IT&C

Bill Gates a dat o super lovitură! S-a aflat ce a făcut în plină pandemie

Bill Gates s-a implicat puternic în lupta împotriva pandemiei de coronavirus încă de la începutul acesteia. În luna mai acesta declara că Fundația Gates, cea mai mare fundație privată la nivel mondial, va dona nu mai puțin de 300 de milioane de dolari pentru tratamente, detecție și obținerea unui vaccin împotriva COVID-19.

Cu toate aceste donații însă, averea sa a crescut, în timpul pandemiei și chiar dacă nu la fel de spectaculos ca în cazul altor multimiliardari, a fost totuși un plus consistent. Astfel, conform datelor Bloomberg, averea lui Bill Gates a crescut de la începutul anului cu 8,39 miliarde de dolari ajungând la 121 de miliarde de dolari. Deși pare o sumă enormă, aceasta pare „mărunțiș” în fața sumei de 80 de miliarde de dolari câștigate de Jeff Bezos, fondatorul Amazon, sau a celor peste 62 de miliarde de dolari câștigați de patronul Tesla, Elon Musk.

După cum spuneam, Gates a fost extrem de activ în lupta contra coronavirus, fiind implicat de mai mulți ani în producerea de vaccinuri. El este printre cei mai importanți lideri în producția de vaccinuri din ultimele două decenii, cheltuind 4 miliarde de dolari pentru efortul global de dezvoltare a acestora, iar în perioada pandemiei de coronavirus s-a arătat extrem de îngrijorat în ceea ce privește efectele acestui virus asupra țărilor sărace.

O altă extensie a puterii şi a intereselor private

În opinia Institute for Policy Studies, filantropia pe care o practică mulţi dintre aceşti multimiliardari ”nu reprezintă un răspuns”, deoarece s-a transformat ”într-o altă extensie a puterii şi a intereselor private”. Institutul dă drept exemplu iniţiativa ‘Giving Pledge’, promovată de Buffet şi Gates şi care constă în a-şi dona jumătate din avere înainte de moarte. Totuşi, de la începerea iniţiativei, acum 10 ani, bogăţia combinată a participanţilor, printre care se numără şi Zuckerberg, Ellison şi Musk, s-a dublat.

Bill Gates a fost printre miliardarii care au considerat că cei mai bogați oameni din lume ar trebui să fie taxați suplimentar. De mai mulți ani o serie de miliardari precum Gates și Warren Buffett cer acest lucru. De asemenea, în urmă cu un an, un mic grup de miliardari americani, printre care George Soros, co-fondatorul Facebook, Chris Hughes, și moștenitorii imperiilor Hyatt și Disney, au publicat o scrisoare deschisă în care susțin ideea unui impozit pe avere. Acestora li se alătură recent și un grup de 83 de milionari care au făcut un apel asemănător pentru taxarea suplimentară, „imediată” și „cu caracter permanent”, a celor mai bogați oameni ai planetei. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *