Actualitate

60 de ani de la deportarile masive operate de regimul stalinist

Luni, zeci de persoane au comemorat, in cadrul unui miting, victimele represiunilor si deportarilor staliniste din 6 iulie 1949. Mai multi membri ai Asociatiei fostilor deportati si detinuti politici din Moldova, dar si oameni politici au depus flori, mai intai, la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant din centrul capitalei, apoi s-au deplasat, intr-un mars de protest, spre scuarul Garii feroviare. Acolo, au pastrat un moment de reculegere in memoria celor care nu s-au mai intors acasa, dupa care au condamnat actuala politica a guvernantilor, care nu intreprind nimic pentru a ameliora situatia victimelor. (vedeti mai multe imagini in Galeria Foto)

Participantii la miting purtau mai multe pancarte, pe care erau inscriptionate urmatoarele mesaje: „Tovarasi comunisti, intoarceti-ne averile!”, „Armata a 14-a – afara!”, „Desecretizati arhiva KGB-ului!”, „PCRM – in afara legii!”. Fostii deportati s-au oprit, pret de cateva minute, si in fata Guvernului, scandand „Jos guvernul criminal!” si „Averea inapoi!”. In timpul marsului, circulatia transportului de pe bulevardul central n-a fost afectata, coloana de oameni ocupand doar o parte a carosabilului.

La piatra comemorativa din fata Garii feroviare – aceeasi piatra langa care fostii deportati plang in fiecare an -, mitingul a inceput cu o slujba oficiata de catre un sobor de preoti de la Mitropolia Basarabiei in frunte cu protoiereul Ioan Ciuntu. Presedintele Asociatiei fostilor deportati si detinuti politici, Valentina Sturza, a amintit, inca o data, despre dorinta oamenilor de a avea un monument dedicat victimelor regimului sovietic. „In fiecare an ne adunam langa aceasta piatra, unde ne aducem aminte de ororile prin care am trecut, dar nu stiu din ce cauza un simplu monument intarzie sa fie inaltat in memoria celor care nu au mai venit acasa din Siberia”, a mentionat Sturza. Discursuri de solidaritate cu fostii deportati au tinut, de asemenea, politicieni, oameni de cultura, istorici si rude ale victimelor.

O buna parte a participantilor la mitingul de comemorare s-au deplasat la Biblioteca „Onisifor Ghibu” din Chisinau, unde, la ora 12.00, si-a deschis lucrarile Conferinta stiintifica comemorativa „60 de ani de la deportarile din 6 iulie 1949”, organizata de Asociatia Istoricilor din Moldova. In cadrul conferintei au prezentat rapoarte dr. in istorie, conf. univ. Gheorghe Palade, Igor Casu, Elena Postica. Doctoranda Viorica Olaru-Cemartan si-a insotit comunicarea cu un film bazat pe marturiile celor deportati, in care cei intervievati au descris prin grai viu calvarul prin care au trecut. In cadrul dezbaterilor, au luat cuvantul academicianul Alexandru Mosanu, prof. univ. Anatol Petrencu, dr. Svetlana Suveica, Nicolae Ciubotaru si fosti deportati.

In noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, in urma unei decizii a Biroului politic al Comitetului Central al PC al URSS, peste 11 mii de familii, adica peste 35 mii de oameni au fost deportati in Siberia. Printre acestia s-au numarat fosti mosieri, mari comercianti, persoane acuzate de „colaborare cu fascistii”, de „apartenenta la partidele burgheze romanesti sau la secte religioase ilegale” etc. In actul comunistilor sovietici se specifica: „deportarea sa se faca pe vecie”. Iar acestor „deportati pe vecie” li s-au confiscat averile si li s-a interzis sa ia cu ei bunuri materiale.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *