Externe

A stazi vor avea loc inmormntarile primului presedinte al regiunii separatiste Abhazia

Astazi va fi inmormantat primul presedinte al Abhaziei, Vladislav Ardzinba, care a incetat din viata pe 4 martie la Moscova, in varsta de 64 de ani. Ardzinba a ocupat functia de presedinte al Abhaziei in perioada 1994-2005. El a fost istoric, orientalist si unul din expertii mondiali in istoria si cultura popoarelor din Asia Mica antica.

Actualul presedinte al Abhaziei, Serghei Bagaps, a spus ca Vladislav Ardzinba a fost „o mare personalitate si va fi inmormantat cu onoruri corespunzatoare si merite deosebite fata de Abhazia”. Vladislav Ardzinba a fost ales presedinte al Abhaziei in 1994, la doi ani dupa proclamarea independentei acestei regiuni separatiste georgiene.

Conflictul abhaz s-a soldat cu mii de morti si a condus la exodul a 250.000 de georgieni. Un acord de armistitiu a fost semnat in 1994, fiind urmat de trimiterea Misiunii de Observare a Natiunilor Unite (MONUG) si a unei forte ruse de interpunere, sub mandatul CSI.

In 1999, Ardzinba a fost reales pentru un nou mandat, fiind succedat in functie, in 2005, de actualul presedinte Serghei Bagaps. Dupa un scurt conflict ruso-georgian in vara anului 2008, pentru controlul asupra Osetiei de Sud, Moscova a recunoscut independenta acesteia si a Abhaziei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *