Ultima oră

VIDEO: Cartea „Groapa cu lei”, semnată de Constantin Tănase a fost prezentată publicului larg

Prezentarea a avut loc la „Casa actorului” din Chișinău, iar sala a fost arhiplină. La evenimentul au participat oameni de creaţie, politicieni, cititori şi admiratori ai autorului. În prefaţa cărţii, Constantin Tănase menţionează că a dedicat cartea sa „tuturor celor care cred şi luptă pentru viitorul românesc şi european al Republicii Moldova”.

„Nu poţi să-ţi dai seama despre ce este cartea aceasta până nu o citeşti. Este şi despre război, şi despre dragoste, însă trebuie să o citeşti ca să înțelegi ce reprezintă cu adevărat. După alte patru cărţi care au ilustrat istoria Republicii Moldova după proclamarea independenţei, „Groapa cu lei” descrie toate frământările prin care a trecut ţara în ultimii 17 ani”, a spus autorul.

Constantin Tănase a mărturisit celor prezenți că aceasta este o carte făcută în fugă, dar cu mult nerv şi dragoste. „Anul acesta se încheie un ciclu politic foarte serios pentru Republica Moldova. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla până sau după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, cert este că Republica Moldova intră într-o altă paradigmă politică”, a mai subliniat editorialistul.

La prezentarea cărții a fost prezent și ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca. Oficialul a spus despre Constantin Tănase că „nu este un simplu om, este un clan, care a reuşit să demonstreze adevărul propriilor convingeri prin fiii şi nepoţii săi. Nu sunt mulţi precum Constantin Tănase, el este domnul unui crez”, a spus diplomatul român.

La rândul său scriitorul Vladimir Beşleagă, a menţionat că cea mai recentă carte a editorialistului Constantin Tănase este de fapt „un strigăt şi un ţipăt al sufletului acestui om”. „Noi, generaţia celor după război avem datoria să scriem şi să făurim istoria acestei ţări. Nu este deloc uşor. Pentru că ani la rând au scris-o alţii pentru noi, şi ne-au folosit ca materie primă pentru a scrie şi istoriile lor”, a spus scriitorul.

Monica Babuc, Ministrul Culturii, a ținut să menționeze că este o fană înrăită a scrisului lui Contantin Tănase. „El are un simț al umorului inconfundabil. Lista de subiecte pe care o abordează este vastă. Atunci când citești ce scrie Tănase, guști din limba română”, a mai adăugat ministrul.  

Politicianul Mihai Ghimpu a venit doar cu vorbe de laudă la adresa editorialistului. „Oamenii mari sunt cei care scriu din suflet așa ca Tănase. La mulți politicieni poate nu le place ce scrieți, dar eu sunt unul dintre cei care vă citesc și îmi place tot ce scrieți.  De aceea, dacă vreți să trăiți, citiți ce scrie Constantin Tănase, dacă vreți să existați, ascultați ce spun guvernanții”, a mai menționat Ghimpu.

Actorul Sandu Grecu a spus că pentru generația sa, ziaristul Tănase este un filosof și un gânditor. „Noi am crescut și ne-am format păreri și opinii citind articolele dumneavoastră. Am înțeles că lumea este așa cum o descrieți”, a încheiat omul de creație.

La final Constantin Tănase și-a îndemnat colegii de breaslă să scrie câte o carte pentru că ar avea ce spune. „Groapa cu lei” este cea de-a cincea carte semnată de editorialist, iar autorul a lăsat să se înțeleagă că nu este ultima. 

Potrivit prefațatorului lucrării Dan Dungaciu, cartea este un gen inedit de literatură de specialitate. 

„Groapa cu lei” poate fi cumpărată la prețul de 60 de lei la librăriile Grupului Editorial „Litera” din Chișinău sau direct de la redacția ziarului TIMPUL.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *