UE / Nato

UE cere Moscovei să NU utilizeze arma gazului pentru a face presiuni asupra Ucrainei

‘Sectorul gazului și sectorul energetic, în general, nu trebuie să fie instrumente politice’, a declarat Oettinger în timpul unei conferințe la Kiev consacrate securității energetice a Europei. ‘Ele nu trebuie să devină arme în aceste vremuri dificile, în plină criză între Ucraina și Rusia și între Europa și Rusia’, a afirmat comisarul Oettinger, potrivit AFP.

Moscova a suspendat livrările sale de gaz către Ucraina în luna iunie, Kievul refuzând atunci prețul mai ridicat impus de Rusia în urma destituirii președintelui Viktor Ianukovici. Ucraina continuă să asigure tranzitarea gazelor naturale ruse destinate Uniunii Europene, dar Bruxellesul se teme că Kievul ar putea sustrage o parte din ele pentru a-și asigura nevoile proprii de energie în această iarnă.

Reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei și UE urmează să se întâlnească vineri la Berlin pentru o nouă rundă de discuții în dosarul livrării gazelor ruse.

‘Trebuie să evităm scenariul cel mai rău’, a mai afirmat comisarul european, pledând pentru ‘o soluție pragmatică, o soluție provizorie, pentru un compromis cu partenerii ruși’. ‘Poziția mea și poziția noastră este aceea că trebuie evitată orice sancțiune care să vizeze sectorul gazului. Pledăm pentru o soluție provizorie care să permită primirea unei cantități suficiente de gaz din Rusia’, a adăugat el.

Menționăm că, Rusia furnizează UE aproximativ o treime din nevoile sale de gaz și jumătate din această cantitate trece prin Ucraina.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *