Cultură

Biblioteca Transilvania si-a redeschis usile

Miercuri, la Chisinau a avut loc reinaugurarea Bibliotecii „Transilvania” din sectorul Ciocana al capitalei, prima biblioteca de carte romaneasca din R. Moldova.

I nstitutia a fost deschisa pe 29 august 1991, la doua zile de la declararea Independentei. Cartile au fost aduse din Ardeal de Traian Brad, ctitorul bibliotecii, precum si de alti oameni de cultura din Romania. Potrivit directoarei Parascovia Onciu, reparatiile institutiei au durat mai bine de doi ani. Lucrarile au fost efectuate cu sprijinul financiar al Primariei municipiului Chisinau si al Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu”. „Din pacate, am reusit sa renovam doar doua sali, iar pentru altele doua mai e nevoie de un milion de lei”, ne-a spus dna Onciu.

La manifestare au fost prezenti mai multi oaspeti, in majoritatea lor oameni de cultura care locuiesc in sectorul Ciocana. Din partea Uniunii Scriitorilor din Moldova au venit presedintele acesteia, acad. Mihai Cimpoi, scriitorii Ion Hadarca, Leo Butnaru, Iulian Filip, directorul ziarului TIMPUL, Constantin Tanase, s.a. Primaria a fost reprezentata de sefa Directiei cultura, Ana Lucia Culev si de parlamentara Corina Fusu. Printre cei prezenti i-am intalnit si pe ex-ministrul Invatamantului, Anatol Grimalschi, pictorita Valentina Brancoveanu, actrita Ninela Caranfil, profesorul Ion Buga, pretorul sectorului Ciocana, Galina Bostan…
Oaspetii au venit cu cadouri. Simona-Maria, Dinu-Matei si Mihai Tanase au daruit institutiei un set de carti ale bunicului lor, Constantin Tanase. Mihai Cimpoi a donat volumul regretatului poet Grigore Vieru „Taina care ma apara”. Au venit cu donatii de carte profesoarele de la Liceul „Gaudeamus” Valentina Ciobanu, Zinaida Curechi, Alexandra Tanase si directoarea Zinaida Hanganu, precum si istoricul Ion Negrei.

Dupa deschiderea oficiala a urmat o ampla actiune culturala dedicata sarbatorilor nationale – Ziua Independentei si Ziua Limbii Romane. In fata celor prezenti au evoluat Daria Radu, Felicia Dunac, Tudor Ungureanu s.a. De asemenea, au fost expuse lucrarile de pictura daruite bibliotecii de catre artistii plastici, iar in cadrul Cenaclului „Perpetuum”, moderat de Leo Butnaru, a fost lansata Bibliografia scriitorului Ion Proca.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *