Actualitate

Uniunea Angliei cu Scoţia este în pericol de moarte

Brown, care a condus un guvern laburist între 2007 şi 2010, a declarat în faţa unei audienţe în Scoţia sa natală că liderul conservator Cameron ar trebui să se retragă din politica ce a trasat linii de divizare între Scoţia şi restul Regatului Unit.

55% dintre scoţieni faţă de 45% au votat pentru menţinerea uniunii lor cu Anglia de 308 ani într-un referendum în 2014. Dar de atunci, sprijinul pentru formaţiunea pro-independenţă Partidul Naţional Scoţian (SNP) a crescut, ajutând SNP să câştige aproape fiecare loc parlamentar britanic în Scoţia la alegerile naţionale din luna mai, aminteşte Reuters.

‘Uniunea este în pericol de moarte dacă Tory (conservatorii) nu sunt pregătiţi să oprească robinetul naţionalismului englez’, a declarat Brown la un festival de carte la Edinburgh, potrivit unei copii a discursului distribuită de biroul său.

Cameron a obţinut o victorie electorală surpriză în mai în timp ce alegătorii au susţinut manifestul său bazat pe reputaţia partidului conservator pentru competenţă economică şi o promisiune de a oferi un excedent bugetar.

În timpul campaniei pentru referendumul scoţian, el a spus că i s-ar frânge inima dacă Scoţia se desprinde de Marea Britanie, mai aminteşte Reuters.

Brown, un scoţian de 64 de ani clasat pe locul celui mai impopular prim-ministru britanic într-o jumătate de secol, a apărut ca un ‘star’ puţin probabil al referendumului după o serie de discursuri pro-uniune.

Duminică, Brown a criticat campania electorală naţională ‘pernicioasă’ a lui Cameron când a avertizat alegătorii că dacă nu susţin partidul conservator, s-ar trezi cu un guvern condus de laburiştii îndatoraţi naţionaliştilor scoţieni.

El a spus că aceeaşi tactică ar putea fi utilizată în timpul unui referendum asupra UE, de rămânere sau ieşire.

Britanicii vor vota dacă vor rămâne membru al Uniunii Europene până la sfârşitul anului 2017, după ce Cameron va încerca să renegocieze normele UE cu privire la aspectele politice sensibile cum ar fi imigraţia. Pro-UE SNP a declarat că probabil va căuta să ţină un alt referendum pentru independenţă dacă Marea Britanie votează să iasă.
 
IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *