Actualitate

Băsescu: „Rep. Moldova nu are nicio şansă de aderare la UE, singura soluţie rămâne Unirea”

„Tema specială este R.Moldova pentru că în situaţia ei se reflectă parte din nedreptăţile făcute românilor. Pierderea Basarabiei în 1940 este o rană în sufletele românilor. Marea întrebare este dacă putem continua să trăim în baza unei decizii luate de doi criminali, Hitler şi Stalin, care au decis să rupă o parte din trupul ţării şi să-l anexeze fostei Uniuni Sovietice. Orice sondaj în România arată că 85% dintre români doresc unirea României cu R.Moldova, în timp ce în R.Moldova sondajele arată o apetenţă mai mică pentru acest proces. Este greu să se facă o schimbare peste noapte, dar procesul de reromanizare a R.Moldova trebuie să continue şi să fie parte a politicii Bucureştiului. Orientarea R. Moldova către Moscova este o abordare anti-naţională. Din păcate, partide şi trusturi mass-media extrem de puternice din R.Moldova încearcă să orienteze Moldova spre Uniunea Eurasiatică. R.Moldova, chiar dacă a avut guverne care se declarau unioniste, pe fond a avut o politică de menţinere a legăturilor cu Moscova şi de distanţare prudentă faţă de România. Am fost preşedintele României 10 ani şi îi cunosc pe toţi politicienii importanţi din R.Moldova, mai puţin Plahotniuc, Dodon şi Usatîi, cu care nu m-am întâlnit. Marea problemă în R.M este că politicienii moldoveni şi-au dorit o ţară pentru ei, şi nu pentru poporul român. Dacă-şi doreau asta, unirea era deja făcută”, a declarat fostul lider de la Cotroceni, citat de The Epoch Times România.

Preşedintele PMP a adus următoarele argumente în favoarea proiectului unonist: „În 1991, PIB pe cap de locuitor al R.Moldova şi al României era egal. Astăzi România are un PIB/cap de locuitor de 5 ori mai mare. Apartenenţa la UE şi NATO ne-a obligat să dezvoltăm instituţii anti-corupţie şi o justiţie care să lupte pentru statul de drept chiar dacă mai avem un drum lung de parcurs până să avem o justiţie perfectă sau foarte bună. Uitaţi-vă ce distanţă este între justiţia din România şi cea din R.Moldova. Un alt beneficiu este cel în materie de securitate. România are baze NATO pe teritoriul ei, militari aliaţi gata oricând să-i apere integritatea teritorială. Avantajele unirii sunt enorme, dar din păcate oamenii politici moldoveni nu informează cetăţenii despre avantajele de a fi ţară a UE sau NATO. Ei au două abordări mincinoase. Spun că R.Moldova este o ţară sigură pentru că prin Constituţie şi-a declarat neutralitatea. Este o glumă, pentru că nici măcar România n-a recunoscut R.Moldova ca stat neutru. Cu atât mai puţin Putin şi trupele lui din Transnistria. Este o gogoaşă, R.Moldova are nevoie de alianţe pentru a-i garanta securitatea. În momentul de faţă R.Moldova nu are nicio perspectivă de a deveni membră a UE, la fel cum nu are nici Ucraina. Povestea că dacă au un acord de asociere devin membri ai UE este o poveste. România a avut nevoie de 14 ani de la semnarea acordului de asociere, dar în condiţiile în care acesta era văzut că o perioadă pregătitoare pentru intrarea în UE. Toate eforturile diplomatice ale Bucureştiului şi Chişinăului de a se dă perspectivă de integrare R.Moldova la momentul semnării Acordului de Asociere au fost refuzate”.

„Singura soluţie politică a parcursului european al R.Moldova este unirea cu România. Nu există altă soluţie în vederea următorilor 20 de ani”, a adăugat Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte conflictul îngheţat de pe Nistru, Băsescu a precizat că Rusia nu va renunţa la regiunea transnistreană, „pentru că au nevoie de un Kaliningrad aici, în partea de sud-est a Europei”.

Redobândirea cetăţeniei române ar trebui despovărată de orice taxă, a mai opinat fostul preşedinte al României.

„Concluzia: În momentul de faţă unirea României cu R.Moldova depinde strict de cetăţenii R.Moldova şi politicienii de la Chişinău”, a mai afirmat Băsescu. 

infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *