Editorial

Viaţa sau viaţa privată?

Conform deciziei de judecată, camerele de supraveghere video instalate pe drumurile din capitală sunt ilegale, pentru că, atenţie, încalcă dreptul la viaţa privată a şoferilor. Nu ştiu ce viaţă privată au şoferii în timp ce conduc, însă ştiu bine că instalarea acestor camere le-a temperat un pic cheful de a goni ca nebunii şi a încălca regulile de circulaţie. Apăruse un pic de disciplină şi respect reciproc pe şoselele din ţară, însă se pare că această disciplină îl deranjează enorm pe cineva. Rămâne să ne întrebăm, ce este mai important: viaţa sau viaţa privată?

Ştim bine năravul şoferilor moldoveni. Nu vom generaliza, pentru că avem şi şoferi normali, însă în mare măsură avem parte de vitezomani înfumuraţi, care gonesc pe străzile oraşului de parcă s-ar afla pe o pistă de Formula 1. Siguranţa celorlalţi participanţi din trafic şi a pietonilor nu există pentru majoritatea şoferilor noştri. Conduc ca nebunii, uneori îi doare în cot şi de propria siguranţă, nemaivorbind de siguranţa celorlalţi. Până la instalarea camerelor îi mai amenda poliţia, însă amenda era mică, iar probabilitatea să fii prins şi mai mică, aşa că aceştia continuau să conducă ca maniacii.

De când au fost instalate camerele de supraveghere, MAI-ul a recunoscut că numărul de accidente a scăzut simţitor. Vitezomanii din trafic reveneau la viteza normală de câte ori ştiau că se apropie de o porţiune monitorizată. Încet, dar sigur deveneau mai disciplinaţi şi după ce achitau vreo 10 amenzi îşi dădeau în sfârşit seama că mai există şi alţi şoferi pe drum. Acum, atenţie, aflăm stupefiaţi că camerele de supraveghere încalcă viaţa privată a şoferilor. Faptul că mulţi din aceşti şoferi încălcau dreptul la viaţă a pietonilor nu deranjează pe nimeni, însă uite că viaţa privată a şoferilor deranjează. Încerc să înţeleg ce înseamnă viaţa privată a unui şofer şi cum poate fi aceasta încălcată. Nu-mi dau seama nici în ruptul capului ce trebuie să facă un şofer la volan ca să-i fie încălcată viaţa privată. Atunci când te afli la volan, conduci şi asta e. Nu faci dragoste cu soţia la volan, nu stai în pielea goală şi nici nu-ţi baţi copii, pentru că trebuie să fii atent la drum, nu? Atunci cum să înţelegem această încălcare a vieţii private? Îmi vine în minte un singur exemplu, a vreunui şofer afemeiat care îşi primblă amanta cu maşina, şi-i vine acasă poza pe care o găseşte soţia. Asta ar însemna că i-a fost încălcată viaţa privată şi soţia la prins că umblă pe la prostituate. Păi şi ce, domnilor? Aventurile unui tip imoral care primblă prostituatele cu maşina sunt mai importante decât siguranţa în trafic? E problema lui dacă-şi înşeală soţia şi dacă aceasta va afla. Problema noastră e alta: să ieşim din casă, cu maşina sau pe jos, şi să fim siguri că nici un tâmpit la volan n-o să ne pună viaţa în pericol. Şi aceste camere tăiau cheful tâmpiţilor de a se da mari şi tari pe şosele. Ne simţeam şi noi, pietonii şi şoferii disciplinaţi un pic mai siguri. Aşa că decizia de a scoate camerele de supraveghere mi se pare una pripită. Ar fi bine să avem astfel de camere la fiecare 50 de metri de şosea – rezultatele vor fi încântătoare şi în sfârşit vom putea vorbi despre adevărata siguranţă în trafic.

Hotărârea de judecată nu este definitivă şi executorie, mai avem un pic de speranţă. Sperăm că totul va fi bine şi camerele vor rămâne la locul lor. Dacă nu, atunci ne vom trezi cu „Viaţa privată are prioritate” în loc de „Viaţa are prioritate”.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *