Timpul Local

Festivalul etno-turistic de la Iurceni

Localitatile raionului Nisporeni dispun de un bogat patrimoniu turistic, care nu este utilizat eficient in scopuri economice, pentru atragerea unui numar mare de vizitatori. Organizarea evenimentelor de importanta regionala in Nisporeni urmareste punerea in evidenta a potentialului regiunii situata la periferia fluxurilor economice din R. Moldova.

Astfel, unul din scopurile festivalului etno-turistic, „La Fantana Mare din Iurceni” (desfasurat pe 4 august), a fost atragerea atentiei publicului asupra potentialului turistic existent in Nisporeni si a abilitatilor organizatorice ale localnicilor de a desfasura la nivel inalt un eveniment complex. Prin acest festival s-a urmarit utilizarea eficienta a valorii potentialului cultural, traditional, monastic si istoric pentru generatiile viitoare. Prin proiectul Uniunii Europene „Dezvoltarea traseelor turistice in zona transfrontaliera Nisporeni-Prut” a fost organizat acest festival regional pentru promovarea unei noi destinatii si atragerea oaspetilor din exteriorul raionului (peste 200 de persoane din diferite regiuni din totalul a peste o mie de participanti).

Programul festivalului etno-turistic de la Iurceni a fost unul divers, incluzand concursul ansamblurilor etno-folclorice din Nisporeni, Ungheni, Hancesti, Straseni, Stefan-Voda, Drochia, cu genericul „In ospetie la moldoveni”. Au participat micii producatori agricoli si mesterii populari din regiunea de centru a republicii si de peste hotarele ei (Israel, Belarus si Austria), care au marit importanta festivalului.

A avut loc si concursul „Cea mai buna sarmaluta”, la care au concurat gospodinele raionului. Programul a inclus cateva concursuri pentru copii si tineri. La fel, au fost realizate concursuri traditionale – lupta pentru berbec si cocos. Lumea a participat la un mini-concurs de glume si umor „La hanul lui Pacala” cu epigramisti din raionul Nisporeni. Festivalul a culminat cu un program artistic oferit de Zinaida Julea si Nicolae Glib.

La festival, din cauza impunerii regimului de vize pentru cetatenii romani, n-a fost posibila participarea ansamblurilor din judetele Iasi si Vaslui. De aceea, echipa proiectului a decis ca un ansamblu din raionul Nisporeni si cate un reprezentant al colectivelor artistice din raioanele-participante la festival sa evolueze cu un mini-recital la Muntenii de Sus, judetul Vaslui, pe 20-24 august 2009, in cadrul unui eveniment similar. Astfel, va fi asigurat impactul transfrontalier si schimbul de experienta necesar dezvoltarii relatiilor culturale si cresterii numarului de vizitatori dintre Moldova si Romania.

Acest festival trebuie sa serveasca ca un bun exemplu de urmat pentru organizarea Balciului Olarilor – unic pentru R. Moldova, desfasurat traditional in fiecare an in septembrie la Iurceni. La Balci are loc reunirea mesterilor populari din domeniul ceramicii de pe intreg teritoriul R. Moldova.
Intentia proiectului „Dezvoltarea traseelor turistice in zona transfrontaliera Nisporeni-Prut” de a construi o tabara la Iurceni, in apropierea magistralei auto M1 Chisinau-Leuseni, sustinerea organizarii evenimentelor culturale in anii 2009-2010 va impulsiona specializarea acestei localitati spre deservirea turistilor. Mai ales ca in aceasta micro-regiune sunt amplasate cateva obiective de interes turistic – muzeul de istorie si etnografie din Iurceni; in raza de 15 km de Iurceni sunt situate doua manastiri vestite in Basarabia (Varzaresti, cea mai veche, si Hancu – una din cele mai frumoase).
Proiectul isi va orienta eforturile spre imbunatatirea accesului la Manastirea Varzaresti (reparatia unei portiuni de drum si amenajarea parcarii), amenajarea muzeului etnografic-ecleziastic la Varzaresti. In cadrul proiectului se preconizeaza instalarea indicatoarelor si panourilor informationale, pentru orientarea calatorilor spre locatiile turistice din Nisporeni, publicarea catre finele proiectului a Ghidului turistic.

Veaceslav Gututui,
managerul proiectului

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *