Ultima oră

Donici – cuib de-ntelepciune

Festivalul epigramelor

Sambata, in incinta Teatrului municipal „Satiricus I. L. Caragiale” s-a desfasurat cea de-a cincea editie a Festivalului national de epigrama „ Donici – cuib de-ntelepciune”.

Concursul celor mai acizi poieti a inceput prin lansarea cartilor „La cules TarlaPoante” si „Cosul minim de ras”, semnate de epigramistul Efim Tarlapan si, respectiv, de Gheorghe Balici, directorul festivalului. La editia din anul curent, pentru concursul de epigrame au fost anuntate doua teme: „Vecinii” si „La libera alegere”, concurentii urmand sa prezinte cate trei epigrame la fiecare din ele. Epigramistii din RM s-au intrecut in cadrul unui concurs separat cu tema „Vecina”.La concursul „Vecinii” au participat 90 de epigramisti din Romania si unul din Canada, iar la cel intitulat „Vecina” – 15 epigramisti din RM.
A urmat recitalul de epigrame. Rand pe rand, pe scena au urcat mai multi epigramisti de pe ambele maluri ale Prutului, care, prin umorul si satira lor, au facut spectatorii sa se cutremure de ras.

Juriul a acordat si cateva premii speciale. Epigramistul Mihai Salcutan a fost distins cu premiul ziarului „TIMPUL de dimineata”, inmanat de redactorul-sef adjunct al publicatiei, Gheorghe Budeanu. Apoi a urmat gala premiilor Festivalului. Premiul-mentiune a fost luat de Arcadie Chirsbaum, Vasile Vagoja, Alexandru Hanganu, Viorel Onica si Vasile Placinta, toti din Romania. Premiul III (ex equo) a fost impartit intre Iulian Bostan, Galati si Nichi Ursei, Ramnicu-Valcea. Premiul II i-a revenit lui Gheorghe Schiop, Sibiu, si lui Constantin Iurascu-Tataia, Iasi, iar premiul I l-a obtinut George Corbu din Bucuresti. In cadrul concursului organizat numai pentru epigramistii din RM, cu mentiuni s-au ales Filimon Dimcea din Cociulia, Cantemir si Vasile Ciolac din Sangerei. Premiul III a fost decernat lui Stefan Agachi si Titus Stirbu din Chisinau. Premiul II l-a obtinut Teodor Popovici din capitala, iar premiul I – Dumitru Soltan din Canada. Acesta din urma a anuntat ca daruieste premiul sau banesc scriitorului Petru Carare.

Moderatorul Mihai Cimpoi a mentionat ca Festivalul a fost unul de succes. El a anuntat ca, deoarece poarta numele lui Donici, la propunerea lui Nicolae Dabija, urmatoarea editie va fi una nu numai de epigrama, dar si de fabula.

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *