Editorial

Unirea înseamnă să nu te mai temi pentru ziua de mâine

În ultimii doi ani, mâna întinsă de România Republicii Moldova s-a văzut în felul următor:
4 milioane de euro este valoarea totală a ajutoarelor umanitare pe care România le va oferi populației strâmtorate a Republicii Moldova. 20.000 de colete care includ făină, zahăr, mălai, paste făinoase, conserve de carne, de legume și de pate de ficat vor ajunge în casele familiilor social vulnerabile din partea fraților din Țară. 16.000 de tone de păcură oferite de autoritățile de la București vor fi distribuite caselor de copii, internatelor, grădinițelor, azilurilor de bătrâni, dar și altor instituții sociale, pentru suplinirea rezervelor anuale ale acestora, iar cantitatea rămasă va completa rezerva de stat a Republicii Moldova, pentru prevenirea riscurilor legate de securitatea energetică.
Copiii care parcurgeau kilometri pe jos până la școală se pot deplasa acum cu cele 100 de microbuze destinate transportului de elevi, donate de Guvernul României. 35 de automobile pentru instituțiile de stat și 3 autocare pentru colectivele teatrale ușurează, fac mai suportabile drumurile din Chișinău.

774 de grădinițe au fost renovate din grantul de 20 de milioane de euro oferit de București. S-a cumpărat mobilier, s-au schimbat acoperișuri, s-a turnat pavaj, a fost făcută izolarea termică a pereților exterior, a fost renovată fațada clădirilor, au fost montate geamuri noi.
Cu 1 milion de euro din partea României vor fi încheiate lucrările de reconstrucție a Muzeului Național de Artă, iar cu 800.000 de euro va fi construit din temelie Teatrul „B. P. Hasdeu” din Cahul, astfel încât actorii și publicul se vor bucura împreună de reușitele spectacolelor într-un spațiu adecvat.

Vieți salvate zi de zi cu ajutorul Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), a cărui extindere a fost implementată de România în Republica Moldova.

Unirea înseamnă să nu îți mai fie frică de ziua de mâine. Dar Unirea înseamnă și să nu îți mai fie frică de nimeni.

Republica Moldova a fost unul dintre subiectele de maximă importanţă de pe lista şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de la Bucureşti, desfăşurat marţi, 15 martie. În cadrul şedinţei s-a discutat despre faptul că se impune un efort consistent din partea României în aplicarea unui program ferm de reforme la Chişinău care să susţină Republica Moldova pe termen mediu şi lung, atât în planul relaţiilor interne, cât şi în cel al relaţiei cu Bucureştiul. Cu alte cuvinte, preşedinţia României şi-a asumat un rol cât se poate de activ în însănătoşirea mediului socio-politic din Republica Moldova, grav afectat de epidemia de corupţie din rândul clasei politice şi de consecinţele dramatice ale veritabilului taifun economic provocat de devalizările din deja legendarul „jaf al secolului”, care a dus la dispariţia miliardului de dolari din sistemul bancar, caz care a produs o undă de şoc în cancelariile occidentale.

Un alt aspect trebuie subliniat, însă pe un alt plan. Cine încă se mai îmbată cu apă rece crezând că Rusia poate fi un colac de salvare pentru Republica Moldova, ultimele veşti din regiunea transnistreană, invenţia statală întreţinută financiar pe bani ruseşti în proporţie de circa 90%, vin să confirme total opusul. Dincolo de artificiile politicianiste ale unor agenţi de influenţă ai Moscovei, precum Igor Dodon, preşedintele PSRM, sau Renato Usatâi, liderul Partidului Nostru, „vedetă internaţională” a crimei organizate, aşa-zisa „dărnicie financiară” a Kremlinului nu este altceva decât un praf în ochii naivilor. Zilele trecute, liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a dat de înţeles încă o dată că Rusia a lăsat de izbelişte regiunea transnistreană, care se află economic în prezent pe buza prăpastiei. Şevciuk a admis că problemele economice din regiune sunt prea profunde ca să poată fi rezolvate prin „,mărunţişul” de un miliard de ruble din partea Moscovei. În acest sens, separatistul a făcut o afirmaţie dintre cele mai dure: „Salariile nu pot fi achitate cu bani din aer”. Pentru că asta înseamnă la ora actuală Rusia: bani de aer.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *