Politică

AIE nu imparte cetatenii tarii pe niciun criteriu

Apelul Parlamentului RM catre reprezentantii minoritatilor nationale

Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), coalitie majoritara in noul Parlament al RM, e constienta de faptul ca schimbarea Puterii da nastere la interpretari diferite in societate. Mai ales atunci cand cineva incearca sa discrediteze acest proces. De aceea, noua majoritate de guvernamant face apel, in mod special, la minoritatile nationale, asumandu-si responsabilitatea majora de a le proteja drepturile specifice.

Membrii AIE apreciaza faptul ca la aceasta confluenta a civilizatiilor tara noastra este un exemplu de societate stabila in planul relatiilor etnice si multiculturale. Aflandu-ne la intersectia intereselor geopolitice, suntem datori sa asiguram un climat de toleranta si de interconexiune a diverselor culturi, precum si conditii de renastere nationala si de participare deplina la viata tarii pentru toate grupurile etnice. Dupa doua decenii de independenta nationala, ne confruntam cu totii cu aceleasi probleme nerezolvate: construirea unei societati libere si democratice, crearea unei economii de piata functionale in beneficiul tuturor cetatenilor, asigurarea unor standarde inalte de viata, castigarea credibilitatii si reputatiei pentru tara noastra ca partener de incredere pe arena internationala. Cei care au guvernat in ultimii opt ani au impins RM in trecut. Noul guvern va demonta definitiv regimul autoritar si va asigura o dezvoltare rapida si durabila a tarii. Dar pentru aceasta avem nevoie de coeziune sociala, de sprijinul si participarea intregii societati. RM are experienta mai multor cicluri de schimbare a Puterii. Pentru noi este vital ca aceste schimbari sa mentina si sa consolideze armonia interetnica din societate. E demn de mentionat faptul ca Legea cu privire la functionarea limbilor, adoptata in 1989, este unul din putinele acte legislative care nu au suferit nicio schimbare. Experienta pozitiva cunoaste un proces acumulativ, iar odata cu ea sporeste si capitalul de intelepciune al societatii in ansamblu si al elitei sale politice. AIE nu imparte cetatenii tarii pe niciun criteriu. Noi ne-am asumat deja obligatiunea de a tine cont in actul guvernarii si de interesele si doleantele cetatenilor care au votat cu PCRM. Si este un lucru firesc, pentru orice guvernare democrata, sa raspunda nevoilor tuturor cetatenilor, indiferent de preferintele lor politice. Consideram ca diversitatea etnica si culturala a RM este un potential nepretuit si conditia esentiala pentru dezvoltarea si stabilitatea interna a tarii.

Astazi, RM trece printr-o perioada dificila. Saracia ne afecteaza pe toti, fara deosebire de nationalitate. Dar avem o patrie comuna si toate durerile si bucuriile le impartasim cu totii deopotriva. Schimbarea Puterii este o procedura obisnuita si democratica pentru cei care respecta legea si vointa poporului. Va chemam ca impreuna si in deplina intelegere sa facem ordine in casa noastra, sa facem in asa fel ca in tara noastra sa poata convietui in pace si fericire toti cetatenii.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *