UE / Nato

Victoria Nuland: „Nu Moscova va hotărî viitorul Ucrainei, ci poporul ucrainean”

Victoria Nuland, subsecretar de stat american pentru afaceri euroasiatice, a declarat sâmbătă, la Kiev, că are convingerea fermă că nu Moscova va hotărî viitorul Ucrainei, ci poporul ucrainean, relatează agenția de presă Unian.

„Nicio țară nu are dreptul să decidă viitorul altei țări. Nicio țară nu are dreptul să hotărască asupra alianțelor altui stat. Ușile NATO sunt deschise tuturor statelor din spațiul euroatlantic, care corespund standardelor extrem de ridicate ale Alianței Nord-Atlantice și care sunt capabile să-și asume responsabilitatea ce revine din această aderare", a afirmat Nuland, comentând cu privire la decizia noii coaliții de guvernământ de la Kiev de „a anula statutul de țară nealiniată al Ucrainei" și a relansa procesul de aderare la blocul nord-atlantic.

„Nu Moscova va hotărî viitorul Ucrainei, ci poporul ucrainean. În ceea ce privește Alianța, Ucraina și NATO urmează să aibă o discuție în acest sens, dacă și atunci când Ucraina va dori aceasta", a mai spus subsecretarul de stat american.

Victoria Nuland l-a însoțit pe vicepreședintele american Joe Biden în vizita acestuia la Kiev (20-22 noiembrie), vizită ce a coincis cu împlinirea unui an de la începerea mișcării de contestare a regimului prorus al președintelui Viktor Ianukovici, ce a condus în final la înlăturarea acestuia de la putere în luna februarie. Protestele au fost declanșate după refuzul lui Ianukovici de a semna Acordul de asociere la UE, în favoarea apropierii de Rusia.

„Toți cei care au stat în Maidan (Piața Independenței), toți alegătorii care au votat pentru schimbare la alegerile parlamentare din octombrie doresc reformele pe care le-au promis candidații. Iar împlinirea acestor promisiuni depinde de Kiev și de parlamentul nou ales", a afirmat diplomatul american.

La manifestația ocazionată vineri de împlinirea acestei date, președintele Petro Poroșenko a fost huiduit de rudele celor peste 100 de morți, în confruntările cu scutierii antirevoltă în Piața Independenței din Kiev, întrucât noile autorități prooccidentale nu au finalizat anchetele în cazul acestor crime, iar vinovații nu au fost trași la răspundere. În plus, guvernul ucrainean nu a acordat statut special persoanelor care au avut de suferit în urma evenimentelor din Piața Independenței, pentru ca acestea să poată beneficia de asistență socială și medicală.

sursa: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *