Ultima oră

Un tânăr a fost OPERAT pe CREIER fără ANESTEZIE generală

Necesitatea intervenției

Necesitatea intervenţie chirurgicale sub anestezie locală a pacientului a fost determinată de diagnosticul complex. Astfel pentru a evita complicaţiile verbale şi motorii condiţionate, s-a decis că operația va avea loc fără anestezie generală.
Medicii au fost nevoiți să administreze doar anestezie locală a pielii pentru a putea ajunge la tumoare. Operația pe creier este posibilă, deoarece acesta nu are receptori și pacientul nu simte durerea.

Pacientul a fost conștient

Contactat de Ziarul Timpul, Directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, Ion Moldovanu, a declarat că pacientul a fost un tânăr de 25 de ani, care pe tot parcursul operației a fost conștient și a vorbit cu medicii. Aceasta a fost nevoie pentru a menține sub control centrele vorbirii și cele locomotorii. „Cu ajutorul unui stimulent electric, acestea erau verificate pe tot parcursul operației, pacientul fiind conștient a putut oferi un feedback natural viu”, a mai adăugat Moldovanu.

Operația a reușit

Tumoarea a fost înlăturată cu succes, nefiind afectate zonele sănătoase ale creierului. Acum starea pacientului este satisfăcătoare și nu prezintă careva deficite neurologice, iar tomografia computerizată confirmă înlăturarea totală a tumorii.

Operaţia a fost efectuată de către echipa de neurochirurgi sub conducerea profesorului universitar Gr. Zapuhlih.
Ion Moldovanu a menționat că după operație tânărul a spus că vrea să se însoare și să-și întemeieze o familie.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *