Eveniment

2003-2004: anoTIMPUL skodelor

La 19 septembrie 2003, invitat al „Cronos”-ului este Vasile Chirtoca, presedintele Companiei „Daac-Hermes”. In acea zi nici nu ne puteam imagina ca, peste mai putin de jumatate de an, „afacerea Skoda” va deveni una de referinta pentru presa din Moldova, pentru cea din afara, pentru juristi si CEDO… Tot atunci, in unul dintre putinele interviuri acordate presei independente, Victor Stepaniuc declara: „In tara asta sunt prea multi romani”… Barometrul de Opinie constata ca „moldovenii beau rachiu, se considera religiosi si habar n-au de politica”, drept confirmare venind a doua editie a Sarbatorii Vinului, organizata la „Moldexpo”.

La inceput de noiembrie, in Georgia se produce revolutia rozelor. La Chisinau, la 17 noiembrie, ambasadorul Federatiei Ruse ii inmaneaza oficial lui Voronin planul Moscovei de reglementare a crizei transnistrene, care presupunea constituirea unei federatii asimetrice, in care Transnistria si UTA Gagauz-Yeri sa fie subiecti ai viitorului stat numit Republica Federativa Moldova – „memorandumul Kozak”. „Istoria ne ofera o sansa unica”, declara Voronin. Dar mii de oameni – inclusiv personalitati cu renume din stiinta, arta, cultura, invatamant – se aduna in fata presedintiei pentru a protesta impotriva semnarii memorandumului. Protestatarii scandeaza lozinci anticomuniste si antifederalizare, cer demisia lui Voronin si dizolvarea parlamentului. Voronin a anuntat presa ca este nevoit sa nu semneze, deocamdata, memorandumul, dar isi varsa mania pe pichetanti si-i acuza pe organizatorii protestelor – Comitetul pentru Apararea Independentei si Constitutiei de pedofilie politica. In decembrie, Parlamentul European condamna Planul Kozak.

La 20 decembrie 2003, moare Grigore Grigoriu – „actorul cel mai barbat”, cel care va ramane mereu, pentru noi, Loiko Zobar, haiducul Radu Negostin, ciobanul Sava Milciu. A plecat rapus de un tragic accident rutier…

La 16 ianuarie 2004, TIMPUL publica articolul „Luxul in tara saraciei”, in care Alina Anghel descrie felul in care comunistii au apropiat Puterea de popor – cumparand pentru nomenclatura raionala 42 de masini luxoase, „Skoda Octavia”, in suma de circa 17 mln. de lei. „Guvernul n-a dat socoteala nimanui pentru aceasta achizitie si n-a publicat hotararea respectiva in „Monitorul Oficial”. Autoturismele au fost repartizate celor 32 de presedinti de raioane si zece sefi ai oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat (fostii prefecti de judete). De fapt, subiectul cu cele 42 de automobile „Skoda Octavia” musteste de dedesubturi electorale si de legaturi personale intre cumparator – Cancelaria de Stat – si vanzator – Compania „Daac-Hermes”, scrie autoarea. Incepe „epopeea skodelor”.

La 6 februarie, redactia se pomeneste cu un reprezentant al Companiei „Daac-Hermes” si un executor judiciar. Cei doi au venit sa puna sechestru pe bunurile redactiei, pe motiv ca suntem actionati in judecata, iar conturile bancare ale ziarului sunt blocate. De facto,activitatea TIMPULUI risca sa fie paralizata. Pentru prejudicierea, prin articolul „Luxul in tara saraciei”, a „reputatiei profesionale”, Compania „Daac-Hermes” pretinde o despagubire de 20 mln. de lei si 500 de mii de dolari – o suma „imposibila” chiar si pentru cele mai bogate ziare din lume. TIMPUL califica actiunea „Daac-Hermes” drept o comanda politica orchestrata de Puterea comunista impotriva presei independente si, de aceea, incomode. Mai ales ca in ultimele trei luni ale lui 2003 redactiei i-au fost intentate trei procese judiciare. Sute de cetateni si persoane publice, din tara si din strainatate, precum si institutii internationale si de protectie a drepturilor jurnalistilor se solidarizeaza cu TIMPUL.

Urmeaza cateva luni de munca intensa, dar si hartuire a ziarului de catre instantele de judecata si de catre presa aservita Puterii,. Intre timp, Alina Anghel publica o serie de investigatii despre Ministerul de Interne si mai multe ilegalitati comise de capii acestei structuri de stat. La 11 martie 2004, au loc tragicele atentate de la Madrid. TIMPUL este singurul ziar din Moldova care publica un reportaj de la fata locului, semnat de Sorin Hadarca. La 31 martie, ziaristi de la Antena C si Euro TV intra in greva foamei, in semn de protest fata de refuzul CCA de a relua emisia celor doua posturi, sistata deja de 60 de zile. TIMPUL e solidarizeaza cu colegii lor.

La 18 mai 2004, AMN, PD si PSL anunta crearea Blocului „Moldova Democrata”, cu care sa participe la alegerile parlamentare din 2005. TIMPUL lanseaza actiunea „Un leu pentru „Daac-Hermes”. Zilnic primi zeci de plicuri cu doar un leu pentru a restabili „reputatia profesionala” a „Daac-Hermes”. La 2 iunie, dupa 12 ani de detentie, este eliberat Alexandru Lesco, unul dintre membrii „grupului Ilascu”. Nici unul dinte conducatorii RM nu a venit sa-l intalneasca.

Miercuri, 23 iunie, la 9.00 dimineata, jurnalista Alina Anghel este atacata, chiar langa casa, de doi tineri necunoscuti. Dupa ce i-au aplicat, cu o ranga de fier, mai multe lovituri in cap si in piept, agresorii au luat-o la fuga. Plina de sange, colega noastra a fost internata la spital. Intreaga presa se solidarizeaza. Este deschis dosar penal. Directorul TIMPULUI, Constantin Tanase, acuza intreaga conducere politica a RM de cele intamplate. Presedintele Voronin da ordin ca atacatorii sa fie prinsi. Dar, spre deosebire de alte cazuri, cei doi atacatori au ramas nepedepsiti.

Intre Busuioc si Cantemir

La 26 octombrie 2003, patriarhul literaturii romane din Basarabia, Aureliu Busuioc, implinea 75 de ani. L-am invitat la „Cronos” si el ne-a onorat cu prezenta-i. Ne-a spus ca s-a facut scriitor pentru ca nu erau locuri vacante in alta parte, iar de prasit… il dureau mainile. Ne-a mai spus ca este in continuare un copil pentru ca „intreaba, intreaba, intreaba…”.

Ne-a invatat sa radem de propriile iluzii, sa fim optimisti si sa nu ne temem daca ramanem „singuri in fata dragostei” – la o adica, e si aceasta o stare, important e sa stim sa o recunoastem si, daca e cazul, sa o marturisim… In aceeasi zi, presedintele comunist Vladimir Voronin s-a pornit, cu flori, surle si trambite, sa omagieze un scriitor. Ce-i drept, nu-l apucase dor de Busuioc, ci de bustul lui Dimitrie Cantemir de pe Aleea Clasicilor Literaturii Romane, si el nascut la 26 octombrie (1673) si pe care guvernarea comunista si l-a atribuit pe nedrept, ca pe atatia alti scriitori romani, transformandu-l intr-o mascota a moldovenismului.

La 31 octombrie 2003, TIMPUL scoate cel de-al 100-lea numar. In prima pagina, Constantin Tanase publica editorialul „100!”: „De cand sunt in presa, am inteles ca succesul unui ziar depinde de doua conditii. Prima – un ziar bun poate fi facut doar de o echipa de profesionisti ce au sentimentul demnitatii umane si profesionale, nu de un grup de mercenari, fie si talentati. A doua conditie – respectul fata de cititor”.

Toamna. 2009. Aureliu Busuioc e la fel de spiritual si lucid. Si ne e la fel de drag.

Nuntile unificatoare

La 14 septembrie 2003, TIMPUL si-a serbat cea de-a doua aniversare, jucand la o nunta. In acea zi, colega noastra Natalia Cojocaru si-a legat destinul cu un tanar roman din Caransebes, unind astfel cele doua maluri de Prut. Petru Dinu a venit la Chisinau ca sa-si ia mireasa si… n-a mai plecat. Aici le creste fiica de trei anisori, Oana, aici le sunt nasii – Silvia Bogdanas (cea care ani de-a randul ne-a scris despre cultura si ne-a parasit tot de dragul ei) si Constantin Tanase Jr. (el avand profunde legaturi cu TIMPUL…). Aici joaca, in continuare, la nuntile TIMPULUI, una dintre cele mai frumoase avandu-i ca „eroi” pe Rodica Trofimov si Vitalie Munteanu. Dupa petrecea lor a trebuit sa ne odihnim o saptamana. Dar am rezistat!

Culegem mere si oferim premii

Traditional, la sfarsit de decembrie, Clubul presei din Chisinau a desemnat cei mai buni jurnalisti. De aceasta data, in topul „Zece ziaristi ai anului 2003” au intrat doi dintre colegii nostri – Constantin Tanase si Alina Anghel. Cateva zile mai tarziu, la Gala Teatrului „Satiricus”, Constantin Tanase e declarat drept cel mai influent analist politic. Si pentru ca dar din dar se face rai, am oferit si noi niste premii de sfarsit de an, pentru participantii la concursul „Cu TIMPUL ai noroc tot timpul!”. Talonul norocos a fost extras de dna Valentina Harti, directoare a SA „Art-Vest”, care a si sponsorizat concursul. Lui Tudor Olaru din Ciolacu Vechi, Falesti, i-a revenit 1000 de lei, iar Elenei Cornescu din Gratiesti, mun. Chisinau – 500 de lei.

 


 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *