Actualitate

ANALIZĂ. Votul de AUR din Basarabia. Victoria va fi a lor, înfrângerea va fi a României

Acest articol va fi puțin mai lung decât cele care sunt scrise de obicei, însă voi face o trecere rapidă peste situația alegerilor parlamentare din Republica Moldova și o analiză asupra șanselor partidului AUR de a putea accede în noul parlament de la Chișinău.

În data de 11 iulie 2021 în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. S-a petrecut acest lucru după ce Maia Sandu, noul președinte a lui decizia de a desființa parlamentul după ce nu a putut să își numească un prim-ministru care să dispună de majoritatea parlamentară necesară.

În această cursă electorală s-a înscris și partidul AUR – Alianța pentru Unirea Românilor. Partidul unionistului George Simion a trecut Prutul și a avut la dispoziția mai puțin de două luni pentru a se face cunoscut.

Ce șanse sunt ca partidul AUR- Alianța pentru Unirea Românilor să intre în noul parlament

Pentru a putea intra în noul parlament de la Chișinău Alianța pentru Unirea Românilor condusă de Vlad Bilțchi în Republica Moldova trebuie să obțină 5% din numărul total de voturi exprimate. Acest lucru se poate obține dacă AUR reușește 15% în diaspora europeană și 3% în Republica Moldova. Atenție, AUR are nevoie de numai 3% din voturi în republică, voturi ce se pot obține dacă are o medie de 2% la nivel național și de 6% în Chișinău.

Sunt aceste cifre fezabile, probabile? Rămâne să vedem în analiza următoare.

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova

AUR, Alianța pentru Unirea Românilor, se bate în Republica Moldova în principal cu PSRM, partidul lui Igor Dodon și cu PAS, partidul Maiei Sandu. Primul partid se declară moldovenist de stânga socialistă, al doilea se declară moldovenist de stângă progresistă. Atenție, partidul Maiei Sandu nu este partid de dreapta, așa cum îi place să se identifice, este în mod evident un partid de stânga globalist din familia USR România.

La alegerile prezidențiale de anul trecut, în ciuda sumelor colosale de bani băgate timp de vreo 4 ani în buna imagine a Maiei Sandu, aceasta nu a reușit în turul I să obțină voturile a mai mult de 37% dintre moldoveni. Concurentul său electoral, președintele în funcție Igor Dodon, a reușit să ia 32%, deci cu puțin mai puțin, în ciuda faptului că a fost implicat în mai multe acte de corupție, inclusiv bani plimbați și filmați în timp ce îi lua. Practic Maia Sandu, în ciuda imaginii de fecioară făcută de trolii plătiți, nu a putut să bată categoric un președinte care se afla în cădere.

PAS este partidul Maiei Sandu, însă PAS nu este Maia Sandu și transferul de imagine nu se face niciodată în totalitate. Mulți au votat-o pe Maia Sandu în turul II pur și simplu deoarece alternativa era catastrofală, cum similar cu bătălia dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă: nimeni nu îl iubea pe Klaus Iohannis dar cu siguranță românii nu doreau o proastă la conducerea țării.

Așa se face că PAS este imposibil să strângă mai mult de 36% din intenția de vot, indiferent ce analize mincinoase sau sondaje de manipulare a opiniei publice își fac ei. Analiștii știu că PAS nu poate trece peste votul exprimat în favoarea Maiei Sandu în primul tur, adică 37%, tot așa cum PSRM nu poate trece peste 32% votul lui Igor Dodon.

În consecință numărul de voturi rămase pe piață este unul mare, suficiente pentru a se putea duce și sprea alte partide politice.

Alegerile locale din Chișinău

AUR- Alianța pentru Unirea Românilor a trecut Prutul și termenul fiind unul foarte scurt a făcut un prim-pas extrem de util: a coagulat toate forțele recunoscute de către electorat ca fiind unioniste, respectiv trei partide din Republica Moldova: USB(Valeriu Munteanu), PPR(Tatiana Potâng) și PL(Dorin Chirtoacă). Aici pare să fie o decizie ce a fost luată cu greu: are timp AUR să construiască în două luni și structură de partid și să își desfășoare campania electorală? Venea AUR și ar fi putut dezbina și mai mult, așa cum a făcut fostul președinte al României, Traian Băsescu?

La alegerile pentru consiliul local Chișinău USB a reușit să obțină 0,67%, Partidul Liberal 6,35%, Partidul Popular Românesc 0,68%. În total cele trei partide politice au reușit să obțină aproape 8% din numărul total de voturi exprimate. AUR are nevoie să obțină în capitala celui de al doilea stat românesc doar 6%. Atragem atenția că cele 8% de voturi au fost obținute fără imaginea de partid românesc a AUR și într-un moment de maximă polarizare între PAS și PSRM, fapt care acum nu se mai întâmplă. La acel moment procentele au fost luate de către cele trei partid cu greu, practic sunt cele mai scăzute procente ce ar fi putut fi luate.

Tot la alegerile locale din Chișinău Dorin Chirtoacă, fostul primar, dar jos prin dosare construite de către Vladimir Plahotniuc la comandă politică, a reușit să ia 10,15%, ceea ce înseamnă că el s-a menținut peste partid, problema de imagine era una a partidului, marcată încă de catastrofa în care a fost împins de către deciziile și scandalurile în care a fost implicat Mihai Ghimpu.

Ori la acest moment Dorin Chirtoacă este în AUR, alături de Vlad Bilețchi, George Simion, Tatiana Potâng și Valeriu Munteanu.

Alegerile parlamentare din România

În data de 6 decembrie au avut loc alegeri parlamentare în România. În cursa electorală s-a înscris și partidul AUR condus de către George Simion și Claudiu Târziu. Partidul nu a existat în nici un sondaj de opinie, a fost total neglijat în spațiul public de către presa clasică și a dus o campanie intensă pe rețelele de socializare dar și pe teren. În cele din urmă, contrar spuselor tuturor analiștilor din România AUR-Alianța pentru Unirea Românilor, a luat aproape 9% din voturile exprimate, fapt care a surprins total scena politică.

AUR a mers pe sub radar pentru că așa au dorit concurenții electorali, să nu facă vizibil acest partid, însă surpriza produsă prin campania agresivă în mediul online a fost una totală. La momentul de față AUR are 44 de parlamentari la București, 6 dintre ei fiind din Republica Moldova.

Dar alte cifre sunt importante în această analiză.

AUR este un partid românesc, din România, același partid pe cele două maluri de Prut

Timpul electoral a fost unul scurt și AUR-Alianța pentru Unirea Românilor nu s-a lansat în campania de la Chișinău cu scopul de a schimba opinii deoarece nu era timp pentru așa ceva. Așa că AUR a dus o campanie dură de informare în aceste două luni pentru ca electoratul pe de o parte să afle de AUR, pe de altă parte AUR să fie identificat ca și partid românesc, partid de dreapta unionist, partid venit din România, același pe cele două maluri de Prut.

De altfel sloganul de campanie a fost chiar: Votează AUR, Alege România!

Această strategie a funcționat, majoritatea moldovenilor exprimându-se favorabil sau nefavorabil sub forma: partidul acela venit din România.

Românii din Republica Moldova care au votat la alegerile parlamentare din România și cum a votat diaspora

Cifrele care urmează sunt unele extrem de importante în analiza prezentă.

Aproape 40.000 de români au votat la alegerile parlamentare din România dar în Republica Moldova. Sigur că este vorba despre moldoveni care au cetățenia română și care au decis să participe la viața politică din țară, căci despre Moldova nu se spune că este țară. Cifrele sunt importante deoarece acești 40.000 de români sunt fanatizati, cei care radicali dintre cei care văd în România ultima șansă și refuză să mai asiste la simulacrul de alegeri parlamentare din Republica Moldova. La momentul de față acești 40.000 de români au o șansă: să voteze nu doar la alegerile parlamentare din România ci chiar să aleagă un partid românesc veritabil.

Alte procente importante sunt cele ale românilor din diaspora care au votat AUR în România: peste 25% din românii plecați în afara țării au votat AUR, Alianța pentru Unirea Românilor. Cifrele sunt extrem de mari pentru un partid care nu apărea în sondajele de opinie, ceea ce se întâmplă și la Chișinău unde se fac sondaje manipulatorii ce au un singur scop: demobilizarea electoratului.

Votul moldovenilor din diaspora

Votul moldovenilor din diaspora reprezintă cheia acestor alegeri parlamentare și care poate trimite AUR în parlamentul de la Chișinău, ceea ce poate fi catalogat drept un moment istoric. Dacă AUR obține 15% din aceste voturi atunci cu siguranță va accede în noul parlament din Republica Moldova.

Este posibil însă să obțină AUR aceste voturi?

Peste 95% din moldovenii plecați la muncă în Uniunea Europeană au făcut acest lucru cu ajutorul pașaportului românesc, adică a cetățeniei românești redobândite. O bună parte dintre ei, majoritatea, o dată cu obținerea cetățeniei românești și depunerea jurământului s-au identificat în principal ca fiind români și apoi moldoveni, ca parte integrantă a națiunii moldovenești. Contrare teoriilor moldoveniste promovate de unele partide politice antiromânește, inclusiv de către PAS și Maia Sandu, moldovenii care și-au redobândit cetățenia română sunt mai buni români decât mulți români din statul România.

Aproximativ 1.000.000 de moldoveni beneficiază la acest moment de cetățenia română și cu aceste drepturi ei au părăsit statul falimentar și infracțional Republica Moldova. Majoritatea moldovenilor plecați au făcut acest lucru în calitatea lor de cetățeni ai României și nu ai Republicii Moldova, fapt sesizat și în deplasarea în Italia a președintelui Maia Sandu și care le-a reproșat celor din sală că nu se declară moldoveni și nu apar ca și moldoveni în documentele oficiale ale statului italian.

Acești moldoveni trăiesc în Italia în comunitățile de români, ele nu sunt distincte. S-a întâmplat acest lucru datorită limbii române comune și pentru că exodul moldovenilor a fost unul treptat și a fost mai ușor ca un român să se alături unui alt român. Așa se face că moldovenii din Uniunea Europeană trăiesc în aceleași comunități ca și restul românilor.

Ori AUR a reușit să ia în diaspora un sfert din voturile de la București, peste 25%, iar în Italia AUR a reușit să obțină primul loc în cursa electorală. Ori în Italia se află cea mai mare comunitate de moldoveni din toată lumea.

Datorită acestor lucruri moldovenii din Uniunea Europeană ajung să fie mai mult cu ochii pe politica de la București, acolo unde sunt speranțele lor și sunt total dezgustați de politica de la Chișinău. Ori la București AUR crește, sentimentul patriotic este mai ridicat decât oricând, acest lucru fiind vizibil și în diaspora, acolo unde dorul de țară este mai puternic.

Se face astfel că diaspora moldovenească să fie foarte bine informată cu privire la fenomenul AUR și ea a fost deja atrasă în votul său pentru Alianța pentru Unirea Românilor.

Voturile din diaspora se vor duce cu precădere spre partidele ce sunt identificate ca fiind unioniste românești sau pro-europene. Ori la momentul de față doar două partide îndeplinesc real această condiție și anume AUR-Alianța pentru Unirea Românilor și PAS- partidul Maiei Sandu. Acesta din urmă a descumpănit însă în ultima perioadă deoarece după ce Maia Sandu s-a văzut în poziția de președinte a început să ducă o retorică clar statalist moldovenistă, cu accepte antiromânești clare. Ori acest lucru deranjează foarte mult diaspora.

Ori pare imposibil ca PAS să obțină mai mult decât a luat Maia Sandu în primul tur, ceea ce înseamnă că este de așteptat ca PAS să nu obțină mai mult de 50-60% din voturile din diaspora, indiferent de bula imaginară în care PAS își ține dezinformați alegătorii. Surpriza va fi una foarte mare deoarece este foarte probabil ca AUR să repete scenariul de la București și nu doar să obțină 15% cât îi sunt necesare ci chiar 25%. Pare greu, dar mai ușor de crezut în acest context decât s-a crezut la București.

Aproximativ un milion de moldoveni au cetățenia română

După 1989 România a făcut o lege specială prin care să se redobândească cetățenia română. Interesul României față de românii din Republica Moldova a fost unul constant și mare. Se face astfel că aproape un milion de moldoveni au deja cetățenia statului România.

Ori este greu de crezut că din acești 1.000.000 de români nu s-ar găsi cel puțin 10% care să își asume total statul român și să voteze cu un partid românesc.

Expunerea publică AUR și campania electorală agresivă

La fel ca la București AUR a dus în Republica Moldova o campanie agresivă. Partidul a fost prezent în spațiul public mai mult decât orice alt partid, a știut să genereze știri cu potenția, a știut să arate că este un partid politic puternic.

De altfel au fost două încercări de a scoate partidul din cursa electorală: o dată de către un oponent politic și a doua prin propunerea SIS de excludere, instituția fiind subordonată Maiei Sandu, ceea ce a ridicat mari dubii cu privire la atitudinea s-a pro-occidentală și democratică.

Partidul a fost prezent permanent în spațiul media, are expunere mare pe online, cea mai mare din toate partidele politice, a fost prezent pe teren prin intermediul Caravanei AUR, s-a văzut pe străzile din Chișinău prin conturile amplasate și s-a văzut și în diaspora, acolo unde este singurul partid politic care și-a făcut campanie electorală.

Partidul AUR a fost în ultimele două luni cel mai mediatizat partid politic din Republica Moldova, tot așa cum în România este cel mai mediatizat partid politic.

Victoria va fi a AUR, eșecul va fi al României

Vom încerca să tragem în acest ultima paragraf concluziile necesare.

Intrarea în parlamentul Republicii Moldova a partidului AUR va fi o victoria a partidului. Acesta a dus în perioada care a trecut o puternică campanie de informare, cea mai eficientă și vizibilă din toată Republica Moldova. AUR are o campanie agresivă și scopurile au fost atinse: moldovenii știu despre AUR și moldovenii știu și cred că AUR este un partid de la București, un partid care reprezintă România la aceste alegeri parlamentare.

Practic moldovenii care sunt cu ochii pe România, care iubesc România știu că AUR este România și în mod normal un vot pentru AUR reprezintă un vot pentru România. Este greu de crezut că 5% din cei care se vor prezenta la vot nu vor face acest lucru.

Să spunem însă, prin reducere la absurd că am avea parte de un eșec, că AUR ar obține, așa cum spun sondajele de opinie manipulatoare între 1% și 2%. Aceste cifre în realitate nu ar fi ale AUR, aceste cifre ar fi ale României. Ele ar arăta catastrofa politicii externe dusă de politicienii de la București și care au au făcut din România o simplă marfă care în ochii românilor din Republica Moldova nu valorează mai mult decât atât. Un posibil eșec al României trebuie să trezească Bucureștiul și să ducă la o schimbare fundamentală de abordare deoarece după 30 de ani de ajutoare permanente și prin care a alimentat statul falimentar Republica Moldova s-a format o clasă politică coruptă, doar un număr mic de moldoveni și-au manifestat recunoștința și au ales să voteze România, adică să aleagă AUR.

Acest lucru însă pare greu de crezut că se va întâmpla.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *