Cultură

La Iasi a fost dezvelit bustul lui Grigore Vieru

Doua sarbatori intr-o singura zi s-au produs pe 1 decembrie in capitala spirituala a romanilor, Iasi: Ziua Nationala a Romaniei si inaugurarea bustului celui care a fost iubit cu toata dragostea dumnezeiasca de catre intreg poporul roman – poetul Grigore Vieru.

La eveniment a participat primarul general de Iasi, Gheorghe Nichita. El l-a apreciat pe Grigore Vieru ca pe unul dintre cei mai de seama poeti romani, al carui nume, in cadrul Festivalului International de Poezie „Grigore Vieru”, desfasurat la 9-12 octombrie curent, a fost conferit unei strazi din acest oras.

Prezent la manifestare, feciorul poetului, deputatul Calin Vieru, a multumit tuturor celor care au contribuit la invesnicirea numelui tatalui sau si indeosebi primarului Gheorghe Nichita. „Tata spunea ca nu a trecut Prutul, ci l-a sarit. Ma doare ca la Chisinau lucrurile merg mai greu decat aici, unde exista deja un bust si o strada care-i poarta numele”, a spus el. In semn de recunostinta pentru tot ceea ce fac in memoria marelui disparut, primarului de Iasi, dar si familiei Corbu, le-a fost oferit din partea basarabenilor cate o copie foto a covorului cu chipul lui Grigore Vieru, tesut special la cei 70 de ani ai poetului. Acesta este alcatuit din 29 milioane 1918 firisoare, ce corespund cu numarul romanilor din lume si cu anul revenirii Basarabiei in tara lor, Romania. Amintim ca, Daniel si Filomena Corbu au editat doua volume: „Grigore Vieru in amintirile contemporanilor” si „Grigore Vieru, poetul arhetipurilor”.

In continuare au luat cuvantul Nicolae Popa, secretar general al Consiliului Mondial al Romanilor, venit din Los Angeles, SUA, care tot a contribuit la instalarea bustului, parintele Teoctist si stra-stranepoata lui Ion Creanga, Olguta Caia, cununata de familia Grigore si Raisa Vieru. Cu o suita de melodii foarte dragi lui Grigore Vieru au fost prezenti maestrii Vasile Iovu (nai) si Simion Duja (taragot), care au fost rasplatiti cu aplauze indelungate si deosebit respect.

Bustul lui Grigore Vieru a fost realizat in bronz de catre sculptorul Gheorghe Gheorghita din Iasi care, dupa parerea tuturor participantilor la eveniment, a redat destul de inspirat trasaturile chipului lui Grigore Vieru.Consideram ca autoritatile Moldovei trebuie sa declare anul 2010 – an in care se implinesc 75 de ani de la nasterea poetului – „Anul Grigore Vieru”.

P.S. Pe aceasta cale, aducem sincere multumiri domnului Pavel Calmas, sef de directie la „Moldcoop”, care ne-a asigurat cu transport deplasarea la Iasi. (A.M.)

Alexei Marulea, pentru TIMPUL
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *