Economie

Autoritatile americane acuza Goldman Sachs, de frauda

In reclamele pentru obligatiunile ABACUS 2007-AC1, banca ar fi oferit drept autoritate care a analizat riscurile compania ACA Management LLC. Cu toate acestea, SEC acuza Goldman Sachs ca in materialele de prezentare nu a spus nimic despre fondul de hedging Paulson & Co, care avea interese economice opuse intereselor investitorilor si care a jucat un ros semnificativ in procesul de selectare a portofoliului obligatiunilor.
Dupa ce a participat la selectia portofoliului de referinta, Paulson ar fi pariat tocmai impotriva obligatiunilor.
Goldman Sachs nu a anuntat interesele economice adverse ale fondului de hedging si nici rolul acestuia in selectia portofoliului.
Firma milionarului John Paulson, care a castigat in urma acestor operatiuni 1 miliard de dolari nu a fost acuzata impreuna cu Goldman Sachs. SEC a dat in judecata si pe Fabrice Tourre, vicepresedinte al Goldman Sachs, care a participat la emisiunea de obligatiuni.
"Produsul era unul nou si complex, dar inselaciunea si conflictele de interese sunt destul de simplu de explicat", a declarat un Robert Khuzami, director in cadrul SEC, citat de Bloomberg. "Goldman a permis unui client care a pariat impotriva pietei ipotecare sa influenteze puternic obligatiunile ipotecare ce au fost introduse in portofoliul de investitii, spunand in acelasi timp investitorilor ca obligatiunile au fost selectate de o terta parte, independenta si obiectiva".

Sursa: zf 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *