Lumea

Statul în care se vorbesc 800 de limbi străine

Conform Ethnologue, citat de BBC, cele mai multe limbi se vorbesc în Papua Nouă Guinee, Indonezia, Nigeria, India şi SUA – mai bine de 300 în graniţele fiecăreia dintre ţările menţionate.

Pe primul loc se află oraşul Port Moresby, din Papua Nouă Guinee. De altfel, în întreagă ţară se vorbesc peste 800 de limbi. O explicaţie a acestui fenonem ţine de aşezarea geografică a acestei ţări, unde adesea se ajunge foarte greu dintr-un loc în altul. Astfel, s-au păstrat limba şi tradiţiile diferitelor clanuri.

Port Moresby, capitală ţării, a atras oameni din toate colţurile statului, veniţi pentru un loc de muncă mai bun, dar şi expaţi de pretutindeni.

Pe locul doi se află Jakarta, Indonezia, cel mai populat oraş din sud-estul Asiei, cu 11 milioane de locuitori. Oraşul atrage în special expaţi, graţie economiei.

În întreagă ţară se vorbesc peste 700 de limbi, această păstrându-se tot datorită reliefului dificil, oamenii trăind în comunităţi ce nu aveau legătură cu cele din alte regiuni. În plus, cele 17.000 de insule înseamnă şi o mare varietate de dialecte.

În Indonezia, locuitorii apreciază să le vorbeşti limba şi nu se supără dacă străinii greşesc. Vor aprecia în primul rând efortul, arată BBC, care a stat de vorba cu mai mulţi expaţi.

Pe locul trei în privinţa diversităţii lingvistice e Lagos, din Nigeria. Cum peste 500 de grupuri etnice distincte trăiesc pe teritoriul ţării, toate sunt reprezentate şi în Capitală, unde mulţi vin în căutarea unui loc de muncă. Totuşi, engleză este limba oficială. Urmează, că reprezentare, Hausa, Yoruba şi Igbo.

Urmează, în ordine, Delhi, din India (cu peste 400 de limbi) şi Los Angeles, SUA.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *