Bilanț dezastruos în SUA și Canada după furtuna Sandy

Cu o săptămână înainte de scrutinul prezidenţial din 6 noiembrie, preşedintele american face o pauză în campanie sa electorală pentru a se concentra pe operaţiunile de salvare şi de eliminare a efectelor uraganului.
Astfel, Obama va merge miercuri în New Jersey, statul care a fost primul lovit de uraganul Sandy luni seara, fiind unul dintre cele mai grav afectate de ciclonul tropical. Candidatul republican în alegerile din SUA, Mitt Romney, va participa la rândul său la reuniuni electorale în Florida după ce a colectat marţi seara ajutoare la un miting în Ohio.
După ce a provocat 67 de morţi în regiunea Caraibelor, Sandy a făcut cel puţin 34 de victime (50, potrivit canalul CBS) în SUA şi Canada, în principal, din cauza copacilor doborâţi şi care au căzut în stradă.
Mai mult de opt milioane de gospodării au rămas fără curent electric în nord-estul SUA încă de marţi. Trecerea megafurtunii, care a întâlnit pe parcurs un font atmosferic de joasă altitudine dinspre nord, a antrenat impresionante căderi de zăpadă în zone vaste din West Virginia, Virginia, Pennsylvania, Maryland, Tennessee şi Ohio.
În statele New York şi New Jersey, care nu au mai cunoscut niciodată până acum o furtună atât de devastatoare, Barack Obama a declarat marţi stare de ‘catastrofă majoră’, permiţând aplicarea unui program de asistenţă pentru sinistraţi.
De obicei foarte activ, New York-ul arăta marţi dimineaţă ca un oraş-fantomă, iar a doua zi de la furtună încearcă să revină la viaţă. Cel puţin 10 morţi s-au înregistrat în metropola americană, a afirmat marţi într-o conferinţă de presă primarul Michael Bloomberg, care a afirmat că se aşteaptă la o creştere a bilanţului victimelor. Circa 750.000 de case nu aveau marţi curent electric, potrivit acestuia.
În Statele Unite, cele mai multe linii electrice nu sunt îngropate în pământ, fiind ameninţate de căderea arborilor sau ruperea crengilor în timpul furtunilor şi uraganelor.
Partea de sud a Manhattan-ului a fost scufundată în întuneric în cursul nopţii de marţi spre miercuri. Doar câteva imobile dotate cu generatoare proprii dispuneau de electricitate. Partea de sud a insulei şi, de asemenea, o parte din oraş au fost cele mai afectate de inundaţii.
În Battery Parc, în sudul insulei, unde mareea a măsurat peste patru metri, apele s-au retras. Crengi de copaci acoperă carosabilul, iar cabluri rupte pot fi văzute pe trotuare.
Paralizat de 24 de ore, oraşul începuse încă de marţi să revină treptat la viaţă, cu redeschiderea a trei puncte ce leagă Manhattanul de cartierul Brooklyn, dar transportul public rămâne suspendat.
Multe tuneluri de metrou au fost inundate, apa mării a pătruns pe culoare, depăşind pe alocuri înălţimea platformei.
‘Metroul newyorkez are 108 ani, dar niciodată până acum nu a avut de-a face cu o catastrofă atât de devastatoare ca cea pe care am văzut-o aseară’, estimase Joseph Lhota, preşedintele MTA, regia transportului din New York.
În statele New York şi New Jersey, uraganul Sandy a pus la încercare sectorul nuclear american: trei reactoare au fost oprite şi o centrală veche a fost plasată în stare de alertă. ‘Totul pare sub control în această etapă. Nicio infrastructură a centralei nu a fost avariată’, a estimat totodată Neil Sheehan, purtător de cuvânt al autorităţii de siguranţă nucleară (NRC).
Cu 2,5 milioane de persoane afectate, New Jersey este statul care a dat piept primul cu uraganul Sandy luni seara, fiind şi cel mai afectat de întreruperea de curent electric.
Distrugerile de-a lungul coastei sunt de ‘neimaginat’, a deplâns guvernatorul republican Chris Christie, un fervent susţinător al lui Mitt Romney, dar simpatiile politice nu l-au împiedicat să aprecieze că preşedintele Barack Obama s-a purtat ‘formidabil’ în timpul dezastrului.
În comitatul Bergen (New Jersey), la câţiva kilometri de oraşul New York, un baraj s-a rupt în plină noapte, ameninţând mai multe sute de persoane şi mobilizând importante forţe de salvare.
În 11 state, peste 7.400 de membri ai gărzii naţionale au fost mobilizaţi marţi pentru a face faţă consecinţelor uraganului Sandy. Furtuna şi-a continuat marşul marţi în interiorul uscatului, dar slăbind în intensitate. La 17h00 GMT, furtuna traversa Pennsylvania şi vântul bătea cu 70 km/oră faţă de 150 km/oră înainte.
Şcolile, serviciile publice şi majoritatea magazinelor au fost închise marţi în regiune, iar transportul public rămâne suspendat. La Washington, traficul urban a început să-şi revină treptat marţi după-amiază, potrivit operatorului WMATA, astfel, instituţiile şi-ar putea relua activitatea miercuri în capitala americană.
Aproape toate aeroporturile din nord-estul SUA au fost închise şi peste 6.000 de zboruri au fost anulate pe parcursul zilei de marţi.
Marţi, pentru a doua zi consecutiv, Wall Street era închis, dar urma ca miercuri să-şi reia activitatea.
Agerpres