Actualitate

Iesirea din sezonul mort

ASTaZI E 1 IULIE. In aceasta perioada, de obicei, in Moldova se instaureaza „sezonul mort”. Pentru presa, in primul rand. Despre ce sa scrii, cand in jur nu se intampla nimic deosebit? Din acest punct de vedere, cei care au stabilit data alegerilor in „sezonul mort” au stiut ce fac. Au sperat ca, in acea zi de miercuri, 29 iulie, moldovenii care muncesc la negru in strainatate nu se vor putea rupe de la treburile lor, iar cei ramasi acasa vor merge care incotro – taranii la prasit, studentii la mare, micii comercianti la cumparaturi in Turcia…

Astfel, ca pe 29 iulie sa iasa la vot, sprijinindu-se in carje sau adus pe brate, doar cel mai fidel electorat… NE CONFORMaM SCENARIULUI, sau incercam sa iesim din „sezonul mort”? O frumoasa initiativa au avut saptamana trecuta tinerii din Partidul Liberal Democrat. Peste o mie de tineri au plecat in teritoriu sa spuna oamenilor adevarul despre 7 aprilie. O sarcina deloc usoara. Ei au renuntat la nisipul de pe plaja, pentru a merge in satele noastre intoxicate de ura impotriva Opozitiei. Pentru a le spune adevarul unor oameni deja dezinformati de NIT si de M1. Vor lua cu ei un film, ca moldovenii sa vada ceea ce nu le-a aratat Staris in „Atac asupra Moldovei”. Un gest temerar, care are nevoie si de sustinerea noastra.

RaZBOIUL INFORMA?IONAL. Si Alianta „Moldova Noastra” a lansat un film despre 7 aprilie. Neavand sansa de a-l difuza pe posturile TV cu acoperire nationala, acesta circula pe Internet. Nu e o idee rea, daca ne amintim cati vizitatori ai site-urilor sale a scos in piata Internetul pe 6 si 7 aprilie. In plus, difuzarea pe Internet poarta amprenta „fructului oprit”, adica interzis pe canalele oficiale, iar tot ce e interzis, atrage mai tare. Il va transmite si „Moldova 1”, sau aceasta va continua sa dezinformeze cetatenii? IN RaZBOI SUNT ATRASE SI MINORITa?ILE. In timp ce Opozitia opereaza cu metode pasnice si mai mult se apara, decat ataca, comunistii dezlantuie un razboi pe toate fronturile, pe viata si pe moarte.

Dupa Voronin si Petrenco, saptamana curenta la rampa a reaparut Vadim Misin, care declara: „Comportamentul si declaratiile din ultima perioada ale partidelor liberale trezesc sentimente de ingrijorare in randurile minoritatilor nationale, care locuiesc in R. Moldova”. Pai se putea oare fara atragerea in razboiul electoral a minoritatilor etnice? In nici un caz, acesta e asul pe care comunistii il scot din maneca in situatiile exceptionale. Potrivit lui Misin, pacea interetnica in societatea noastra poate fi asigurata „numai in cazul unei victorii covarsitoare a PCRM”.

Si daca pierd comunistii, inseamna ca ii va ataca cineva pe etnicii rusi sau ucraineni?! DESPRE LUPU NIMIC DE RaU. Nici Voronin, nici Petrenco, nici Misin nu au indraznit sa spuna vreun cuvant care l-ar compromite pe fostul lor tovaras de drum si de idei. Dar nici Lupu nu pare dornic sa se certe cu ei. Scopul lui electoral ar fi, chipurile, sa impace cele doua „extreme”. Sa ne temem insa de ziua in care Lupu se va developa complet si vom vedea cu totii celalalt scop al sau, inca nedeclarat. ASTaZI, AMBASADORUL LITUANIEI, Vytautas Zalys, isi incheie misiunea diplomatica in R. Moldova. Am avut ocazia sa-l cunosc, ca ziarist, si sunt sigura ca Vytautas Zalys a facut totul ce a depins de Domnia Sa, pentru ca Moldova sa fie parte a Europei si a UE.

As vrea sa-i multumesc si pentru ocazia pe care ne-a oferit-o noua, jurnalistilor moldoveni, de a-i cunoaste tara, cu toate momentele ei de glorie si cu toate greutatile ei. Din pacate, Moldova nu a reusit sa invete prea multe de la Lituania, asa cum si-a dorit Vytautas Zalys. Acest lucru urmeaza sa-l faca politicienii care vor conduce aceasta tara dupa 29 iulie. SI, IARaSI, DESPRE „SEZONUL MORT”. Numai de noi depinde incotro va merge R. Moldova dupa ziua de 29 iulie. Inainte, spre Europa, urmand exemplul Lituaniei, sau inapoi, spre timpurile demult apuse. Raspunsul depinde de implicarea fiecaruia dintre noi. Iata o prima oferta: Liga pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova recruteaza chiar in aceste zile circa 2000 de observatori nationali independenti la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 (amanunte in pagina 3). Intotdeauna exista o iesire din „sezonul mort”!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *