Actualitate

Abhazia va gazdui o baza militara ruseasca

Regiunea separatista georgiana Abhazia a anuntat ca va permite Rusiei sa construiasca o baza militara pe solul sau, intarind astfel dependenta de Moscova si provocand furie la Tbilisi.

Liderul din Abhazia, Serghei Bagaps, va semna un acord cu presedintele rus Dmitri Medvedev, pe 17 februarie la Moscova.

Kremlinul a confirmat intalnirea, dar a refuzat sa comenteze despre acordul militar.

Moscova a recunoscut independenta teritoriului de la Marea Neagra in august 2008 dupa respingerea unui asalt georgian asupra celei de-a doua regiuni separatiste din regiune, Osetia de Sud.

"Acordul va permite instalarea unei baze militare te teritoriul abhaz pentru trupele terestre rusesti," explica, viceministrul Apararii, Garri Kupalba, pentru Reuters.

El a arata ca noua baza, care va lega mai multe puncte din Abhazia va gazdui peste 3000 de soldati, inclusiv graniceri FSB, urmand a fi construita "in viitorul apropriat".

Uniunea Europeana si NATO si-au exprimat de mai multe ori ingrijorarea ca o cresterea militara a Abhaziei cu ajutorul Moscovei ameninta integritatea teritoriala a Georgiei.

De altfel, Tbilisi a descris noile planuri ca fiind ilegale. "Abhazia si Osetia de Sud sunt teritorii georgiene, iar desfasurarea de trupe straine pe teritoriul altui stat se numeste ocupatie," arata presedintele parlamentului David Bakradze. "De la agresiunea rusa din 2008, Abhazia si Osetia de Sud au devenit o mare baza militara pentru Rusia."

Liderii de la Tbilisi acuza Rusia ca anexeaza cele doua regiuni separatiste, care s-au despartit de Georgia in urma unor razboaie la inceputul anilor 90. Independeta lor a mai fost recunoscuta, dupa Rusia, de catre Venezuela, Nicaragua si micul stat Nauru .

In aprilie 2009, Rusia a preluat de facto controlul granitelor in Abhazia si Osetia de Sud, atragand condamnarea Occidentului.

De asemenea, Rusia a mai instalat trupe in regiunea repela si a inceput constructia unui baze, pas calificat a fi o incalcare a legislatiei internationale.

Antena3.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *