Ultima oră

Ambasadori europeni explică lipsa de încredere a unor cetăţeni moldoveni faţă de UE

Philip David Batson, ambasadorul Marii Britanii în Moldova, consideră că în Republica Moldova lipseşte comunicarea privind Uniunea Europeană. „Ar trebui să se vorbească mai mult despre UE, despre ce înseamnă UE, despre priorităţile UE. Oamenii trebuie să ştie că Uniunea Europeană este cointeresată în prosperitatea Republicii Moldova. Totodată, autorităţile ar trebui să fie mai atente cu politica faţă de minorităţile etnice. Cred că ar trebui să existe un echilibru privind limbile vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Călătorind prin Moldova, am observat că peste tot se vorbeşte limba rusă şi mai puţin limba română. Nu văd o problemă ca limba română să fie studiată în Găgăuzia. Totul trebuie să fie corect”, a conchis diplomatul britanic.

Ambasadorul Slovaciei în Moldova, Robert Kirnag, explică fenomenul prin faptul că există multă informaţie din exterior şi lansată de către unele forte din interior, care este denaturată intenţionat. Robert Kirnag ne sfătuieşte că „trebuie să mergeţi înainte, dar nu să vă uitaţi prin părţi”. Totodată, Robert Kirnag este de părerea că problema limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova nu este un motiv pentru care cetăţenii ar trebui să aibă o atitudine eronată despre Uniunea Europeană.
„Pentru ca persoana să se simtă confortabil în propria ţară, ea trebuie să-şi cunoască limba ţării. Eu cred că nu este neapărat să existe 2 limbi de stat. Se cere doar respectarea intereselor părţilor”, a spus ambasadorul Slovaciei.

Psihologul Ian Feldman acuză politicienii de faptul că unii moldoveni au fobia Europei. „Politicienii noştri nu se prea gândesc la efectul declaraţiilor lor asupra oamenilor. De obicei, se fac declaraţii pompoase şi atât, iar oamenii aşteaptă rezultate. Dacă transnistrenii ar vedea că în Republica Moldova există condiţii înalte de viaţă, sunt respectate drepturile cetăţenilor şi nu există corupţie, sunt convins că peste noapte toţi transnistrenii şi-ar perfecta acte moldoveneşti”, a spus psihologul.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *