Actualitate

VIRUSUL ZIKA În Spania a fost detectat primul caz de microcefalie asociat cu virusul Zika

"O femeie gravidă a fost infectată cu Zika și Dengue, iar fătul prezintă mai multe malformații", a indicat agenția regională de sănătate într-un comunicat.

Acesta este primul caz de microcefalie asociat cu virusul într-o țară care, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății actualizate la 3 mai, numără 105 persoane contaminate, între care 13 femei gravide.

"Toate (cazurile) au fost detectate la persoanele originare sau care au vizitat țările afectate și, prin urmare, este vorba despre cazuri importate", a declarat ministerul.

Epidemia actuală de Zika, provocată un virus transmis de țânțarul ‘Aedes aegypti’, a apărut în America Latină în anul 2015 și s-a răspândit rapid. Țara cea mai afectată este Brazilia, cu aproximativ 1,5 milioane de persoane infectate.

La începutul lunii februarie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că o posibilă legătură între Zika și explozia de cazuri de malformații congenitale ar trebui studiată și, prin urmare, constituie o "urgență de sănătate publică de interes internațional".

La mijlocul lunii aprilie, cercetătorii americani au anunțat că au stabilit cu certitudine că Zika este o cauză de microcefalie la făt, care ar putea genera, de asemenea, și "alte afecțiuni severe ale creierului".

Microcefalia se caracterizează prin subdezvoltare a craniului și a creierului, această stare fiind ireversibilă.

AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *