Cultură

Au inceput Zilele Spiru Haret in Moldova

La cea de-a 159-a aniversare

Astazi, 15 februarie, la Chisinau, au fost inaugurate Zilele Spiru Haret in Moldova. Acestea se vor desfasura in incinta Liceului „Spiru Haret”, in perioada 15-18 februarie curent.

In cadrul sedintei de deschidere a manifestarilor „Omagiu Spiru Haret”, directorul institutiei, Victor Ambroci, si-a exprimat speranta sa transforme aceste zile, impreuna cu toti participantii, in sezatori nationale valoroase.

La eveniment au participat viceprim-ministrul Ion Negrei, ministrul Educatiei Leonid Bujor, vicepresedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, directorul ziarului TIMPUL, Constantin Tanase, prof. univ. Florian Tanasescu, prorector la Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti, Valentina Butnaru, presedinta Societatii „Limba Noastra cea Romana”, prof. univ. Grigore Vasilescu, reprezentanti ai Ambasadei Romaniei la Chisinau s.a.

In discursul sau, Ion Negrei a amintit ca Spiru Haret „este cel care a reorganizat sistemul de invatamant, ca sa-i dea perspectiva europeana si reprezinta totodata o continuitate a lui Eminescu”. La randul sau, Ionel Dumitriu, consilier al Ambasadei Romaniei in R. Moldova a spus ca Spiru Haret este cel care a recunoscut meritele deosebite ale cadrelor didactice si i-a facut si i-a facut sa inteleaga care este rolul lor in instruirea maselor.

Nascut pe 15 februarie 1851 la Iasi, academicianul, matematicianul, pedagogul roman, reformatorul invatamantului romanesc, Spiru Haret, implineste astazi 159 ani de la nastere. Liceul „Spiru Haret „ ii poarta din Chisinau ii poarta numele din 2000. Pe 16 februarie, manifestarile dedicate ilustrului om al stiintei si culturii romanesti vor continua cu sesiunea de comunicari stiintifice „Spir Haret – promotor al invatamantului modern romanesc”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *