Actualitate

7 aprilie 2009 – 7 octombrie 2009

„Zi de doliu national” – sub acest slogan au iesit mii de tineri in centrul capitalei, a doua zi dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie, manifestandu-si dezacordul cu rezultatele scrutinului. Pe 7 aprilie, adica exact cu o jumatate de an in urma, manifestatiile pasnice au fost transformate in acte de vandalism si violenta impotriva participantilor, care, in marea lor majoritate, erau tineri. Mai mult, in urma interventiei in forta a politiei, trei tineri – Valeriu Boboc, Eugen ?ap si Ion ?abuleac – si-au pierdut viata.

Dupa sase luni de la acele evenimente, victimele regimului comunist sunt comemorate in cadrul unui miting organizat de catre grupul de initiativa „Impotriva torturii” si Asociatia „Hyde Park”. In jur de 300 de persoane sunt asteptate azi, in fata monumentului lui Stefan cel Mare si Sfant, unde nu vor fi scandate lozinci, ci doar aprinse lumanari, in tacere, in memoria celor morti si in sprijinul celor care s-au ales cu traume pentru toata viata.Participantii la miting vor merge apoi in Piata Marii Adunari Nationale, unde vor aduna semnaturi pentru o petitie, prin care vor cere „tragerea la raspundere, nu doar demiterea, a celor care se fac vinovati!”, se arata intr-un comunicat al organizatorilor.

In spirit de solidaritate cu victimele protestelor anticomuniste de la Chisinau din 7 aprilie, in paralel, in mai multe orase din Romania se vor desfasura actiuni similare de comemorare. Astfel, tineri din Bucuresti, Suceava, Cluj, Iasi, Ploiesti, Sibiu, Timisoara isi vor exprima regretul fata de cele intamplate cu fratii lor de la Chisinau, aprinzand cate o lumanare in locurile publice.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *