Social

Alexei: Organele de drept ŞTIAU că criminalii intenţionează să-l omoare pe Stratulat

"Nu vreau să influenţez urmărirea penală, dar cred că Ion a fost omorât la comandă. Lumea interlopă şi organele de drept ştiau de o săptămână că criminalii intenţionează să-l omoare" a mai spus Generalul Alexei, menţionând că în acest caz nu este vorba de "reglare de conturi, ci de un interes din partea unei organizaţii criminale, care a decis să-l ucidă". VEZI AICI MAI MULTE DECLARAŢII ALE GENERALUI ALEXEI.

Instanţa de judecată a decis astăzi, prelungirea mandatului de arest emis pe numele lui Şoltoianu pentru 30 de zile, anunţă Publika.md

Foto: Timpul.md, 22 septembrie 2011 / Portretul lui Ion Stratulat afișat de persoanele care au participat la înmormântare.

(UPDATE 13:50) Nicolae Alexei a spus că omorul a fost cauzat de interese economice şi că Şoltoianu va reuşi să scape nepedepsit aşa cum s-a întâmplat şi în 2003. Generalul Alexei a fost între anii 1997 şi 2001 director al CCCEC şi este tatăl fostei soţii a lui Ion Stratulat

21 Septembrie: Reprezentanţii MAI au declarat că arma cu care a fost omorât Ion Stratulat este identică cu cea cu care s-a tras în omul de afaceri Djambat în 2003.

[Update 16:05] Potrivit şefului Departamentului servicii operative al MAI, locotenent-colonelul Alexandru Jizdan, "pe parcursul întregii nopţi, prin intermediul unor persoane de încredere din anturajul lui Ion Şoltoianu, s-a negociat cu el să nu părăsească teritoriul Republicii Moldova". "Şoltoianu a fost reţinut în localitatea Varniţa a doua zi în jurul orei 14:00. El se afla în stare de şoc. Avea arma asupra sa. Aceasta era încărcată", a spus A. Jizdan. "El a fost convins să nu întreprindă alte acţiuni. Nu a cerut nimic în schimb. Suspectul se afla pe teritoriul Transnistriei: în momentul în care a ieşit din regiunea separatistă, a fost reţinut", a adăugat şefului Departamentului servicii operative.

Informaţia oferită de şefului Departamentului servicii operative al MAI confirmă o parte a declaraţiilor unor surse TIMPUL care ne asigurau ieri că Şoltoianu nu este căutat de nimeni căci toţi ştiu unde se află şi se negociază "condiţiile" capturării.

Potrivit locotenent-colonelului, Ion Statulat, de asemenea, deţinea asupra sa un pistol. "Arma acestuia era încărcată. În camera cartuşului se afla un glonte", a specificat Alexandru Jizdan.

Şeful adjunct al Departamentului poliţie, lt. col. Ion Bodrug, a menţionat, în cadrul conferinţei de presă, că a treia persoană, care se afla lângă victimă şi suspect când s-a produs incidentul, era un cunoscut al victimei Ion Stratulat. 

Potrivit Comisariatului General de Poliţie, Ion Stratulat a fost împuşcat cu un pistol de model TT, care era deţinut legal de presupusul asasin Ion Şoltoianu. 

[UPDATE13:10] 
La efectuarea percheziţiilor la domiciliul suspectului, au fost depistate alte două arme de foc păstrate ilegal – un revolver cu amortizor şi un automat de model AKCU.

 
Foto: Armă de tip TT

Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală în temeiul art. 145, Cod penal.  

[UPDATE11:35] Avocatul Maxim Belinschi a declarat pentru TIMPUL că în acest caz este vorba despre un omor intenţionat. "Nu cred că este vorba despre un omor săvârşit în stare de afect, cu toate că martorii spun că suspectul şi victima s-au certat. Presupun că domnul Şoltoianu, suspectul principal la această oră, nu a avut certuri o singură dată şi nu a recurs la asemenea fapte. Probabil că există ceva la mijloc, interese de business sau alte interese materiale, iar aceasta ar fi fost o ultimă soluţie pentru a se răzbuna", presupune avocatul. 

"De obicei pedeapsa penală prevede, în asemenea cazuri, până la 25 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă. Dar, există prevederi în codul de procedură penală care spun că în cazul în care persoana îşi recunoaşte vina şi îi pare rău de cele întâmplate şi dacă mai recuperează şi prejudiciului material urmaşilor victimei, atunci poate fi vorba, conform art. 79 al Codului Penal, de aplicarea unei pedepse sub limita minimă prevăzută de lege. Astfel, suspectul poate primi 10, 15 sau chiar 8 ani de închisoare", a spus Maxim Belinschi.

[20 Septembrie, 18:30] Şefa Serviciului de presă al PG, Maria Vieru, a menţionat pentru TIMPUL că suspectul nu-şi recunoaşte vina. Conform unor informaţii neconfirmate oficial Şoltoianu a fost reţinut la 60 km de oraşul Chişinău şi nu s-a opus arestării.

Alexei Roibu
, ministrul de interne a declarat pentru protv.md că Şoltoianu şi-a recunoscut vina. PG a precizat că Şoltoianu nu-şi recunoaşte vinovăţia dar admite că l-a împuşcat mortal pe Stratulat.

Potrivit procurorului Corneliu Bratunov, citat de Publika.md, Şoltoianu a fost arestat pentru 72 de ore.

Vlad Filat a declarat că principalul suspect în omorul de ieri din centrul Chişinăului, Ion Şoltoianu, a rămas în detenţie: "Suspectul este la ora actuală acolo unde îi este locul. Toţi cei implicaţi în acest caz sunt reţinuţi". Premierul a spus că Şoltoianu şi-a recunoscut vina, deşi au fost suficiente probe împotriva lui.

"Aţi demonstrat că aveţi capacitate şi voinţă să faceţi faţă situaţiilor de criză. Totodată, avem încă multe probleme în ceea ce ţine de libertăţile şi drepturilor omului şi vă faceţi datoria cu mai multa responsabilitate", a spus Vlad Filat.

Solicitat de TIMPUL, Marian Lupu a declarat că Ion Şoltoianu nu l-a sunat pe el personal ca să-l anunţe că se va preda, ci pe cineva dintre şefii MAI.  

La rândul lor, reprezentanţi ai poliţiei presupun că Şoltoianu ar putea să-şi motiveze crima prin faptul că s-ar fi aflat în legitimă apărare, după cum a procedat şi în 2003, când l-a împuşcat, într-o situaţie similară, pe interlopul Djambat. De data aceasta, însă, acest motiv nu va prinde în faţa poliţiştilor, deoarece arma lui Ion Stratulat a fost găsită la brâu, fără a fi scoasă din toc.

Pentru a împiedica evadarea suspectului din ţară, au fost închise toate hotarele republicii. De asemenea, la vamă au fost create filtre de control. „Am înştiinţat şi colegii din Ucraina şi Transnistria”, a declarat viceministrul MAI, Iurie Cheptănaru.

Publika.md
anunţă că poliţia a identificat arma cu care a fost împuşcat Ion Stratulat. Este vorba despre o armă de foc cu calibrul 7,62.

Suspectul principal în cazul asasinării fostului poliţist Ion Stratulat se va preda instituţiilor de drept. Declaraţia a fost făcută după întâlnirea preşedintelui interimar, Marian Lupu cu preşedintele Fondului Monetar Internaţional în R. Moldova.

Ieri în cadrul unor dezbateri televizate, reprezentantul MAI a refuzat să divulge numele suspectului și a declarat că a fost dat în urmărire generală. Unele voci afirmă că ar fi fost cazul ca MAI să făcă public portretul presupusupui infractor, numele și semnalmentele, pentru a-l putea reține mai repede.

„Vreau să vă spun că acţiunile au fost suficient de prompte şi profesioniste. A fost identificat autorul, reţinuţi complicii şi urmează ca această acţiune să fie dusă la bun sfârşit. Nu este doar un caz regretabil, dar este şi o crimă oribilă, având în vedere cine a comis această crimă”, a precizat ieri Vlad Filat. 


Se presupune că omorul lui Ion Stratulat a fost o răzbunare a lui Şoltoianu pentru asasinarea lui Igor Basarab. Potrivit surselor noastre, nu se exclude versiunea că Stratulat l-ar fi ucis pe Basarab, iar Şoltoianu era, la acea vreme, însărcinat să-l apere pe Basarab. Reprezentanţii marcanţi ai lumii interlope ar fi aşteptat de vreo două săptămâni acest omor. Totodată, se presupune că între Stratulat şi Şoltoianu ar fi avut loc, în ultimul timp, un şir de conflicte provocate de intenţia lui Stratulat de a prelua un număr de acţiuni ale Centrului Comercial "Elat".  
În 2003, Şoltoianu a fost la un pas de puşcărie. A ajuns în faţa instanţei, după ce l-a împuşcat mortal pe un presupus lider criminal de etnie romă (poreclit Djambat), cu o armă pe care o deţinea ilegal. Incidentul a avut loc în public, într-un cazinou din Chişinău. Judecătorii au stabilit că Şoltoianu a tras în legitimă apărare. Conform surselor TIMPUL, metoda folosită de ucigaş în cazul ginerului Generalului Alexei, Ion Stratulat, este identică cu omorul din 2003.


Ion Şoltoianu

Ziarul Ieșeanul: ARESTAT LA IAȘI
”În 1998, surse polițienești de la Chișinău au lansat informația că un grup condus de Șoltoianu l-ar fi răpit pe fiul de 16 ani al unui om de afaceri, cerând la schimb o recompensă de 20.000 dolari. În cele din urma nu a mai avut loc nici o anchetă, cu atât mai mult cu cât Șoltoianu a plecat în SUA. Șoltoianu a jucat și în filme, datorită prieteniei lui cu actorul rus Evgheni Sidihin. A avut un rol minor în filmul rusesc "Pirații secolului XX" și alte câteva roluri de gangster în seriale rusești produse de cunoscutul regizor Igor Talpa.” scria în anul 2004 ziarul Ieșeanul http://old.ieseanul.ro ”Șoltoianu a fost arestat la Iași, în la 20 februarie 2004 după ce traversase mai multe frontiere, din Germania până în Romania în tentativa de a se întoarce în R. Moldova. Conform unui mandat de arestare internațional, emis de judecătorii din Munchen în decembrie 2003, Șoltoianu era acuzat de tâlhărie. După o lună jumatate de arest la Iași, basarabeanul a fost transferat la Penitenciarul București și apoi extradat în Germania, conform biroului de presă al Inspectoratului General de Poliție al Romaniei (IGPR).”.

”Surse judiciare demne de toată încrederea ne-au mărturisit Însă că ultima lovitură în Germania a lui Șoltoianu, de la care i s-a și înfundat, e tipică pentru sălbăticia cu care acționeaza rackeții. Banda basarabeanului a oprit pe autostradă un autocar în care erau în jur de 40 de persoane. Aceștia au fost sechestrați, duși într-un subsol aflat într-un loc secret, dupa care li s-au dat telefoane mobile să-și anunțe familiile că trebuie să dea câte 4.000 de euro de caciulă. Conform acelorași surse, lovitura lui Șoltoianu a avut succes.”

"Ion Șoltoianu ,a spus ca datorita eforturilor partidului de guvernamint sportul molodvenesc a cunoscut o ascensiune in dezvoltarea sa. El a cerut pamintenilor sai sa sustina PCRM la urmatoarele alegeri, deoarece Vladimir Voronin asemenea lui Putin a facut si face foarte multe pentru sport si pentru sportivi." scria în iulie 2009 ziarul guvernamental MS

UPDATE: Unul dintre cei doi suspecţi care nu a fost reţinut de poliţie are înălţimea de 1,90 m şi este tatuat. Acesta a fugit de la faţa locului într-un BMW X5 de culoare neagră, anunţă martori de la faţa locului, sub protecţia anonimatului.

Conform informațiilor MAI cel reținut este șoferul automobilului BMW X5 cu care a fugit de la fața locului presupusul criminal, Ion Șoltoianu.

UPDATE:
Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisariatului General de Poliţie, Adrian Jovmir, Ion Stratulat a fost omorât de unul dintre cei doi bărbaţi cu care stătea la masă pe terasa Galaxy. MAI infirmă informaţiile vehiculate în presă precum că la masă se afla Generelul Nicolae Alexei sau fosta soție a victimei. Jovmir confirmă declaraţia lui Cheptănaru, potrivit căruia unul dintre cei doi suspecţi a fost reţinut şi a fost transportat la Comisariatul General de Poliţie Chişinău.

UPDATE: "Îmi amintesc că acum vreo 15 ani am ieşit la faţa locului, când Stratulat şi cu alţii au venit să reţină o persoană puţin mai în vale de procuratură, pe str. Armenească. Deşi acela n-avea unde să fugă, Stratulat l-a împuşcat drept în ceafă. Şi n-a fost pedepsit – atunci socru-său era nacialnic mare (Alexei) şi a ieşit curat. Dar el are mai multe crime, inclusiv omoruri. Dacă şi face afaceri, sunt afaceri foarte dubioase. În dosarul cu privire la omorul lui Igor Basarab a figurat ca martor printre persoanele suspecte", au declarat pentru TIMPUL persoane din cadrul PG.

Amintim că omul de afaceri Igor Basarab a fost împuşcat mortal la începutul anului 2010, într-un parc din sectorul Râşcani al capitalei, în timp ce mergea spre serviciu, cu trei saptămâni înainte de licitaţia de vânzare a întreprinderii sale, „Basarab-Vin” SA, aflată în stare de insolvabilitate. 

UPDATE:
Potrivit viceministrului MAI, Iurie Cheptănaru,  unul dintre cei doi suspecţi, care au fugit de la faţa locului, a fost deja reţinut.
Ion Stratulat este numele de familie a bărbatului care a fost împuşcat în timp ce lua masa la terasă. Un necunoscut a tras trei focuri de armă în victimă, în regiunea capului şi a pieptului. Apoi, acesta a urcat într-un automobil de marca BMW şi a fugit de la faţa locului, potrivit Publika.md. Bărbatul are 38 de ani, are trei copii şi este divorţat.

Potrivit procurorului municipiului Chişinău, Ion Stratulat este fost polițist, dar şi fostul ginerele lui Nicolai Alexei, care a detinut functia de director al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate si Coruptiei intre anii 1997-2001.  Poliţia a înregistrat numerele de înmatriculare ale automobilului cu care a fugit suspectul de la faţa locului şi învestighează cazul.

Evenimentul a avut loc la terasa Galaxy, lângă Teatrul Licurici, de pe strada 31 august din Chişinău. Conform martorilor, persoana decedată este un bărbat. La faţa locului se află echipaje de poliţie şi ambulanţa.

Ştirea se actualizează.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *