Autoritățile promit finalizarea restaurării complexului Manuc-Bey din Hâncești

publicat în Cultură pe 16 Ianuarie 2015, 12:28

Restaurarea complexului Manuc-Bey din orașul Hâncești și amenajarea cetății gedo-dacice din satul Stolniceni vor fi finalizate la sfârșitul acestui an, anunță Agențai de Dezvoltare Regională Centru. 

Autoritățile publice din raionul Hîncești urmăresc, de asemenea, intensificarea contactelor între specialiștii în domeniul patrimoniului cultural din țară și creșterea interesului turiștilor în vederea cunoașterii istoriei și culturii acestor ținuturi. 

În prezent,  se desfășoară lucrări de reconstrucție a Casei contesei Ioniță Iamandi și Casei Vechilului, fiind prevăzută și restaurarea trecerilor subterane de la Conacul Manuc-Bey și amenajarea acestora cu expoziții.

La finalizarea proiectului se preconizează a fi amenajate cele 10 ha de teritoriu a Complexului „Manuc-Bey”, 2 ha de teritoriu a localității 
geto-dacice din s. Stolniceni, dar și construcția a 2,0 km de drum de acces spre cetate.

Costul lucrărilor va ajunge la suma de aproximativ 23 milioane lei, bani alocați din Fondul Național de Dezvoltare Regională. După restaurare, cele două obiective vor fi incluse în traseul turistic Vama Veche-Lăpușna.

Timpul.md