Actualitate

Alternative

 Ei nu se pierd cu firea în fața unor probleme, căci întotdeauna au alternative. Dacă nu vor să se orienteze spre Europa și să fie în rând cu popoarele civilizate, având siguranța zilei de mâine, ei aleg ca alternativă uniunea vamală ruso-asiatică. Acolo e „ghini”, că e ieftin cârnațul și vodca! Câtă fericire!

De asemenea, dacă nu vor să se apropie spiritual de Biserica- Mamă, adică de Biserica Ortodoxă Română, basarabenii se uită cu dor mare spre Biserica lui Vladimir, adică spre Biserica Ortodoxă Rusă și cred că n-au nimic de pierdut. Oricum, e doar o alternativă.
Dacă nu o pot prăznui pe Cuvioasa Parascheva, protectoarea întregii Moldove și a tuturor românilor, ai noștri sărbătoresc, cu mici și vin, Ziua Orașului Chișinău – o reminiscență rămasă încă de la sovietici. Le încurcăm pe toate cum putem mai bine, deoarece, de bine de rău, avem o sărbătoare.

Dacă alegerea primarului general al Chişinăului n-a fost validată, basarabenii nu s-au pierdut. Ba chiar s-au orientat repede, alegând alternativa eternă: primarul interimar. Mai ține minte cineva de cât timp capitala statului suveran R. Moldova nu are un primar general ales pe bună dreptate de către chişinăuieni? Aproape toți au uitat şi parcă ar fi fericiți!

Dacă străzile din centrul Capitalei (cum e str. Columna, str. Alexandru cel Bun etc.) sunt numai gropi şi noroi (când plouă), și praf (când e secetă), nimeni nu-și mai aduce aminte despre unele proiecte grandioase ale consilierilor municipali. În special, ale celor socialiști, care promiteau că vor transforma centrul oraşului într-un spațiu cultural și turistic. N-au făcut nimic, noi am uitat şi ei vând iarăşi de la tribune alţi gogoși. În acelaşi timp, noi ne mulțumim măcar că bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, dar și Piaţa Marii Adunări Naţionale, au fost netezite cu asfalt. E tot o alternativă, pentru a uita gropile și praful.

Dacă azi lemnele și cărbunii sunt scumpi și nu fiecare familie își permite să le cumpere în prag de iarnă, fericiții noștri guvernanți ne propun peleți. De unde şi cum să-i aduci până în pragul casei? Nimeni nu-ți spune. E bine însă că există şi aici o alternativă: dacă nu poți cumpăra lemne, cumpără peleți… Ai bani sau nu, pe nimeni nu interesează.

Dacă n-ai ce pune-n oală, e și mai simplu. Îți va veni fundația „Din suflet”, cu Prima Doamnă Galina şi cu o pungă cu orez, cu ulei, ceapă, morcovi, alte crupe și bomboane.

Dacă îți dorești să respecți regulile de circulație, să mergi pe trotuare, nu pe carosabil, nu prea ai cum. Toate trotuarele sunt adevărate parcări și, ca să treci printre mașini, e necesar să ai anumite abilități de a vira ba la stânga, ba la dreapta, iar uneori ridici mâinile și vrei să zbori… ca Icar. Nu te întrista, ţi se va spune, caută alternative. De pildă, mergi pe sub garduri (ziduri), pe bordurile cam înguste, dacă mai poți, sau ieşi cu atenţie pe marginea carosabilului. Fie ce o fi, trebuie să mergi înainte, căci drum înapoi nu mai este.

Chiar dacă ai salariul sau pensia prea mici și nu poți achita facturile, nu te plânge. Există şi aici alternative: împrumută de la frați, surori sau cere de la copiii care muncesc peste hotare. Apoi tot ce ai împrumutat în iarna grea, întorci vara, când aparent e mai ușor. În plus, şi copiilor trebuie să le trimiți câte un colet, din când în când…

Așa ne rotim în cerc, an de an, și „nu e greu deloc”, atâta timp cât avem mereu alternative, care ne dau speranțe de viață. Important e să le descoperim la timp.

Alexandra Tănase

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *