremă a unei curţi constituţionale de „Gardian al Constituţiei”, este de maximă importanţă necesitatea ca astfel Curtea să identifice soluţii care rezolvă probleme juridice arzătoare. În această privinţă, poate fi încurajată metoda de lucru a Curţii Constituţionale atunci când îşi elaborează hotărârile, motivându-le pe larg, identificând argumente inovatoare, şi nu doar prin invocarea principiilor generale de drept, dar prin fundamentarea concluziilor pe prevederi constituţionale clare”.

Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale, a ţinut să sublinieze deosebita plăcere şi onoare pe care o are pentru Curtea Constituţională din Moldova în calitate de preşedinte al Asociaţiei şi gazdă a primului Congres al BBCJ.

În discursul său, preşedintele Curţii a subliniat faptul că membrii Asociaţiei BBCJ împărtăşesc mai multe lucruri comune. Statele din care vin membrii BBCJ au cunoscut trecutul regimului totalitar sovietic, în care constituţionalismul lipsea cu desăvârşire. Fiecare, deşi în parte, a reuşit depăşirea experienţelor sociale brutale, bazate pe violarea gravă a drepturilor omului, au resimţit pe propria piele ce înseamnă ocupaţie militară, foamete organizată, condamnări injuste, deportări în masă a unor întregi popoare, naţionalizări arbitrare şi lipsa totală a oricăror elemente ale pluralismului politic.

Acest trecut comun al ţărilor care se întind de la Marea Baltică până la Marea Neagră permite să se înţeleagă în mod special cât de importante sunt libertatea, democraţia şi drepturile omului. Anume aceste state înţeleg mai bine ca alte popoare că renunţarea la trecutul totalitar sovietic nu se rezumă doar la abolirea retoricii comuniste, ci constă, în principal, în edificarea unor sisteme fundamentale diferite, în cadrul cărora omul este valoarea supremă, iar rolul primordial al statului este realizarea justiţiei.

Un rol-cheie în acest proces revine Curţilor Constituţionale, care sunt chemate să înlăture de la aplicare acele acte juridice ce contravin Constituţiei. Curţile Constituţionale din ţările noastre au sarcina grea de a asigura ca actele juridice adoptate de cele trei puteri în stat să fie juste în conţinutul lor obiectiv, juste faţă de subiectul la care se referă şi faţă de societate în ansamblu. Curţile noastre veghează ca legile în ţările noastre să fie aplicate în mod egal tuturor, iar sistemele juridice să funcţioneze în conformitate cu cerinţele justiţiei sociale.

Preşedintele Curţii Constituţionale a adus câteva exemple din ţările europene de încercări de a submina independenţa Curţilor Constituţionale pentru a scoate în evidenţă faptul că lupta pentru independenţa instanţei de jurisdicţie constituţională, la fel ca lupta pentru democraţie, este o luptă care se dă zilnic. Verificarea constituţionalităţii legilor în condiţii de independenţă şi imparţialitate absolută este un exerciţiu necesar şi indispensabil unui regim democratic. Invalidarea unei legi ce contravine Constituţiei nu trebuie înţeleasă de politic ca fiind o subminare a competenţei sale de legiferare. Legea nu este deloc adevărul absolut doar pentru că este lege.

În încheiere Alexandru Tănase a subliniat că misiunea BBCJ este de a veghea asupra faptului ca în statele a căror instanţe de jurisdicţie constituţională sunt membre ale Asociaţiei, valorile statului de drept, democraţia şi respectul faţă de drepturile omului niciodată să nu fie golite de conţinut, iar Curţile Constituţionale să dispună de independenţa necesară pentru îndeplinirea misiunii sale fundamentale.

Preşedintele Curţii Constituţionale din Georgia, George Papuashvili a subliniat rolul foarte activ în prezent al Curţii Constituţionale din Moldova pe planul colaborării cu organizaţiile internaţionale şi a evidenţiat susţinerea demonstrată faţă de instanţa constituţională din Georgia în situaţia dificilă în care se află la moment, când asupra acestei instituţii se fac presiuni politice şi se atentează la independenţă. Este momentul când se împărtăşeşte din cultura juridică dat fiind faptul că ambele instanţe au aceleaşi aspiraţii spre democratizare şi protecţie a valorilor statului de drept.

Preşedintele Curţii Constituţionale a Lituaniei Dainius Zalimas
a menţionat că până în prezent Curtea din Lituania nu s-a confruntat cu interferenţe serioase în activitatea sa sau cu tentative de încălcare a independenţei de către puterile politice. Singura excepţie în acest sens au constituit măsurile de austeritate care au fost adoptate în perioada crizei economice mondiale, şi care s-au soldat cu diminuarea remunerării muncii judecătorilor într-o măsură disproporţionată. Cu toate acestea, Curtea Constituţională din Lituania promovează continuu principiile independenţei instanţei de jurisdicţie constituţională ca un element inerent al conceptului existenţei sale.

Petre Lăzăroiu, judecător al Curţii Constituţionale a României
, a reiterat rolul Curţii Constituţionale în protecţia drepturilor şi libertăţilor omului şi în soluţionarea conflictelor dintre autorităţi. Importanta misiune a instanţei constituţionale determină supunerea acesteia mai multor provocări. În acelaşi timp d. Lăzăroiu a menţionat şi presiunile la care este supusă uneori Curtea Constituţională a României atât din partea politicului care acţionează, inclusiv prin intermediul mijloacelor de informare în masă, dar şi din partea autorităţilor publice.

Dl Marec Zubic, judecător al Tribunalului Constituţional a Poloniei, a oferit o prezentare a recentelor evenimente din ţară survenite în urma modificării în anul 2015 a Legii care reglementează activitatea instanţei de jurisdicţie constituţională şi a punctat că schimbarea modalităţii de desemnare a judecătorilor constituţionali şi modificarea procedurii de adoptare a deciziilor a paralizat la modul practic eficienţa Tribunalului Constituţional şi, în consecinţă, a subminat democraţia, drepturile omului și statul de drept.

În cele din urmă, toţi vorbitorii au apreciat înalt ideea creării Asociaţiei Justiţiei Constituţionale a Statelor din Regiunea Mării Baltice şi Negre şi și-au exprimat convingerea că acesta va deveni o platformă reuşită pentru dezvoltarea unor proiecte comune de importanţă atât pentru membrii săi, cât şi pentru celelalte instituţii de jurisdicţie constituţională din regiune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *