Economie

Sabotaj rusesc? Prețul gazului la bursă a explodat după ce gazoductul Nord Stream s-a „spart” / Experții explică de ce Gazprom este principalul beneficiar / VIDEO

Întreruperea conductelor Nord Stream și Nord Stream 2 a dus la o nouă rundă de creșteri ale prețului gazelor în Europa. Acest lucru este evidențiat de datele privind licitațiile la cel mai mare centru comercial din Europa, în Olanda.

Prețul unei mii de metri cubi de gaz a urcat cu 11,88%, la 1922,57 dolari. În același timp, în ședința de tranzacționare anterioară, cu o zi înainte, prețul a fost de aproximativ 1720 de dolari. Investitorii și speculatorii se tem că accidentul de la gazoduct ar putea crește riscurile pentru securitatea energetică a Europei și ar putea exacerba penuria de energie deja gravă din regiune.

Luni, 27 septembrie, s-a aflat că una dintre conductele Nord Stream 2 a pierdut presiune, iar mai târziu, în aceeași zi, s-a aflat că ambele tronsoane ale Nord Stream au pierdut presiune. Astfel, doar una dintre cele patru gazoducte rămâne în stare relativ bună de funcționare. Încă nu a fost oferit un motiv oficial pentru acest incident, dar politicienii și sursele europene suspectează un sabotaj pentru a scoate din funcțiune ambele conducte.

Vorbind cu The Insider, expertul în piața de petrol și gaze naturale Mihail Krutikhin și-a exprimat încrederea că situația ar putea fi benefică pentru Gazprom din Rusia, care ar putea acum să anuleze reducerea livrărilor de gaze către Europa ca forță majoră și să evite amenzi de mai multe milioane de dolari în instanță.

“Partea care beneficiază de acest lucru este Gazprom, care are nevoie de o scuză pentru a nu plăti penalități pentru nerespectarea contractelor de livrare a gazelor. Deoarece nu există forță majoră, oprirea livrărilor din cauza politicii nu este acceptată ca motiv și vor trebui plătite miliarde de euro sau de dolari, depinde. Așadar, Gazprom este partea interesată aici”, a declarat expertul.

Krutikhin nu intenționează să tragă concluzii pripite și admite că problemele pot fi cauzate de motive tehnice. El a reamintit că, din cauza sancțiunilor, Nord Stream-2 a fost construit cu nave rusești nepotrivite pentru astfel de lucrări. Este vorba despre nava pentru montarea conductelor Akademik Chersky și barja pentru montarea conductelor Fortuna, care sunt proiectate pentru alte tipuri de lucrări.

“Nu putem vedea de aici cât de mare este accidentul și cât timp va dura să îl reparăm. Dacă într-adevăr este vorba de o ruptură în conducte, ar putea dura luni de zile. Este imposibil să o repari la fund, trebuie să ridici aceste conducte cu macarale puternice, apoi să faci ceva cu navele care sunt adaptate pentru asta”, a spus expertul.

Potrivit lui Krutikhin, nava Akademik Chersky se află acum pe Sakhalin, așa că nu va putea începe lucrările de reparații prea curând, iar dacă este posibilă implicarea companiilor și navelor occidentale în reparații este “o întrebare deschisă”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *