Editorial

Unirea, o temă mai actuală ca oricând

Suntem acum însă în 2015, despărțiți în două state românești și avem la orizont nori negri care se abat, ca la începutul secolului, asupra noastră. Va ieși iarăși soarele?

Iluziile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în actuala formulă statală au fost destrămate definitiv la acest început de 2015. Distrugerea speranțelor și voturilor majorității populației Republicii Moldova de a face parte, și politic, din spațiul european a fost orchestrată de către politicienii așa-zis europeni de pe malul Bâcului.

În aceste condiții, rămâne o singură cale de a adera rapid, nedureros și beneficiind de condiții de trai normale: unirea cu România, care nu o dată, a lansat mesaje de disponibilitate. Pentru a nu fi subiectul oprobiului aliaților europeni și a nu fi considerat stat revanșard, până acum linia oficială a fost cea a susținerii „parcursului european” al Republicii Moldova. Să nu ne facem iluzii, acest discurs va continua să fie folosit de către diplomație, pentru a nu crea panică în cancelarii prea conectate la gazul rusesc. Dar, cu Gaburici-păcălici ca premier și cu comuniștii la guvernare incognito, acest tip de discurs nu mai este crezut de nimeni, nici de emițători, nici de receptori. Iar aprilie 2015 este prima lună când populaţia României va consuma gaze doar din producţie internă. În acest moment, mingea este în terenul populației Republicii Moldova. A ta, cititorule, cel mai persecutat și furat de ei, corupții și îmbuibații.

Mingea este în terenul nostru, a celor mulți, și nu trebuie să permitem ca cei puțini din scaunele parlamentului proaspăt renovat să ne fure această ultimă șansă pentru a avea bunăstare și securitate. Pentru că, deși contextul internațional este foarte similar cu cel din 1918, de data aceasta unirea nu va avea în centrul ei componenta etnică, ci cea a valorilor comune, îmbrățișate de către întreaga populație a viitorului stat unit. Ori chestiuni precum solidaritatea, prosperitate, siguranța personală și a bunurilor, libertatea, sunt valori în jurul cărora ne putem UNI. Iar discursul nostru în dialogul cu cei din jur (care în ultimii 25 de ani s-au dat după cum a bătut vântul), trebuie să fie la fel de schimbat.

Poate că România nu a fost un exemplu de excelență în ultimii 25 de ani. A avut nevoie să se debaraseze de multe probleme și de mulți. N-a avut timp să își ridice privirea către „sora Basarabia”. Dar acum, după ani de curățenie și de muncă, sub umbrelele de securitate și bunăstare ale NATO și UE, România, întărită, întinde o mână Republicii Moldova, pentru a fi împreună. Cine poate răspunde acestei mâini întinse? Cu siguranță nu politicienii, îngrijorați să-și ascundă urmele furturilor și fărădelegilor. Cu siguranță oamenii însă o pot face. Chiar și așa, mulți și proști cum ne privesc ei, cei puțini și hoți.

Cereți Unirea și o vom face! Asta ne-a transmis președintele României! Unde se poate cere această Unire dacă nu în stradă, cât mai des și cât mai mulți. Pe 29 martie cei care vor un trai mai bun, cei care vor identitate națională și care înțeleg că singuri pe lume nu pot, vor ieși pe stradă în Piața Marii Adunări Naționale de la ora 14:00 cu un drapel tricolor. Cu sau fără stemă, important e să fie tricolor. Vor continua apoi pe 16 mai și pe 28 iunie: mai mulți, mai uniți, mai puternici.

Fără o explozie de iubire față de România și de idealul Unirii, acest popor român chinuit, dintre Prut și Nistru, nu va avea viitor. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *