Eveniment

Un exemplu de urmat: Fondul Provocările Mileniului au expus vestigiile arheologice descoperite pe drumul Sărăteni-Soroca

De obicei, atunci când un drum este reparat de o companie străină sau locală, aspectul de patrimoniu rămâne pe planul secund. Nici nu știm câte mărturii ale civilizațiilor apuse ajung sub asfalt. Excepție face însă Fondul „Provocările Mileniului” Moldova care implementează Programul Compact finanțat de Congresul SUA. Unul din proiectele prevăzute de program este reabilitarea drumului Sărătenii Vechi-Soroca (93 km). Lucrările sunt aproape de finalizare, iar rezultatele sunt pe față. Pe lângă faptul că cei peste 300 de mii de oameni ce locuiesc de-a lungul traseului au drum modern, companiile Strabag și SUMMA ONUR care au executat lucrările au atras specialiști Agenției Naționale Arheologice pentru a cerceta cele opt situri arheologice aflate pe teren. E vorba de stațiunea preistorică de tip Precucuteni de la Rogojeni, așezările antice de la Alexandru cel Bun și Brânzenii Noi, movilele funerare de la Brânzenii Noi, Rogojeni, Stoicani etc. Cele mai vechi și mai importante vestigii descoperite datează din mil. V î.Hr, și provin din așezarea eneolitică de la Rogojeni. Printre diferite vase de lut și unelste a fost găsită o strachină cu patru piciorușe, care, potrivit directorului Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic, este un vas unicat descoperit în Republica Moldova. Descoperirile cuprind numeroase vase ceramice de uz comun și de prestigiu (frumos decorate cu motive geometrice adâncite, canelate și imprimate), unelte și arme de silex, piatră, os și corn, obiecte de podoabă și cult etc.

De asemenea, au fost descoperite mai multe complexe funerare din epoca bronzului, dar și din epoca medievală târzie. Unele morminte cercetate conțin schelete cu o vechime de peste 4-5 mii ani.

La inaugurarea expoziției a participat și ambasadorul SUA, William Moser, care a subliniat că în timpul reabilitării drumului s-au respectat standardele internaționale de calitate, dar și cele care prevăd protejarea siturilor arheologice. 

Directorul Agenției Naționale Arheologice,Vlad Vornic, susține că asistăm la un caz fericit când o organizație străină contribuie conservarea patrimoniului istoric. 



Vestigiile scoase la lumină de specialiști sunt expuse la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, iar pe parcursul lunilor septembrie-octombrie în centrele raionale (Soroca, Șoldănești, Telenești) și în localitățile de-a lungul traseului Sărăteni-Soroca vor fi organizate prezentări ale expoziției fotografice și ale rezultatelor cercetărilor efectuate de arheologi. Profesorii de istorie și elevii vor fi încurajați să se familiarizeze cu modul de viață al oamenilor care au locuit teritoriul dintre Prut și Nistru 4-5 mii ani în urmă.  

Timpul.md (I.M.)
  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *