Ultima oră

Alexandru Vakulovski: Dracul, Unirea şi tămâia

 Că n-ar fi destul de europeni, civilizaţi ş.a.m.d. Că nu e cazul, cel puţin acum, să-ţi doreşti şi să spui că vrei Unirea. De parcă dacă vrei Unirea, înseamnă că-i accepţi pe corupţii de la conducere. Nu mă mir de vocile din Moldova (ba mă mir, pe unii oameni care spun asta îi respectam), dar există şi voci de peste Prut din acelaşi film.

Tinerii Moldovei, cei care au organizat mai multe proteste împotriva tâlhăriilor din Moldova, care au participat şi la protestele platformei DA, se trezesc acum daţi la o parte pentru unionismul lor. La fel se întâmplă şi cu Platforma Unionistă Acţiunea 2012. La fel se întâmplă şi cu mine şi alte mii de basarabeni care am veni în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi am striga Unire fără să ne fie ruşine, fără să ne simţim mai puţin civilizaţi sau europeni. Da, îmi doresc miliardul înapoi, da, îmi doresc ca politicienii corupţi din Moldova să ajungă la pârnaie, îmi doresc înapoi Aeroportul din Chişinău şi lista poate continua mult şi bine. Dar astea nu se bat cap în cap cu Unirea. Să înţeleg că nemţii care s-au unit într-o zi sunt necivilizaţi şi antieuropeni? Păi da, de aia o duc atât de rău, nu ca deştepţii de noi care o ducem aproape mai prost ca în 1989.
De prin 89 părinţii noştri au cerut cu ţârâita. Limbă de stat, independenţă, „unire moldoveni”. Aşa au fost dirijaţi. În loc să ceară direct Unirea, care le-ar fi rezolvat dintr-o lovitură pe toate. Şi acuma ni se spune că nu e cazul, să tăcem, să dormim, e prea repede. Nu e prea repede pentru Dodon, nu e prea repede pentru Usatâi, nu e prea repede pentru Zinaida, pentru Voronin, pentru Filat şi Lupu. Stataliştii sunt OK pentru unii lideri ai protestelor sau pentru unii care-şi dau cu părerea, iar unioniştii – nu.

Am rămas foarte surprins să văd un text de-al lui Tudor Cojocariu, pentru Timpul, despre protestele „unioniste şi anticorupţie”. Mda, aceleaşi lucruri. Dar mi s-a părut murdar atacul la Platforma Unionistă Acţiunea 2012: „Ei nu sunt solidari cu abordările anarhiste ale liderilor A2012, care desconsideră instituțiile celor 2 state, insultă pe oricine nu este de acord cu ei și care încearcă prin manipulare și propagandă să se transforme în niște idoli falși, pe modelul patentat de Iurii Roșca”. Oare Tudor Cojocariu nu ştie că dintre „anarhiştii” de la Acţiunea 2012 făcea parte şi cel mai bun editorialist din Moldova, domnul Constantin Tănase? Că Timpul, ziarul la care trimite textul, face parte din Acţiunea 2012? Ciudat, ca să nu spun altfel. „Anarhiştii” de la Acţiunea 2012 care anul trecut, printr-un proiect al cenaclului Republica au adus în fiecare lună câte-un tânăr scriitor român, fără să folosească spaţiul cultural în scopuri propagandistice? Care au adus donaţii de carte românească în Basarabia? Aici simt că începem să vorbim două limbi, moldoveneasca şi româna.

O altă ameninţare a celor „anticorupţie” e că Europa nu vrea Unirea. În schimb am găsit multe texte de-ale europenilor şi de-ale americanilor care scriu negru pe alb că asta este singura noastră şansă de-a scăpa de cizma rusească. Toţi văd asta, iar noi ne ruşinăm. Îi trimitem pe toţi unioniştii la Roşca şi Vadim Tudor, cei care de fapt au compromis ideea de Unire. Am spus-o şi o repet: nu unioniştii sunt extremişti, ci acei care nu vor Unirea, pentru că sunt separatişti.

Am schimbat puterea în aprilie 2009. Vedem unde am ajuns. Nu mai vreau să schimbăm unii bandiţi cu alţii, ceea ce pare să înceapă acum, ci o schimbare totală. Nu voi merge la protest pe 7 iunie (nu spun că am dreptate) pentru că organizatorii se tem ca dracu de tămâie de Unire. În schimb voi merge pe 5 iulie la Marea Adunare Naţională. Pentru că vreau miliardul înapoi şi pentru că îmi doresc acelaşi lucru ca mulţi dintre prietenii mei, chiar şi ruşi – Unirea.

Sursa: Deschide.md
Autor: Alexandru Vakulovski

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *