Social

Studiu: Numărul persoanelor din listele electorale a scăzut

Analiza a fost elaborată cu suportul PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea democraţiei în Moldova prin suport parlamentar şi electoral”, finanţat de Guvernele Suediei şi al Norvegiei. Potrivit unui comunicat de presă al PNUD, Registrul de Stat al Alegătorilor este unul dintre modulele Sistemului Informatizat de Stat „Alegeri” (SIASA). Registrul a fost dezvoltat în 2014, în cadrul aceluiaşi proiect PNUD, pentru a compila corect listele electorale şi pentru a elimina dublările de date ale alegătorilor.

„Acum totul se face centralizat şi sistematizat, iar factorul uman a fost redus la minimum în procesul de elaborare a listelor electorale. În continuarea efortului de a îmbunătăţi listele, o nouă ambiţie pentru noi este implementarea Registrului Adreselor, care va ajuta la distribuirea corectă în secţii de votare a cetăţenilor din toate localităţile din Republica Moldova”, susţine Iurie Ciocan, preşedintele CEC.

Potrivit studiului, în 91% din localităţi numărul persoanelor incluse în listele electorale suplimentare a fost sub 2%. De asemenea, omiterea şi dublarea datelor, care se produceau frecvent în trecut, au fost eliminate total. După implementarea Registrului de Stat al Alegătorilor, în unele localităţi numărul alegătorilor înscrişi pe listele suplimentare s-a redus de 10 ori faţă de 2011.

În prezent, toţi alegătorii, care nu au restricţii de vot, sunt înscrişi automat în listele electorale la secţiile de votare unde îşi au înregistrat domiciliul sau reşedinţa. Analiza arată că dacă în 2011 erau 56 de localităţi unde peste 4% de alegători au votat pe lista suplimentară, atunci în 2015, la alegerile locale generale, numărul acestora s-a redus până la 20 de localităţi. Una din problemele nesoluţionate în cele 20 de localităţi este distribuirea alegătorilor într-o secţie anumită de votare în baza vizei de domiciliu.

„Dezvoltarea Sistemului Informatizat de Stat „Alegeri” este un efort continuu, pentru care CEC şi PNUD Moldova vor continua să pledeze pentru a spori şi mai mult transparenţa şi incluziunea procesului electoral din Republica Moldova. De asemenea, este important de înţeles că pentru calitatea înregistrării alegătorilor şi calitatea listelor electorale de bază compilate este insuficientă doar proiectarea şi dezvoltarea continuă a sistemului SIASA, fiind nevoie de calitatea şi coordonarea datelor colectate în afara SIASA şi a responsabilităţii din partea CEC”, a menţionat Narine Sahakyan, reprezentantă permanentă adjunctă a PNUD în Republica Moldova.

În anul 2016, cu suportul PNUD, SIASA va fi reproiectat şi extins cu noi module. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *