Politică

Summit Ucraina-UE, peste o lună

În cadrul unei discuții telefonice, președintele ucrainean Petro Poroșenko și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker „au confirmat că summitul va avea loc în 27 aprilie”, a indicat președinția ucraineană într-un comunicat.

Un summit de acest tip este prevăzut să aibă loc o dată pe an prin Acordul de asociere semnat în iunie 2014 între UE și autoritățile proccidentale de la Kiev, care au venit la putere după trei luni de mișcare de contestare proeuropeană, reprimată în sânge, și care a condus la căderea regimului prorus în februarie 2014.

Președinția ucraineană și UE au indicat, de altfel, că Juncker nu se va duce la Kiev luni, cum fusese prevăzut, din motive de sănătate. Potrivit purtătorului său de cuvânt de la Bruxelles, Juncker și-a amânat vizita „din cauza unui tratament ambulator minor pentru calculi renali”.

El era așteptat la Kiev împreună cu șefa diplomației UE, Federica Mogherini, care și-a amânat de asemenea vizita de luni.

Europenii care susțin financiar Ucraina au deblocat deja 1,3 miliarde de euro prin două programe de asistență macroeconomică însumând în total 1,6 miliarde. Un nou plan de 1,8 miliarde de euro a fost votat în această săptămână de Parlamentul European. Potrivit unor surse europene, o nouă tranșă de alte 700 milioane de euro ar putea fi acordată în curând Ucrainei.

UE a impus, de altfel, sancțiuni economice dure Rusiei, acuzată de occidentali că susțin cu arme și echipamente pe separatiștii proruși în estul Ucrainei. Moscova dezminte orice implicare în acest conflict care a făcut până acum peste 6.000 morți în 11 luni.

Sursa: independent.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *